Τρίτο Κύπελλο Ευρώπης; Εμπρός... πίσω!

Η UEFA, θέλοντας να ανοίξει νέες «αγορές», αυτοαναιρείται, γυρίζοντας το διασυλλογικό ποδόσφαιρο στην προηγούμενη...χιλιετία!

Τρίτο Κύπελλο Ευρώπης; Εμπρός... πίσω!

Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» στους ιθύνοντες της UEFA που δεν εφησυχάζουν, δεν επαναπαύονται στις «δάφνες» τους, αλλά γεννούν ασταμάτητα ιδέες. Ιδέες που πάνε το ποδόσφαιρο «μπροστά». Με «ορίζοντα» την προηγούμενη...χιλιετία!

Πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος της μεγάλης...επιτυχίας, με τίτλο «Νations League», η ύπατη ποδοσφαιρική αρχή της «Γηραιάς ηπείρου» έβαλε πλώρη για νέες περιπέτειες... ξανασώζοντας το άθλημα και σε διασυλλογικό επίπεδο!

Το ότι το φορμάτ της νεοσύστατης διοργάνωσης είναι δυσκολότερο να εξηγηθεί απ’ ότι το... οφσάϊντ σε γυναίκα (!), ότι διεξήχθη σ’ άδεια γήπεδα (εξαιρουμένου το «Σταντ ντε Φρανς», που οι Γάλλοι πήγαν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Μουντιάλ, του Γουέμπλεϊ που οι Άγγλοι, παραδοσιακά, στηρίζουν τα «λιοντάρια» τους και του Έλτσε που είχε να πάει 10 χρόνια η Εθνική Ισπανίας), αφού οι «μικροί» για τους οποίους –υποτίθεται– φτιάχτηκε, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν...τσίμπησαν, μάλλον δεν ταράζει τον ύπνο των χαρτογιακάδων της UEFA, που το 2021 ετοιμάζονται να πάνε το ποδόσφαιρο 22 χρόνια...πίσω!

Στο 1999.

Τότε που υπήρχαν τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Το Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Το πρώτο, η «ναυαρχίδα», η «βιτρίνα», της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας διατηρήθηκε, με αλλαγές (πέρασε κι από φάση με δύο γύρους ομίλων...) αλλά μ’ ολοένα αυξανόμενη την επιρροή, στον τρόπο διεξαγωγής του, της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων). Αποτέλεσμα η φετινή…ημίκλειστη “έκδοση” του, όπου μόνο 6 ομάδες προέκυψαν από προκριματικά κι οι μισές θέσεις προέρχονταν από τα 4 μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία).

Άντε και κλειστή, βρε, μια μέρα (που δεν θ’ αργήσει…).

Το πρόβλημα ήταν τα άλλα δύο.

Η UEFA, με μια απόφαση - ολετήρα, κατήργησε το 1999, το, υποβαθμισμένο, Κύπελλο Κυπελλούχων (αντί να ψάξει τρόπους ενίσχυσης του) -αδιαφορώντας ότι έτσι, ουσιαστικά, «απονεύρωνε» τα Κύπελλα όλων των Ευρωπαϊκών χωρών- κι επικεντρώθηκε, πάση δυνάμει, στην αναβάθμιση της 2ης τη τάξει διοργάνωσης.

Φευ...

«Δεύτερη» ήταν και παρέμεινε στην συνείδηση όλων. Ακόμη κι όσων συμμετείχαν σ’ αυτή.

Χαρακτηριστική η πρακτική Αγγλικών κι Ιταλικών ομάδων (κυρίως), που έπαιζαν (και παίζουν...) με τα «δεύτερα», κρατώντας τους «καλούς» για το πρωτάθλημα!

Προς νέο... κατωσέντενο!

Δεν πα ν’ άλλαξε το... περιτύλιγμα; Ούτε η αλλαγή ονόματος (Europa League), ούτε το... κατωσέντονο, ούτε ο ύμνος στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ, άλλαξαν το περιεχόμενο (δευτέρας διαλογής, σε σχέση με τον ποδοσφαιρικό «Πόλεμο των Άστρων»)!

Κι ήρθε ο Τζιάνι Ανιέλι, στην εισαγωγική του ομιλία στο ετήσιο συνέδριο της ECA (λειτουργώντας ως...κυβερνητικός εκπρόσωπος της UEFA), να επιβεβαιώσει την φημολογία που διέρρεε, από τη Νιόν, εσχάτως, περί ανασύστασης 3ης Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης!

Η οποία, όπως κι αν ονομαστεί, ότι φορμάτ κι αν έχει (για φάση ομίλων με 32 ομάδες, στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ, γίνεται λόγος) θα ‘ναι τρίτη ιεραρχικά. Συνεπώς και σ’ απολαβές...

Απλά, θα εμπλέκει περισσότερες ομάδες.

96 συνολικά (αφού για φάση ομίλων με 32 ομάδες πάει και το Europa League, μπας κι αυξηθεί ο ανταγωνισμός…), από 80 τώρα.
Δηλαδή 16, «Ευρωπαίες», περισσότερες. Παραπάνω χώρες κι αυξημένα τηλεοπτικά δικαιώματα...

Γράφαμε τις προάλλες περί Nations League για την αγωνιώδη προσπάθεια της UEFA για άνοιγμα νέων, πλούσιων, «αγορών» (π.χ Αζερμπαϊτζάν).

Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύεται από το ίδιο κίνητρο, αλλά δεν παύει ν’ αποτελεί άτυπη παραδοχή ήττας κι αποτυχίας των ιθυνόντων της για όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα 19 έτη.

Τόσο για την, αδιανόητη, ως και σήμερα, «θυσία» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στο «βωμό» ενίσχυσης του Kυπέλλου UEFA, όσο και για τις απόπειρες αναβάθμισης του επιγόνου του, Εuropa League.

Μέχρι να δημοσιοποιηθεί το μπίζνες πλαν της νέας διοργάνωσης, οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι, που, μετά τα ανωτέρω, ενδεχομένως νιώθουν ολίγον τι...πειραματόζωα, ίσως προτείνουν, για ύμνο της, το άσμα του, μακαρίτη, Τζίμη Πανούση «Αχ Ευρώπη (εσύ μας μάρανες)»...