Τα… αγριεμένα «κριάρια» της Ντέρμπι

Το φετινό όνειρο της ομάδας του Φρανκ Λαμπάρντ έπειτα και από την πρόκριση σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Λιγκ Καπ Αγγλίας και η «κληρονομιά» 134ων χρόνων ιστορίας

Τα… αγριεμένα «κριάρια» της Ντέρμπι

Ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Λιγκ Καπ Αγγλίας αποτέλεσε πρώτο θέμα στο Νησί, μαζί φυσικά και με την καθαίρεση του Πολ Πογκμπά από δεύτερο αρχηγό των «κόκκινων διαβόλων». Αυτό, ωστόσο, που πέρασε σε… δεύτερη μοίρα ήταν η εντυπωσιακή προσπάθεια της Ντέρμπι καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης στο Ολντ Τράφορντ, μέχρι να φτάσει στη νίκη και την πρόκριση από τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης. Τι κι αν ο Φρανκ Λαμπάρντ ανέλαβε τα «κριάρια» μόλις τον περασμένο Μάη υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Τι κι αν ο σύλλογος της Τσάμπιονσιπ κλήθηκε να αντιμετωπίσει παίκτες παγκόσμιας κλάσης και μία ομάδα με μπάτζετ πολύ μεγαλύτερο από το δικό της. Όταν έπεσε η «αυλαία» στο «Θέατρο των Ονείρων» ήταν τελικά αυτή που αποχώρησε έχοντας πάρει το… Όσκαρ για την εμφάνισή της.

Η περσινή αγωνιστική περίοδος βρήκε την Ντέρμπι να χάνει στα πλέι-οφ της Τσάμπιονσιπ το «εισιτήριο» για την άνοδο από τη Φούλαμ. Κι αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά τα τελευταία χρόνια που έφτασε κοντά στην «πηγή» αλλά δεν ήπιε νερό. Την περίοδο 2015/16 πάλι είχε φτάσει στα πλέι-οφ της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας της χώρας, ωστόσο ούτε τότε το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Το εφετινό καλοκαίρι η διοίκηση των «κριαριών» αποφάσισε να ρισκάρει με την πρόσληψη του άπειρου προπονητικά Φρανκ Λαμπάρντ, ο οποίος πήρε την «σκυτάλη» από τον Γκάρι Ρόουετ, που αποχώρησε από το Πράιντ Παρκ για να αναλάβει τη Στόουκ. Στο μεταγραφικό παζάρι ο Λαμπάρντ ενίσχυσε κυρίως την επίθεση της ομάδας του και έπειτα από τις πρώτες εννέα αγωνιστικές στην Τσάμπιονσιπ απέχει μόλις δύο πόντους από την πρωτοπόρο Λιντς - η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα υπέστη την πρώτη της ήττα στην κατηγορία.

Όνειρο της ομάδας των Ανατολικών Μίντλαντς είναι να φτάσει αυτή τη φορά στην κατάκτηση ενός «εισιτηρίου» που οδηγεί στη μεγάλη άνοδο στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα, όμως, στοχεύει και σε μία καλή πορεία στις υπόλοιπες εγχώριες διοργανώσεις. Το πρώτο «βήμα» το έκανε ήδη στο Λιγκ Καπ με τη μεγάλη πρόκριση σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πλέον μένει να δούμε τη συνέχεια στην πορεία της στο Νησί.

Τα 134 χρόνια ιστορίας, ο θρυλικός Μπράιαν Κλαφ και οι τίτλοι της

Η ποδοσφαιρική ιστορία της Ντέρμπι ξεκινά από το 1884 και αυτό που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν είναι πως υπήρξε μία από τις 12 ομάδες που ίδρυσαν την αγγλική Φούτμπολ Λιγκ το 1888. Οι υπόλοιπες ήταν η Αστον Βίλα, η Μπλάκμπερν, η Μπόλτον, η Πρέστον, η Γουέστ Μπρομιτς Αλμπιον, η Μπέρνλι , η Εβερτον, η Νοτς Κάουντι, η Γουλβς, η Στόουκ και η Άκρινγκτον.

Σ’ αυτά τα 134 χρόνια γράφτηκαν αμέτρητες «σελίδες» ποδοσφαιρικής ιστορίας και πολλές από αυτές έφεραν μάλιστα και το όνομα του θρυλικού Μπράιαν Κλαφ. Του ανθρώπου που έγινε θρύλος στη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά και που έγραψε τη δική του ιστορία στη Ντέρμπι και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος στη μεγάλη κατηγορία την περίοδο 1971-72. Αυτό, βέβαια, που δεν κατάφερε ο Κλαφ ήταν να της δείξει και το δρόμο για την κορυφή της Ευρώπης, καθώς στη σημαντικότερη πορεία της έφτασε ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1972–73 και αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη Γιουβέντους - έχοντας μάλιστα πολλά παράπονα από τη διαιτησία.

Τα «κριάρια» έχουν επίσης στην τροπαιοθήκη τους έναν ακόμα τίτλο πρωταθλήματος από τη σεζόν 1974–75, με τον Ντέιβ Μακέι στον πάγκο της και με τη Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ παράλληλα μετρούν μεταξύ άλλων κι ένα ακόμα Κύπελλο Αγγλίας από το μακρινό 1946. Επιπρόσθετα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου κατέταξε το 2009 τη Ντέρμπι στην 137 θέση της λίστας με τις 200 ευρωπαϊκές ομάδες του 20ου αιώνα.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Λαμπάρντ στις δηλώσεις του μετά τη νίκη – πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ υπογράμμισε ότι «προσπαθώ να χτίσω μια επιτυχημένη ομάδα και νύχτες σαν και αυτήν είναι απλά απίστευτες». Αν θα καταφέρει ο άλλοτε αρχηγός της Τσέλσι να πετύχει το στόχο του από την πρώτη κιόλας του δουλειά ως προπονητής δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε.