Mπιέλσα: Ο «τρελός» τα’ χει... 400!

Ο Αργεντινός τεχνικός, με το προσωνύμιο «loco», ...τρελαίνει το Λιντς και το Αγγλικό ποδόσφαιρο, έχοντας τα «παγώνια» πρώτα κι αήττητα στην Championship!

Mπιέλσα: Ο «τρελός» τα’ χει... 400!

Την φράση του συρμού που λέει πως «η τρέλα δεν πάει στα βουνά» ο Μαρσέλο Μπιέλσα την εφαρμόζει, κατά γράμμα, αφού οι νέες ποδοσφαιρικές του περιπέτειες λαμβάνουν χώρα σε νησί. Όχι οποιοδήποτε νησί… Εκείνο που αποτελεί ποδοσφαιρικό λίκνο και το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση Μπιέλσα-μανίας!

Ειδικά το Λιντς, όπου πίνουν νέρο (μάλλον… μπύρα, στις πολυάριιθμες παμπ τις πόλης) στο όνομα του ο Αργεντινού τεχνικού, που παρά το προσωνύμιο του ("loco", ισπανιστί «τρελός») αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους, σύγχρονους, ποδοσφαιρικούς θεωρητικούς!

Ο 63χρονος δεν καθοδηγεί ,απλά, από τον πάγκο, τα «παγώνια», έχοντας τα στην κορυφή της βαθμολογίας της Τσάμπιονσιπ, αήττητα (5ν. – 3 ισοπ.), ούτε απλά εμπνέει παίκτες, διοικούντες και φιλάθλους ότι είναι δυνατή η επιστροφή στα «σαλόνια» της Premier League μετά το 2004.

Ο εμβληματικός τεχνικός… κατηχεί ποδοσφαιρικά στην ομάδα του Δυτικού Γιορκσάϊρ αλλάζοντας, με βάσει τα «πιστεύω» του, στερεότυπα δεκαετιών, τόσο στην λειτουργία της ομάδας, όσο και στην γενικότερη οπτική που επικρατεί στη δεύτερη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Παρότι τα χρόνια περνούν και θα περίμενε κανείς, να βάλει «λίγο νερό στο κρασί του» (ειδικά μετά τις απογοητεύσεις των τελευταίων χρόνων, όπως η περσινή στη Λιλ) προσθέτοντας «πινελιές» ποδοσφαιρικού συντηρητισμού στο, παραδοσιακά επιθετικογενές, προπονητικό προφίλ του, εκείνος παραμένει, απαρέγκλιτα, προσανατολισμένος σ’ ότι ευαγγελίζεται επί δεκαετίες.

Παρότι τόσο η ποδοσφαιρική «μόδα», όσο κι η αγγλική πραγματικότητα, προκρίνουν αμυντικογενείς προσεγγίσεις, εκείνος, σαν άλλος… Δον Κιχώτης, επιμένει, να φυτεύει το σπόρο του τολμηρού και δημιουργικού ποδοσφαίρου.

Και παρότι, προ ημερών, συμπλήρωσε τρίμηνο στον πάγκο τους, τα «παγώνια» του μοιάζουν «καθ’ εικόνα κι ομοίωσίν» του!

Καίτοι δεν έχουν την καλύτερη επίθεση, υπολειπόμενα δύο τερμάτων της Γουέστ Μπρομ (18 έναντι 20 γκολ), διαθέτουν, μακράν, την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+13), με τη δεύτερη Μίντλεσμπρο στο +8.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί αλλάζοντας τον τρόπο που παίζει η Λιντς. Η οποία θυμίζει ολοένα λιγότερο…αγγλική ομάδα!

Ήδη -σ’ ένα πρωτάθλημα όπου η παράδοση του "kick and run" και του δυναμικού παιχνιδιού διατηρείται αναλλοίωτη- είναι εκείνη με τις λιγότερες μακρινές μπαλιές στην κατηγορία, με τις περισσότερες κοντινές, συρτές, μεταβιβάσεις και τις περισσότερες σωστές πάσες. Και φυσικά εκείνη με την περισσότερη κατοχή.

Ταυτόχρονα, τα πάει καλά και δίχως την μπάλα στα πόδια: τόσο σε επίπεδο έντασης, όσο και στα κλεψίματα, στοιχείο κομβικό στο παιχνίδι του Μπιέλσα.

Σας θυμίζουν όλα αυτά κάτι; Ομάδες του Γκουαρντιόλα, ίσως;

Μέντορας του Γκουαρντιόλα

Λογικό, αφού ο Καταλανός το έχει δηλώσει, επανειλλημμένα, πως, μετά τον Γιόχαν Κρόϊφ, ποδοσφαρικός του μέντορας ήταν ο «τρελός», από τον οποίο εμπνεύστηκε τον “κανόνα των τριών δευτερολέπτων”!

Εκείνον που θέλει τους παίκτες, κάθε ομάδας του, να εφορμούν., συντονισμένα κι οργανωμένα, προς ανάκτηση της μπάλας στα πρώτα τρία δεύτερα απώλειας της.

Τα προαναφερθέντα έχουν αυξήσει τους θαυμαστές του. Όχι μόνο στις κερκίδες του «Έλαντ Ρόουντ» ή στις τάξεις της αγγλικής δημοσιογραφίας, που… θυμήθηκε το δημιουργό της εκπληκτικής Αθλέτικ Μπιλμπάο, η οποία το 2012, φτάνοντας ως τον τελικό του Εuropa League, είχε νικήσει, δις, την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παραδίδοντας της μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου, στο Σαν Μαμές (2-1) και στο Ολντ Τράφορντ (3-2).

Την ίδια χρονιά είχε φτάσει και στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέϊ, όπου ο «μαθητής», Γκουαρντιόλα, νίκησε το «δάσκαλο», Μπιέλσα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ίβηρα ν’ αποκαλέσει τον Αργεντινό «κορυφαίο προπονητή παγκοσμίως».

Στους υμνητές του προσθέστε και τους τωρινούς του παίκτες. Όπως τον Πάμπλο Ερνάντεθ: «Δεν αργείς να καταλάβεις πως είναι εξαιρετικός». Ο Κέμαρ Ρουφ, πρώτος σκόρερ της ομάδας, με 4 γκολ, προσθέτει: «Μελέτησε τις τελευταίες σεζόν μας, ενδελεχώς, αποκρυπτογραφόντας προτερήματα κι αδυναμίες. Καθημερινά οι προπονήσεις εστιάζουν στη βελτίωση των αδύνατων μας σημείων. Από την πρώτη μέρα μας είπε ότι θα παίζουμε τολμηρά, επιθετικά και θα παίρνουμε αγωνιστικά ρίσκα». O Πολωνός μέσος, Ματέους Κλιτς, αποκάλυψη της σεζόν, ως τώρα, προσθέτει: «Μας διδάσκει καθημερινά. Το στυλ του μας ταιριάζει». Πιο γλαφυρός ο, Σουηδός αμυντικός, Πόντους Γιάνσον: «Όταν γύρισα από το Μουντιάλ νόμιζα ότι είχα αλλάξει... ομάδα!».

Ωστόσο, εκείνοι που μοιάζουν ν’ απολαμβάνουν, περισσότερο, την επιρροή της φιλοσοφίας του Μπιέλσα στο παιχνίδι της Λιντς είναι οι φίλοι της ομάδας, που συνηθίζουν μετά τα ματς να συνοδεύουν, μαζικά, τον Αργεντινό σπίτι του, μετατρέποντας το όνομα του σε σύνθημα στα χείλη τους!