Γιουβέντους, Ουντινέζε, Τσέλσι: Η φάμπρικα με τους δανεισμούς παικτών

Οι πρακτικές των Γιουβέντους, Ουντινέζε, Τσέλσι και Μονακό οδηγούν την FIFA σε σκέψεις “φρένου” στους ακατάσχετους δανεισμούς παικτών.

Γιουβέντους, Ουντινέζε, Τσέλσι: Η φάμπρικα με τους δανεισμούς παικτών

Ενόσω δεν υπάρχει διασυλλογικό ποδόσφαιρο, λόγω Εθνικών ομάδων, δεν έρχονται στην επικαιρότητα μόνο μελλοντικά μεταγραφικά “σενάρια” (ευφάνταστα ή μη…), ούτε, αποκαλύπτονται αποκλειστικά ντεσού για μετακινήσεις που δεν έγιναν στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο.

Βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό κι ειδήσεις που αφορούν δομικά θέματα του “βασιλιά των σπορ”. Όπως της δημιουργίας νέου Κυπέλλου Ευρώπης, ή το ενδεχόμενο διενέργειας τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ εκτός Γηραιάς ηπείρου (σ. διαψεύστηκε κατηγορηματικά, επί της παρούσης, από τον πρόεδρο της UEFA, Τσέφεριν). Τα οποία αν δημοσιοποιούνταν εν μέσω αγωνιστικής δράσης των μεγάλων πρωταθλημάτων, ή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, θα περνούσαν απαρατήρητα.

Το ίδιο ισχύει και για την επάνοδο στην επικαιρότητα της πρόθεσης της FIFA να βάλει «φρένο στις μετακινήσεις των παικτών ως δανεικών... Πρώτη φορά που είδε το φως της δημοσιότητας κάτι τέτοιο ήταν τον περασμένο Απρίλη κι επανήλθε στο προσκήνιο με δημοσίευμα της Γερμανικής «Bild», που αποκαλύπτει ότι οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου απεργάζονται σχέδιο όπου θα είναι δυνατός ο δανεισμός, το πολύ, οκτώ ποδοσφαιριστών από μια ομάδα.

Τη συζήτηση την είχε ξεκινήσει ο πρόεδρος της UEFA, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να «βάλει χέρι» στον κανονισμό των δανεισμών που, με τα τωρινά δεδομένα, δεν προβλέπει κανένα περιορισμό στον αριθμό των παικτών που μπορούν να μετακινηθούν από μια ομάδα, σε κάποια άλλη, δωρεάν (ή σχεδόν...) σε μια μεταγραφική περίοδο. Όμως, πλέον, την «σκυτάλη» από τον Τσέφεριν φαίνεται πως την πήρε ο Ινφαντίνο κι οι συν αυτώ.

Γιατί όμως οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές αρχές έβαλαν στο μικροσκόπιο τους δανεισμούς;
Αρχικά όταν το θέμα ήταν, ακόμη, σε επίπεδο UEFA, από την Νιόν, “διέρρεαν” ότι αιτία που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων της ήταν μια “ιταλική ομάδα” που δεν κατονομαζόταν.
Πλέον τα στόματα αρχίζουν ν’ ανοίγουν κι όπως φαίνεται η “ιταλική ομάδα” δεν είναι μία αλλά δύο (Γιουβέντους, Ουντινέζε) και συνολικά οι πρακτικές τεσσάρων Ευρωπαϊκών κλαμπ θορύβησαν τους ενοίκους των κεντρικών γραφείων της FIFA στη Ζυρίχη.

Οι άλλες δύο είναι οι Τσέλσι και Μονακό. Ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα σύστημα αγοράς παικτών, όχι για να τους χρησιμοποιήσουν, αλλά για να τους δώσουν δανεικούς σε ομάδες – δορυφόρους (ή συνεργαζόμενες), ώστε να τους ελέγχουν και να μπορούν να διαπιστώσουν την πρόοδο τους κι αν είναι εφικτό να τους μεταπωλήσουν με πολλαπλάσιο κέρδος. Ένα είδος ποδοσφαιρικής ομηρίας κι εμπορίας παικτών που, έστω κι αργά, φαίνεται πως δεν είναι ανεκτό, πλέον, από τους μεγαλοσχήμονες της FIFA.

Είναι ενδεικτικό πως η Γιουβέντους έχει δανείσει 26 ποδοσφαιριστές για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 116 εκ. ευρώ. Η Τσέλσι το έχει πάει ακόμη...παραπέρα: 40 παίκτες, παραχωρηθέντες αντί 200 εκ. ευρώ!
Με τις Ακαδημίες τις γίνεται;

Ωστόσο ακόμη κι αν η FIFA λάβει, τελικά, την απόφαση για μέχρι 8 δανεικούς, ανά μεταγραφική περίοδο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Αφού, όπως διευκρινίζει η “Bild”, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες, όπου παρόμοια φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πιθανότατα θα ενταθούν...