Διεθνής Αμνηστία: Ο Ρονάλντο «ξεπλένει» τα ανθρωπιστικά εγκλήματα στη Σαουδική Αραβία

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα πρέπει να μιλήσει για τα σοβαρά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει σε καυστική ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία την οποία αναδημοσιεύει η ΕΡΤ.

Διεθνής Αμνηστία: Ο Ρονάλντο «ξεπλένει» τα ανθρωπιστικά εγκλήματα στη Σαουδική Αραβία

Ο Ρονάλντο υπέγραψε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τον σαουδαραβικό σύλλογο της Αλ Νασρ μέχρι το 2025.

Η Αμνηστία αναφέρει ότι η υπογραφή του Ρονάλντο σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου αθλητικού «ξεπλύματος».

Ο Πορτογάλος επιθετικός χαρακτήρισε τη Σαουδική Αραβία «καταπληκτική χώρα» καθώς αποκαλύφθηκε από την Αλ Νασρ την Τρίτη.

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά σε αθλητικά γεγονότα, υποστηρίζοντας την αποσχισθείσα σειρά LIV Golf, φιλοξενώντας αγώνες πυγμαχίας παγκόσμιου τίτλου και ένα γκραν πρι της Formula 1, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας υποστήριξε την εξαγορά του συλλόγου της Premier League Newcastle United το 2021.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν φυλακιστεί, παρά ορισμένες μεταρρυθμίσεις υπό τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως τον τερματισμό της απαγόρευσης οδήγησης των γυναικών. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο διάδοχος διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 – κάτι που ο ίδιος αρνείται.

“Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους για τη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του στα social media για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα”, δήλωσε η Dana Ahmed, ερευνήτρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

«Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά ανθρώπους για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Μια μέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι θανατώθηκαν, πολλοί από τους οποίους δικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες.

«Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, με βαριές ποινές φυλάκισης σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και άλλους πολιτικούς ακτιβιστές.

“Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πρέπει να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να μετατραπούν σε εργαλείο του αθλητικού «ξεπλύματος» της Σαουδικής Αραβίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το χρόνο του στην Αλ Νασρ για να μιλήσει για τα μυριάδες ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.”

πηγή: News247.gr