European Super League: Η πρόταση για νέα λίγκα και αντιδράσεις

Η European Super League γνωστοποίησε τις βλέψεις της για τη δημιουργία νέας λίγκα που θα «παραμερίσει» τις διοργανώσεις της UEFA. Αντιδράσεις από την Ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών.

European Super League: Η πρόταση για νέα λίγκα και αντιδράσεις

Η European Super League επέστρεψε δυναμικά, και συνέταξε ένα δελτίο Τύπου, στο οποίο παρουσίασε την νέα μορφή έκδοση της Super League. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Α22», που είναι υπεύθυνη για την προώθηση και το μάρκετινγκ της λίγκας, Μπερντ Ράιχαρτ, αυτό το πρωτάθλημα θα είναι μία ανοικτή διοργάνωση, με πολλές φάσεις και με την συμμετοχή μεταξύ 60 και 80 ομάδων. Δεν θα υπάρχουν μόνιμα μέλη, καθώς η συμμετοχή σε αυτήν την διοργάνωση θα γίνεται αποκλειστικά μέσω εθνικών διοργανώσεων.

«Οι σύλλογοι που συμμετέχουν θα πρέπει να παραμείνουν πλήρως αφοσιωμένοι στα εθνικά τους πρωταθλήματα, όπως είναι σήμερα», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, για το νέο σχέδιο που είναι οργανωμένο σε ένα σύστημα «πυραμίδας» για καλύτερη ανακατανομή των εσόδων και προσφέρει εγγυημένα, 14 ευρωπαϊκούς αγώνες σε κάθε συμμετέχουσα ομάδα.

Πρόκειται για ένα κριτήριο που επιτρέπει την αύξηση της σταθερότητας και την καλύτερη προβολή των εισοδημάτων. Ένας σταθερός αριθμός αγώνων προορίζεται επίσης για την προστασία της υγείας των παικτών, που αγχώνονται ολοένα και περισσότερο από τα ελαστικά και υπερφορτωμένα προγράμματα.

«Η υγεία των παικτών πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στον υπολογισμό του αριθμού των ετήσιων αγώνων. Ο αριθμός των ημερών αγώνων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν θα πρέπει να αυξηθεί πέρα απ' αυτές που αναφέρονται στα τρέχοντα προγράμματα. Θα πρέπει να συμμετάσχουν οι ενώσεις παικτών για την προστασία της υγείας των παικτών και θα πρέπει να προωθηθεί ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι σημαντικό οι σύλλογοι και οι παίκτες να μην έχουν καμία υποχρέωση να συμμετέχουν σε διευρυμένα τουρνουά ή νέες μορφές που επιβάλλονται από τρίτους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτό το νέο πρωτάθλημα προορίζεται να το διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου οι σύλλογοι, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που διαχειρίζεται αυτήν την στιγμή η UEFA.

«Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο, να διεξάγονται από τους συλλόγους και όχι από τρίτους που επωφελούνται από αυτές χωρίς να αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο. Η δομή διακυβέρνησης πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ. Τέλος, η A22 διασφαλίζει ότι το οικονομικό μοντέλο θα πλαισιωθεί επίσης για καλύτερη ισότητα. Για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα, οι δαπάνες πρέπει να βασίζονται μόνο σε παραγόμενους πόρους, όχι σε εισροές κεφαλαίων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Οι κανόνες οικονομικής βιωσιμότητας θα πρέπει να επιτρέπουν στους συλλόγους να ξοδεύουν μόνο ένα σταθερό ποσοστό των ετήσιων εσόδων τους που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο σε μισθούς παικτών και καθαρές μεταγραφές, με κατάλληλες διατάξεις για μικρότερους συλλόγους καθώς και κανόνες μετάβασης για τους άλλους», επισημαίνεται επίσης.

Η απάντηση της Ένωσης ευρωπαϊκών λιγκών

Την ίδια στιγμή, Ένωση ευρωπαϊκών λιγκών απάντησε στο θέμα της European Super League. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες είναι έκπληκτες από τις σημερινές δηλώσεις της Α22, στις οποίες αναφέρεται σε ανοιχτή διαβούλευση και στα αποτελέσματά της.

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες -το σώμα που επίσημα εκπροσωπεί τα συμφέροντα σαράντα εγχωρίων διοργανωτών από 34 χώρες στην Ευρώπη και 1.092 συλλόγους- ποτέ δεν συναντήθηκε με την Α22, ούτε δεν τη συμβουλεύτηκαν.

Η Λίγκες υποστηρίζει πλήρως το νυν μοντέλο του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου, το οποίο βασίζεται σε μια ανοιχτή δομή με τη μορφή πυραμίδας, με προβιβασμό και υποβιβασμό από τις ακαδημίες μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο σε εγχώριο επίπεδο και όπου η πρόκριση στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA βασίζονται στην ετήσια απόδοση στις εγχώριες διοργανώσεις.

Αυτό το μοντέλο δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά και δεν χρειάζεται επιδιόρθωση»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110