Χίλσμπορο: Συγγνώμη από τους αρχηγούς της αστυνομίας μετά από 34 χρόνια!

Οι επικεφαλής της αστυνομίας της Βρετανίας ζήτησαν συγγνώμη από τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του Χίλσμπορο.

Χίλσμπορο: Συγγνώμη από τους αρχηγούς της αστυνομίας μετά από 34 χρόνια!

Στις 15 Απριλίου του 1989 καταγράφτηκε η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, όταν κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας Λίβερπουλ - Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Χίλσμπορο» 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και 766 τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία κατηγόρησε αρχικά μεθυσμένους οπαδούς, μια εξήγηση που πάντα απορρίπτονταν από τους επιζώντες, τους συγγενείς των θυμάτων και την ευρύτερη κοινότητα του Λίβερπουλ, ώσπου μεταγενέστερες έρευνες απάλλαξαν τελικά τους οπαδούς από κάθε ευθύνη.

Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από 34 χρόνια, το εθνικό συμβούλιο αρχηγών αστυνομίας της Βρετανίας (NPCC) και το κολέγιο αστυνομίας ζήτησαν συγγνώμη από τους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων, με τον διευθύνων σύμβουλο του Κολλεγίου αστυνόμευσης, αρχιφύλακα Άντι Μαρς, να τονίζει:

«Η αστυνόμευση απέτυχε βαθιά στην τραγωδία του Χίλσμπορο. Λυπούμαστε που η υπηρεσία το έκανε τόσο λάθος. Οι αστοχίες της αστυνομίας ήταν η κύρια αιτία της τραγωδίας και από τότε συνέχισαν να καταστρέφουν τις ζωές των μελών της οικογένειας. Όταν χρειαζόταν περισσότερο η ηγεσία, οι πενθούντες αντιμετωπίζονταν συχνά με αναίσθητο τρόπο και η απάντηση δεν είχε συντονισμό και επίβλεψη».

Ο Μάρτιν Χιούιτ, πρόεδρος του NPCC, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «λυπάται βαθιά για τις τραγικές απώλειες ζωών» και για τον «πόνο και τον πόνο που βίωσαν οι οικογένειες των 97 θυμάτων εκείνη την ημέρα» και τα χρόνια που ακολούθησαν.

«Συλλογικά, οι αλλαγές που έγιναν μετά την καταστροφή του Χίλσμπορο και ως απάντηση στην έκθεση του αιδεσιμότατου Τζέιμς Τζόουνς στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τρομερές αστυνομικές αστοχίες που έγιναν την ημέρα και μετά δεν θα μπορέσουν ποτέ να επαναληφθούν», πρόσθεσε.

Το 2019, ο πρώην επικεφαλής έφορος Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, ο αστυνομικός διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στο στάδιο, κρίθηκε αθώος για ανθρωποκτονία, μια απόφαση που είχε συγκλονίσει τους επιζώντες και τα μέλη της οικογένειας των θυμάτων.

Σημειώνεται επίσης πως ένα θύμα πέθανε τον Ιούλιο του 2021, αφού υπέστη σοβαρή και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ