Βραβεία FIFA: Φαβορί ο Μόντριτς

Aνάλυση της φετινής τελετής για τον κορυφαίο της Χρονιάς στα βραβεία της FIFA, και τον Λούκα Μόντριτς που ξεχωρίζει πάλι…

Βραβεία FIFA: Φαβορί ο Μόντριτς

Το Λονδίνο ντύνεται σιγά-σιγά για δεύτερη συνεχή χρονιά με τα γιορτινά του. Θα φιλοξενήσει την Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου στο Ρόγιαλ Χολ, τα βραβεία της ΦΙΦΑ The Best FIFA Football Awards) για το 2018. Εκεί που θα συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για να τιμήσει τους κορυφαίους του κόσμου. Το έπαθλο της Παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν είναι ιδιαίτερα παλιό, όπως το πλέον δημοφιλές και πιο αριστοκρατικό, η «Χρυσή Μπάλα» του France Football.

Tο βραβείο του κορυφαίου της ΦΙΦΑ, ήταν ιδέα του πρώην προέδρου της, Ελβετού, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος βλέποντας το πόσο μεγάλη επιτυχία είχε η «Χρυσή Μπάλα» (ξεκίνησε μαζί με το κύπελλο Πρωταθλητριών, το σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ, το 1956!) δημιούργησε το «δικό του» το 1991. Σε κάποια στιγμή μάλιστα, το 2010 είχε έρθει σε συμφωνία με τον οίκο Αμαουρί (ανήκει η Εκιπ, το κανάλι της και το France Football) και είχε τεθεί η «Χρυσή Μπάλα» υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ. Ωστόσο με την αλλαγή σκυτάλης και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζιάνι Ινφαντίνο, τα βραβεία χωρίσθηκαν πάλι. Το καθένα ανήκει ξανά στο δικό του «σπίτι».

Η ΦΙΦΑ λοιπόν από πρόπερσι , με πρόεδρο τον Τζιάνι Ινφαντίνο παρουσιάζει τα έπαθλά της. Αρχικά ήταν στην Ζυρίχη, από πέρυσι στο Λονδίνο. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Υποψήφιοι είναι οι ίδιοι- όπως και στα βραβεία της ΟΥΕΦΑ, που ήταν για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- δηλαδή ο Πορτογάλος, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Κροάτης, Λούκα Μόντριτς και ο Αιγύπτιος, Μο Σαλάχ.

Φαβορί φυσικά εμφανίζεται ξανά, ο Μόντριτς, ο οποίος οδήγησε την εθνική Κροατίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου (ουσιαστικά το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο), με τον Πορτογάλο, Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι πλησίον του και λίγο πιο κάτω τον Σαλάχ.

Ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έχει πάρει 5 φορές έως τώρα το εν λόγω έπαθλο,μπορεί να γνωρίζει ότι δεν είναι ανάμεσα στους τρεις υποψήφιους για το βραβείο, ωστόσο θα δώσει κανονικά το παρόν του. Με τον τρόπο του ο Αργεντινός δείχνει για μία ακόμη φορά πόσο τιμά και σέβεται το ποδόσφαιρο , τους θεσμούς και τους φιλάθλους, που τον έχουν φέρει τόσο ψηλά και έχει κερδίσει εκατομμύρια ευρώ.

Ως τώρα το βραβείο έχει απονεμηθεί σε 13 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές από 8 χώρες. Όλοι οι νικητές έπαιζαν σε ομάδες της Ευρώπης καθώς έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχιών. Το ρεκόρ ωστόσο το έχουν οι Βραζιλιάνοι με 8 έπαθλα, ενώ εκτός από τον Λιβεριανό Γουεά και τον Αργεντινό Μέσι, όλα τα υπόλοιπα έπαθλα κατέκτησαν Ευρωπαίοι.

Ο Γκριεζμάν..

Ωστόσο, αν θέλει κάποιος να δει λίγο πιο αντικειμενικά τα πράγματα, τότε θα θεωρήσει πως ο Γάλλος, επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριεζμάν, που συνέβαλε τα μέγιστα να κατακτήσει πρώτα ο σύλλογός του, το Γιουρόπα λίγκ, κι έπειτα η χώρα του το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο, το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο, θα πρέπει να ήταν στην τελική 3άδα, τουλάχιστον…

Η σειρά των έως τώρα τροπαίων στα βραβεία της FIFA BEST Awards είναι :

5 έπαθλα: Λιονέλ Μέσι
5 έπαθλα: Κριστιάνο Ρονάλντο
3 έπαθλα: Ζιντάν, Ρονάλντο
2 έπαθλα: Ροναλντίνο
1 έπαθλο: Ματέους, Φαν Μπάστεν, Μπάτζιο, Ρομάριο, Γουεά, Ριβάλντο, Φίγκο, Καναβάρο, Κακά

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Φέτος κατέκτησε με την πρώην του ομάδα, την Ρεάλ Μαδρίτης το Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην περυσινή διοργάνωση με 15 τέρματα.

Κατέκτησε επίσης με την Ρεάλ Μαδρίτης το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων της ΦΙΦΑ το Δεκέμβριο του 2017

Ο Λούκα Μόντριτς

Ο σπουδαίος μέσος, πήρε την εθνική Κροατίας απο το «χέρι»και την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, στον τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου. Αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ. Βοήθησε τα μέγιστα να κατακτήσει η Ρεάλ Μαδρίτης το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων .

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ

Συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η Λίβερπουλ να φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πέτυχε 32 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ που είναι ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ

Η ψηφοφορία

Το 50% θα ληφθεί με βάση τις ψήφους των αρχηγών των εθνικών ομάδων καθώς και των ομοσπονδιακών προπονητών των χωρών- μελών της ΦΙΦΑ.Το υπόλοιπο 50% θα διαχωρισθεί ανάμεσα σε 200 δημοσιογράφους απο τις 6 ηπείρους, και δημόσιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.


Ο Ίντρις Έλμπα με την Αν- Λορ Μπονέ θα είναι οι οικοδεσπότες της σπουδαίας τελετής .Ο άγγλος ηθοποιός ήταν και πέρυσι και τα πήγε θαυμάσια, όπως και η Γαλλίδα παρουσιάστρια που διακρίνεται όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές της γνώσεις , αλλά και την γλωσσομάθειά της. Μιλά άπταιστα, αγγλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, γερμανικά και ρωσικά.

Οι νικητές απο το 1991 έως σήμερα:

1991: Λόταρ Ματέους
1992: Μάρκο Φαν Μπάστεν
1993: Ρομπέρτο Μπάτζιο
1994: Ρομάριο
1995: Ζόρζ Γουεά
1996: Ρονάλντο
1997: Ρονάλντο
1998: Ζινεντίν Ζιντάν
1999: Ριβάλντο
2000: Ζινεντίν Ζιντάν
2001:Λουίς Φίγκο
2002: Ρονάλντο
2003: Ζινεντίν Ζιντάν
2004: Ροναλντίνιο
2005: Ροναλντίνιο
2006: Φάμπιο Καναβάρο
2007: Κακά
2008: Κριστιάνο Ρονάλντο
2009: Λιονέλ Μέσι
2010: Λιονέλ Μέσι
2011: Λιονέλ Μέσι
2012: Λιονέλ Μέσι
2013: Κριστιάνο Ρονάλντο
2014: Κριστιάνο Ρονάλντο
2015: Λιονέλ Μέσι
2016: Κριστιάνο Ρονάλντο
2017: Κριστιάνο Ρονάλντο

Το έπαθλο

Ο σχεδιασμός, βασίσθηκε στην μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στον πρώτο τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Αργεντινή το 1930.Έτσι η εταιρεία Adon Production AG – εδρεύει λίγο έξω από την Ζυρίχη- κατασκεύασε το έπαθλο .Το τρόπαιο ζυγίζει 6,4 κιλά και είναι 310 χιλιοστά. Αποτελείται από 5 μέρη:

Τον πυθμένα. Την βάση, ένα τεμάχιο άνθρακα πάνω απο την βάση. Το σώμα και την μπάλα. Μάλιστα το τελευταίο μέρος δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας κάποια τεχνολογία αιχμής που την βρίσκουμε στην αεροδιαστημική βιομηχανία και τη Φόρμουλα 1.

Η μπάλα στην κορυφή του τροπαίου, αντιπροσωπεύει την ιστορία του ποδοσφαίρου και την ιστορία της ΦΙΦΑ….

Υπομονή και σε λίγες ώρες θα μάθουμε τον φετινό νικητή, με τον Κροάτη, Λούκα Μόντριτς να παρουσιάζεται ως το μεγάλο φαβορί…


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo