Napoli Greek Fans στο «ΦΩΣ»: «Η Νάπολι είναι η ομάδα που τρέχει πιο πολύ από όλες»

Βγάζω για πρώτη φορά τον δημιουργό μιας σελίδας στο Facebook, που είναι πολύ δημοφιλής, λέγεται Napoli Greek Fans. Μου έκανε εντύπωση όχι μόνο για τις γνώσεις του αλλά και για τη σοβαρότητά του. Θα μάθετε πράγματα για τη Νάπολι που δεν γνωρίζατε.

Napoli Greek Fans στο «ΦΩΣ»: «Η Νάπολι είναι η ομάδα που τρέχει πιο πολύ από όλες»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Νάπολι έριξε 5-1 στη Γιουβέντους και της ξέφυγε 10 βαθμούς, απέχει 9 βαθμούς από τη δεύτερη Μίλαν. Έχει να πάρει το πρωτάθλημα από το 1990 με τον Μαραντόνα. Και μόνο που το γήπεδό της ονομάζεται πλέον «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» συγκινεί κόσμο και μην ξεχνάμε ότι είναι πόλη με ρίζες ελληνικές.

Βγάζω για πρώτη φορά τον δημιουργό μιας σελίδας στο Facebook, που είναι πολύ δημοφιλής, λέγεται Napoli Greek Fans. Μου έκανε εντύπωση όχι μόνο για τις γνώσεις του αλλά και για τη σοβαρότητά του. Θα μάθετε πράγματα για τη Νάπολι που δεν γνωρίζατε.

Δεν ήθελε όμως να γραφτεί το επίθετό του και να μπει φωτογραφία του, το σέβομαι, έχει τους λόγους του. Άλλωστε, το έχω ξανακάνει έτσι με δημιουργούς άλλων δημοφιλών σελίδων στα σόσιαλ, οι οποίοι για λόγους επαγγελματικούς δεν θέλουν να ξέρουν οι εργοδότες τους το χόμπι τους με τα οπαδικά. Ο δημιουργός της σελίδας Napoli Greek Fans είναι μισός Ιταλός, Ναπολιτάνος, και μισός Έλληνας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/1/2023

Επίθετο δεν θες να βάλω, πες μου μόνο το μικρό σου όνομα.

Βιντσέντζο. Το επίθετο μην το βάλεις γιατί στην Ελλάδα είναι περίεργα τα πράγματα. Γι' αυτό και δεν βάζω φωτογραφία μου ποτέ στη σελίδα στο Facebook. Βάλε τις φωτογραφίες που σου έστειλα αν θες, μη δείχνοντας τα πρόσωπα.

Τι σχέση έχεις με τη Νάπολι; Πώς έγινες οπαδός της;

Ο πατέρας μου είναι γεννημένος στη Νάπολη, ήρθε διακοπές πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα και κόλλησε με τη χώρα. Ο πατέρας μου έζησε όλη την τρέλα με τον Μαραντόνα στην πόλη, όλη τη δόξα και την άνοδο της ομάδας όταν μπήκε σφήνα στο κατεστημένο του ιταλικού Βορρά. Θυμάται τον Μαραντόνα στο γήπεδο από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε στον κόσμο όταν έγινε η μεταγραφή. Όπως καταλαβαίνεις, τα έμαθα όλα μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου.

Η μητέρα σου είναι Ιταλίδα;

Είναι Ελληνίδα, Κερκυραία.

Από ποιο μέρος της Κέρκυρας είναι;

Από τον Πέλεκα.

Με τον Κοντογιαλό από κάτω!

Ο πατέρας μου ερωτεύτηκε τον Κοντογιαλό όταν πρωτοήρθε.

Τι δουλειά κάνει;

Σεφ και επιχειρηματίας.

Πού;

Στην Κέρκυρα.

Εσύ πας στη Νάπολη;

Κάθε χρόνο, δύο με τρεις φορές. Έχουμε σπίτι εκεί, έχουμε και τους συγγενείς του πατέρα μου, όλο το σόι.

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό που απολαμβάνεις όταν πας στη Νάπολη;

Πίτσα Ναπολιτάνα. Την πίτσα που θα φας στη Νάπολη δεν θα τη φας πουθενά αλλού. Αυτή είναι η πραγματική πίτσα. Γενικότερα η Ιταλία θεωρείται η χώρα του φαγητού, αλλά η Νάπολη είναι η πρωτεύουσα του φαγητού. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και το στριτ φουντ. Δηλαδή, και λεφτά πολλά να μην έχεις, περπατώντας στους δρόμους βρίσκεις λιχουδιές να τρως συνέχεια, πληρώνοντας λίγα.

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτήν την πόλη;

Τη Νάπολη ή θα την ερωτευτείς ή θα την αντιπαθήσεις. Έχει τα προβλήματά της ως πόλη, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί. Είναι όμορφη πόλη, έχει τη θάλασσα, οι Έλληνες την ερωτεύονται. Είναι άναρχη πόλη και φασαριόζικη.

Τη σελίδα την τρέχεις μόνος;

Ναι, μόνος.

Πότε είχε τη μεγαλύτερη απήχηση;

Σε κάθε μεγάλη επιτυχία της Νάπολι, αλλά και όταν παίζαμε Μαραντόνα μετά τον θάνατό του γινόταν χαμός.

Πόσες δημοσιεύσεις κάνεις κατά μέσον όρο;

Σχεδόν κάθε μέρα δημοσιεύω κάτι από Νάπολι.

Ξέρεις ιταλικά φαντάζομαι.

Βεβαίως. Ενημερώνομαι μόνο από ιταλικά Μέσα.

Τι σημαίνει το 5-1 επί της Γιουβέντους για τους Ναπολιτάνους;

Παλιά η Ιταλία ήταν χωρισμένη σε βασίλεια. Το μεγαλύτερο βασίλειο ήταν ο Νότος. Ήταν και το μεγαλύτερο και το πιο πλούσιο. Με πρωτεύουσα τη Νάπολη. Ήταν η μισή χερσόνησος περίπου, μαζί με τη Σικελία. Μόνο η Σαρδηνία δεν ήταν μέσα σε αυτό. Και λεγόταν «Το βασίλειο των δύο Σικελιών». Η Νάπολη άκμαζε. Η σημερινή Ιταλία έγινε ενοποιημένο κράτος το 1871 από τον Γκαριμπάλντι. Εκεί ήρθαν όλα τούμπα. Οι Ναπολιτάνοι μισούν την επέτειο της ενοποίησης…

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά, πες μου κι άλλα.

Με την ενοποίηση όλα άλλαξαν. Ο Βορράς έγινε πλουσιότερος, ο Νότος φτωχότερος. Και υπάρχει ακόμα ρατσισμός για τον Νότο. Είναι μια χώρα διχασμένη. Αν δεις όλα τα στατιστικά και όλους τους δείκτες, είναι σαν να βλέπεις δύο χώρες. Στο τι ψηφίζουν, στο πού είναι η παραγωγή, στο ύψος των μισθών, είναι σαν να βλέπεις δύο χώρες. Ο Νότος είναι Μεσόγειος και μοιάζει με την Ελλάδα, ο Βορράς μοιάζει με τη Γερμανία.

Η εξέδρα της Νάπολι είναι κομματικοποιημένη;

Όχι. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει ενιαία θύρα όπως υπάρχει εδώ. Υπάρχουν δύο πέταλα που κάνουν ατμόσφαιρα. Δύο πέταλα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Και σε κάθε πέταλο υπάρχουν διαφορετικά γκρουπ. Γενικώς η πόλη ψηφίζει κεντροαριστερά. Αλλά στα οπαδικά γκρουπ υπάρχουν απ’ όλα. Μέχρι και δεξιά.

Το ότι πέθανε ο Μαραντόνα, πήρε η Αργεντινή το Μουντιάλ και πάει η Νάπολι για πρωτάθλημα, μετά από πάρα πολλά χρόνια και τα δύο αυτά γεγονότα, το συζητάνε οι Ναπολιτάνοι;

Πολύ. Όπως επίσης συζητάνε ότι το 1986 πήρε η Αργεντινή το Μουντιάλ και τον επόμενο χρόνο πήρε η Νάπολι το πρωτάθλημα. Και το 2022 πήρε η Αργεντινή το Μουντιάλ και θα πάρει η Νάπολι πάλι το πρωτάθλημα. Οι Ναπολιτάνοι είναι δεισιδαίμονες, πιστεύουν στα γούρια, έχουν πολλές προλήψεις.

Και το 5-1 επί της Γιουβέντους τώρα το λένε σημάδι, έτσι δεν είναι;

Ναι, επειδή είχαμε ρίξει 5-1 στη Γιουβέντους το 1990 στο Σούπερ Καπ όταν είχαμε πάρει το πρωτάθλημα. Από τότε δεν έχουμε ξαναπάρει πρωτάθλημα.

Στο Μουντιάλ τι υποστήριζαν;

Αργεντινή 100%! Πάντα.

Είδα εικόνες από το τωρινό 5-1 επί της Γιουβέντους όπου όλο το γήπεδο είχε ανάψει φωτάκια και τραγουδούσαν όλοι μαζί ένα σύνθημα. Τι τραγουδούσαν;

Τα φωτάκια ήταν από τους φακούς των κινητών και τραγουδούσαν το «Νάπολι, γίνε ξανά πρωταθλήτρια». Αυτό είναι το ένα από τα δύο κυρίαρχα συνθήματα που ακούγονται στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

Ποιο είναι το άλλο;

Το «Μια μέρα ξαφνικά»...

Πες μου το όλο.

«Μια μέρα ξαφνικά σε ερωτεύτηκα, η καρδιά μου χτυπούσε, δεν ήξερα το γιατί, πέρασε καιρός, αλλά είμαι ακόμα εδώ - και σήμερα όπως τότε υπερασπίζομαι την πόλη».

Πώς νιώθεις που το γήπεδο ονομάζεται πια «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα»; Δίνει άλλη αίγλη, έτσι δεν είναι;

Είναι προνόμιο. Ήθελαν να το ονομάσουν έτσι εδώ και πολλά χρόνια, να είναι εν ζωή ο Μαραντόνα, αλλά υπήρχε ένας νόμος που τους το απαγόρευε.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ πού μπορεί να φτάσει;

Τα πήγε σούπερ στον όμιλο, η κλήρωση με την Άιντραχτ φαίνεται εύκολη τώρα. Αλλά να σου πω κάτι που θα σε εκπλήξει: Αν ρωτήσεις 100 Ναπολιτάνους τι προτιμάνε, να φτάσει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα ή να πάρει το ιταλικό πρωτάθλημα, θα σου πουν και οι 100 να πάρει το πρωτάθλημα! Η επιστροφή στην κορυφή της Ιταλίας τούς καίει. Διότι είναι και κοινωνικό το ζήτημα. Αυτή η ομάδα έχει πάρει μόνο δύο πρωταθλήματα στην Ιστορία της και τα δύο με τον Μαραντόνα. Θέλουν να βάλουν από κάτω τον Βορρά.

Το καλοκαίρι έβριζαν όλοι τον Ντε Λαουρέντις και τελικά δικαιώθηκε;

Καλά, τον Ντε Λαουρέντις τον βρίζανε πάντα - και εγώ μαζί. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα έχει κάνει για αυτήν την ομάδα και επίσης ότι δικαιώθηκε φέτος. Έδιωξε τα τρία μεγάλα ονόματα της ομάδας, τον Μέρτενς, τον Ινσίνιε και τον Κουλιμπαλί. Οι τρεις πιο αγαπητοί παίκτες στον κόσμο! Αλλά και ανακατωσούρες, αυτοί ξεκινούσαν κάθε φορά την επανάσταση. Μέχρι και σε «ritiro» έχει πάει επανειλημμένως η διοίκηση, δηλαδή μάντρωνε την ομάδα και δεν μπορούσαν να δουν τις οικογένειές τους. Είχαν γίνει «πολεμικά επεισόδια» και πάντα αυτοί οι τρεις ήταν μπροστάρηδες.

Δεν είχε διάσημους παίκτες φέτος το καλοκαίρι η ομάδα, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, μόνο ο Οσίμεν ήταν πολύ γνωστός και υπήρξε πανάκριβη μεταγραφή.

Πού οφείλεται αυτή η τρομερή πορεία φέτος; Και ποιος είναι ο MVP έως τώρα;

Ο Ντε Λαουρέντις έκανε σωστές επιλογές. Δεν ξέρουμε αν ήταν ακριβώς της διοίκησης ή του Σπαλέτι, αλλά η διοίκηση έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Δεν υπάρχει παίκτης MVP. Δεν είναι όπως άλλα χρόνια που αν έλειπε ο Καβάνι ή ο Ιγκουαΐν είχαμε σοβαρό πρόβλημα γιατί ήταν βαρόμετρα. Η Νάπολι είναι ομάδα που τρέχει πιο πολύ από όλες. Δεν παίζει το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιζε επί Σάρι. Όμως τρέχουν πολύ. Και διαβάζει καλά το παιχνίδι των αντιπάλων. Αλλιώς παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλιώς παίζει στην Ιταλία με μεγάλους αντιπάλους, αλλιώς παίζει στην Ιταλία με μικρούς αντιπάλους.

Ποιον υπολογίζεις πιο πολύ ως αντίπαλο στο ιταλικό πρωτάθλημα;

Πριν από την πεντάρα στη Γιουβέντους υπολόγιζαν όλοι ως αντίπαλο τη Γιουβέντους. Τώρα είναι στην ίδια μοίρα Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους. (σ.σ. Η συνέντευξη έγινε πριν την τιμωρία).

Δεν έχετε πλέι οφ στο δικό σας πρωτάθλημα.

Όχι. Λήγει κανονικά. Μένει μία αγωνιστική για να λήξει ο α' γύρος.

Θα το πάρετε; Κι άλλες φορές ήσασταν μπροστά, αλλά το χάνατε. Γιατί γινόταν αυτό;

Άλλοι έλεγαν ότι η Νάπολι δεν έχει ως ομάδα την προσωπικότητα να αντέξει στα δύσκολα και ότι κάθε φορά που έφτανε στην κορυφή ζαλιζόταν. Άλλοι έλεγαν ότι ο Ντε Λαουρέντις δεν ενίσχυε την ομάδα στις μεταγραφές του Γενάρη. Εγώ, αν και είμαι πάντα απαισιόδοξος, αυτήν τη φορά είμαι αισιόδοξος. Δεν είναι μόνο οι 9 βαθμοί διαφορά. Βλέπω την ομάδα πολύ δυνατή σε Ιταλία και σε Ευρώπη. Δεν επηρεάζεται. Μετά την ήττα από την Ίντερ στο Μιλάνο έλεγαν κάποιοι ότι θα ξεφουσκώσουμε. Όμως, πήγε η Νάπολι κατευθείαν και έκανε διπλό στη Σαμπντόρια και έριξε μετά 5 γκολ στη Γιουβέντους! Η οποία Γιουβέντους ερχόταν από 8 σερί νίκες στις οποίες δεν είχε φάει ούτε ένα γκολ.

Βλέπεις όλα τα ματς;

Όλα, μέχρι και τα φιλικά.

Μου κάνει εντύπωση που όταν σε ρώτησα για τον MVP, δεν μου είπες τον Γεωργιανό.

Ο Κβαρατσχέλια είναι πολύ σημαντικός παίκτης, όπως και ο Οσίμεν που είναι ο πρώτος σκόρερ μας. Όμως, αυτή είναι η εύκολη απάντηση που δίνουν όσοι δεν ξέρουν καλά την ομάδα. Πρόσεξε: Στα ματς που έλειψαν αυτοί οι δύο παίκτες, η Νάπολι τα κέρδισε! Και οι αντικαταστάτες τους σκόραραν όλοι! Ο Οσίμεν έλειψε σε 6 ματς τραυματισμένος, τα 4 ήταν στο ιταλικό πρωτάθλημα και τα 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έχω τα ματς. Θέλεις να σου τα πω;

Δεν χρειάζεται.

Οι αντικαταστάτες του Οσίμεν λοιπόν, ο Σιμεόνε και ο Ρασπαντόρι, σκόραραν 7 φορές! Ο πρώτος έβαλε 3 γκολ και ο δεύτερος έβαλε 4 γκολ. Επίσης, όταν έλειψε ο Κβαρατσχέλια, ο οποίος ήταν ντεφορμέ πριν από τον τραυματισμό του και έλειψε σε 3 ματς τραυματίας, μπήκε ο Ελμάς ο Σκοπιανός στη θέση του και σκόραρε 2 γκολ καθοριστικά. Η ομάδα λοιπόν έχει λύσεις.

Η Γιουβέντους δεν είναι η πιο μισητή αντίπαλος για τη Νάπολι;

Ναι, από την εποχή που ο Μαραντόνα πάλευε με τη Γιουβέντους του Πλατινί. Γενικά η Γιουβέντους συμβολίζει πιο πολύ από κάθε άλλον αντίπαλο για τη Νάπολι τη μάχη με το κατεστημένο του Βορρά. Πιο πολύ από Μίλαν και Ίντερ.

Αυτοί δεν έλεγαν και συνθήματα για θάνατο και χολέρα στη Νάπολι; Πατώντας σε αληθινό ιστορικό γεγονός.

Αυτά είναι τραγικά συνθήματα, να σου πω όμως κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος. Δεν τα λένε μόνο οι Γιουβεντίνοι, τα λένε ακόμα και ομάδες που βρίσκονται στον Νότο! Γιατί έχουν κόμπλεξ με τη Νάπολι. Εδώ φωνάζουν το κλασικό εναντίον της Νάπολι «να εκραγεί ο Βεζούβιος» ακόμα και οι οπαδοί της Σαλερνιτάνα που είναι κι αυτοί κοντά στον Βεζούβιο! Έχω περάσει από εκεί και ξέρω.

Ποιες ηλικίες βλέπεις να διαβάζουν περισσότερο τη σελίδα σας;

Ωραία ερώτηση. Σίγουρα οι κοντά στα 50 που έζησαν την εποχή του Μαραντόνα. Αλλά και οι νέοι που έζησαν την ανάσταση της Νάπολι από την εποχή Καβάνι, Λαβέτσι, Χάμσικ και μετά. Υπάρχει ένα ηλικιακό κενό στους οπαδούς της Νάπολι στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι παλιοί που έζησαν όλη τη δόξα με τον Μαραντόνα τη δεκαετία του '80 ως τις αρχές της δεκαετίας του '90. Και οι πολύ νεότεροι που έζησαν τη Νάπολι του Καβάνι, του Χάμσικ, τη Νάπολι του Σάρι, τη Νάπολι των Ιγκουαΐν, Ινσίνιε, Μέρτενς. Για πάνω από 15 χρόνια η Νάπολι δεν υπήρχε, από το 1992 ως το 2008. Και βλέπω αυτό το ηλικιακό κενό. Έχουμε ή μεγάλους σε ηλικία ή πολύ νέους.

Πες μου και για τον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Κρεμονέζε στο Κύπελλο.

Ήταν νοκ άουτ ματς. Η Νάπολι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και σοβαρότητα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Σπαλέτι κατέβασε μία ενδεκάδα με σχεδόν κανέναν βασικό παίκτη. Μόνο ο Μερέτ ήταν βασικός και αυτό γιατί ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Σίριγκου σε λίγες ημέρες αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Το ημίχρονο τελείωσε ιδανικά, με ανατροπή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο μέρος η Νάπολι έχασε σωρεία ευκαιριών, ενώ στη φάση της ισοφάρισης η άμυνα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ευκαιρίες χάθηκαν και στην παράταση, όμως οι παίκτες ήταν άστοχοι και εκεί. Το ματς οδηγήθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι και εκεί δεν υπάρχουν φαβορί. Συνεχίζουμε την τρομερή πορεία στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη.