Κέβιν Μπίτι: Το μεγαλύτερο λάθος του Σάνκλι

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου λίγο μετά τη ζωντανή εκπομπή του BBC Radio Suffolk που παρακολουθούσε ανελλιπώς, έφυγε στο σπίτι του, από καρδιακή προσβολή- σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις γιατί δεν έχει βγει ακόμη επίσημη ανακοίνωση- ένας από τους κορυφαίους Άγγλους αμυντικούς της τελευταίας 30ετίας, ο Κέβιν Μπίτι, 64 ετών.

 

Κέβιν Μπίτι: Το μεγαλύτερο λάθος του Σάνκλι

Το απόγευμα του Σαββάτου (15/9), ο Μπίτι είχε πάει κανονικά στο στούντιο καθώς ήταν σχολιαστής σε ζωντανό τηλεοπτικό σόου. Γέλασε και αστειεύτηκε με τον παρουσιαστή Μαρκ Μέρφι και επαίνεσε την υποστήριξη των οπαδών της Ιπσουιτς, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στο Πόρτμαν Ρόουντ.


Ο Άγγλος, Τόμας Κέβιν Μπίτι δεν ήταν κανένα πλουσιόπαιδο. Γεννήθηκε μέσα στην φτώχεια , στο Καρλάιλ ,στο κτήμα, Μπότσερμπι στις 18 Δεκεμβρίου του 1953 και ήταν ένα από τα 9 παιδιά (5 αγόρια, 4 κορίτσια)! Έγινε περισσότερο γνωστός ως Κέβιν, καθότι ο πατέρας του λεγόταν επίσης, Τόμας . Η μητέρα του ήταν καθαρίστρια σε κατάστημα τσαγιού, ενώ ο πατέρας του που ένα διάστημα έπαιξε και ως τερματοφύλακας στην Άστον Βίλα, δούλευε στο Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα. Όμως είχε ατυχία, καθώς ένα πρόβλημα στην πλάτη του, τον ανάγκασε να διακόψει την εργασία, οπότε τα πράγματα στην οικογένεια, ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Έτσι ο μικρός τότε, Κέβιν αναγκαζόταν να γυρνά τις λαϊκές με την ελπίδα να κάνει κάτι, ώστε να του δώσουν λίγα φρούτα και λαχανικά. Ο Κέβιν πήγε έτσι στο κατώτερο σχολείο του Σεντ Κάθμπερτ όπου άρχισε να παίζει και ποδόσφαιρο, αρχικά ως τερματοφύλακας. Τα πράγματα όπως καταλαβαίνει ο καθένας μας δεν ήταν εύκολα, διόλου μάλιστα. Δεν είχε χρήματα η οικογένειά του να του πάρει ποδοσφαιρικά παπούτσια, οπότε ένας δάσκαλος που τον συμπαθούσε ο κ. Ράφερτι του πήρε ένα ζευγάρι δώρο, γεγονός που ξετρέλανε το μικρό Κέβιν. Στη συνέχεια πήγε στο ανώτερο ρωμαιοκαθολικό σχολείο του Αγίου Πατρικίου, στα 7 του χρόνια. Έπαιξε τότε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, Μπλάκ Φράιαρς και στη συνέχεια στα 14 στην πάμπ Μάγκμπι που σύχναζε και ο πατέρας του.

Κάποια στιγμή ο Κέβιν είχε δεχθεί κρούση από την Σέλτικ αλλά λανθασμένα ο μικρός είχε πει ότι δεν ήταν καθολικός, οπότε και δεν τον πήραν. Έφυγε από το σχολείο στα 14 και στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός και σε διάφορες άλλες δουλειές (παραδόσεις εγγράφων, σε αποθήκες εργοστασίων, καθαριστήρια και σε εταιρεία επίπλων.)

Έπαιζε ωστόσο κάθε Κυριακή στους Μπλακφράιας και πριν τα Σάββατα στην Σεντ Αγκουστίν, πριν τον ανακαλύψει ένα «λαγωνικό» της Λίβερπουλ.

Το λάθος του Μπιλ Σάνκλι

Η Λίβερπουλ τον κάλεσε να μιλήσει με τον Μπιλ Σάνκλι, όταν ο Μπίτι ήταν μόλις 15 ετών. Όμως κανείς από τον σύλλογο δεν πήγε στον σταθμό Λάιμ Στριτ να τον συναντήσει και αργότερα ο σπουδαίος τεχνικός της, Μπίλ Σάνκλι θα αναφέρει ότι η μη υπογραφή του νεαρού, Κέβιν ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του!

Έτσι το 1971 ο Κέβιν Μπίτι εντάχθηκε στην Ίπσουιτς. Τον περίμενε ο προπονητής της, Μπόμπι Ρόμπσον στον σταθμό Γιούστον και τον συνόδευσε έως το Πόρτμαν Ρόουντ, το γήπεδο της Ίπσουιτς. Μάλιστα απευθυνόμενος στον επικεφαλής των «λαγωνικών» της ομάδας του, τον Ρον Γκρέι ο Ρόμπσον του είπε χαμογελαστά:«Αν τον χάσεις, θα χάσεις τη δουλειά σου» θέλοντας να του δείξει πόσο πολύ υπολογίζει στον Κέβιν.

Όταν ο Κέβιν έφθασε στο Ίπσουιτς φορούσε ένα ζευγάρι παπούτσια του πατέρα του, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα για να πάρει ένα ζευγάρι στο νούμερο του. Φυσικά μόλις υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, έτρεξε και αγόρασε ρούχα για όλη την οικογένεια. Αρχικά ο Κέβιν έπαιξε ως επιθετικός, αλλά ο Ρόμπσον τον μετέτρεψε σ έναν αμυντικό, ο οποίος αργότερα έγραψε την δική του ξεχωριστή ιστορία. Μπορούσε να βλέπει από πίσω όλο το γήπεδο και με το θαυμάσιο αριστερό του πόδι να στέλνει την μπάλα όπου ήθελε. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία, σε ηλικία 18 χρονών , τον Αύγουστο του 1972 εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το πρώτο του γκολ το πέτυχε δύο εβδομάδες αργότερα στο 3-3 εναντίον της Λίντς . Την σαιζόν εκείνη έπαιξε σε 38 ματς, σημειώνοντας 5 γκολ, ενώ η ομάδα τον ανακήρυξε παίκτη της Χρονιάς.


Την επόμενη σεζόν, ο Μπίτι αγωνίσθηκε και στα 42 παιχνίδια του συλλόγου του (μαζί με τον Μικ Μίλς) και τιμήθηκε ως ο καλύτερος Νεαρός ποδοσφαιριστής της Χρονιάς από το συνδικάτο Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (ήταν και η πρώτη φορά που δινόταν το έπαθλο αυτό) , ενώ ξαναψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της ομάδας του .

Κατέκτησε με την ομάδα του το κύπελλο Αγγλίας το 1978 και το Κύπελλο UEFA το 1981. Στον τελικό του Ευρωπαικού κυπέλλου δεν κατάφερε να αγωνισθεί καθώς είχε υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο χέρι του. Ωστόσο μετά από αναφορά που έστειλε στην διοίκηση της ΟΥΕΦΑ, ο Ρόμπ Φίντς η τελευταία του απένειμε το αναμνηστικό μετάλλιο.

Ο Μπίτι έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα τον Απρίλιο του 1981 στον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας, εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι. Εκεί τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι και χρειάσθηκε να υποβληθεί σε 4 χειρουργικές επεμβάσεις, πριν αποσυρθεί ουσιαστικά από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σε ηλικία μόλις 28 ετών!


Αργότερα επέστρεψε για να παίξει στις Κόλτσεστερ, Μίντλεσμπρο, Χάργουιτς και Πάρκεστον, Σάντβικενς, Κόνγκσμπεργκ, Νίμπεργκσουντ και Κλάκτον

Στην εθνική στα 21 του

Σε ηλικία μόλις 21 ετών φόρεσε την φανέλλα της εθνικής Αγγλίας το 1975. Ήταν τόσο ώριμο και ολοκληρωμένο του ντεμπούτο του ώστε δικαίωνε όλους εκείνους που έλεγαν με επιμονή : «Αυτός είναι η απάντηση σε όλες της αμυντικές μας ανάγκες».

Φόρεσε συνολικά 296 φορές τη φανέλλα της Ίπσουιτς, σημειώνοντας . Δίκαια αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ίπσουιτς όλων των εποχών.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo