«Φέτος το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Μάντσεστερ Σίτυ»

Λέει το παλιό μεγάλο αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αρχηγός της, και διεθνής, ο Μπράιαν Ρόμπσον.

«Φέτος το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η Μάντσεστερ Σίτυ»

Ο « Παγκόσμιος πρεσβευτής» πλέον, του σπουδαίου αγγλικού συλλόγου αλλά και της χώρας του σε ποδοσφαιρικό πάντα επίπεδο, μίλησε αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και το “fosonline.gr” στο Μόντε Κάρλο, για τη Πρέμιερ Λιγκ που ξεκίνησε, τον Μουρίνιο που δεν πάει πουθενά.Την Λίβερπουλ που θα πρωταγωνιστήσει. Το Τσάμπιονς Λιγκ και γενικά το διεθνές ποδόσφαιρο.

- Μπράιαν που στηρίζεις την άποψή σου αυτή, πως η Μάντσεστερ Σίτυ φέτος θα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κορυφαίου Ευρωπαικού τροπαίου;

«Κοίταξε. Πρώτον έχει τον ίδιο προπονητή με πέρυσι, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος έχει δημιουργήσει αυτή τη νέα ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Τον ξέρουν και τους ξέρει οι ποδοσφαιριστές. Διατήρησε αυτούς που ήθελε και απέκτησε και τον 27χρονο μεσοεπιθετικό, Ριγιάντ Μαχρέζ. Οπότε θεωρώ πως και με τους υπάρχοντες τον Ντε Μπρόινε, τον Αγουέρο, τον Νταβίντ Σίλβα, τον Γκίντογκαν , τον Στέρλινγκ αλλά και τον Σανέ είναι μία πλήρης και έτοιμη ομάδα, όχι μόνο για υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο της στην Αγγλία, αλλά πρωτίστως να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εκεί πιστεύω ότι θα ρίξει μεγαλύτερος βάρος φέτος ο Γκουαρντιόλα, αλλά το ίδιο επιθυμεί η διοίκηση και ο κόσμος».

- Η ομάδα σου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ή τα εσωκομματικά με τον Μουρίνιο και τον Γούντγουορντ θα την επηρεάσουν;

«Κατ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Μουρίνιο όπως είχε γραφτεί στον Αγγλικό Τύπο ότι υπάρχει πιθανότητα απομάκρυνσής του. Έχει συμβόλαιο. Ο κόσμος ο περισσότερος τον αγαπά και τον στηρίζει και γνωρίζει πως αυτός κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται η ομάδα. Άρα κανείς δεν πρέπει να μιλά και να σκέφτεται για απομάκρυνσή του. Υπάρχουν ορισμένες διαμάχες με τον Γούντγουορντ αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πάρα πολλές ομάδες. Αυτά τα πράγματα δεν επηρεάζουν τους συλλόγους. Έπειτα ναι όντως η Γιουνάιτεντ φέτος δεν μπήκε ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά υπάρχουν ταλέντα που θα φανούν σύντομα και θα βοηθήσουν πολύ την ομάδα.Πήραμε μόνο τον βραζιλιάνο μέσο, Φρέντ από την Σαχτάρ Ντονέτσκ που θα μας βοηθήσει πολύ και τον 19χρονο Πορτογάλο αμυντικό,Ντιόγκο Νταλό που έχει μέλλον μπροστά του»

- Και για πες μας σε ποιόν ή ποιους νέους αναφέρεσαι;

«Μιλάω για τον γεννημένο στην Αγγλία από Σκωτσέζο πατέρα, τον Σκοτ Μακ Τόμινι, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο μέσο, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες μας. Και ο οποίος έχει φτάσει η ώρα να τον δούμε και στην πρώτη ομάδα. Ποντάρω πολλά στο παιδί αυτό.Που πρέπει να τονίζω πως το ύψος του ξεπερνά το 1μ90..»

- Δηλαδή η Γιουνάιτεντ θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο, ή να διακριθεί στην Ευρώπη;

«Φυσικά. Δεν λέω πως είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα θα έχει όπως πάντα ρόλο πρωταγωνιστού.»

- Φέτος το καλοκαίρι είδαμε όλοι μας, πως η Λίβερπουλ μετά από πολλά χρόνια είχε κυρίαρχο ρόλο στο μεταγραφικό παιχνίδι..

- Όντως η Λίβερπουλ πραγματοποίησε κατά γενική ομολογία τις περισσότερες ίσως και καλύτερες προσθήκες. Πήρε τον πολύ καλό βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Άλισον Μπέκερ ο οποίος αναμένεται να την βοηθήσει σημαντικά. Τον εξίσου πολύ καλό μέσο, Κειτά που ουσιαστικά τον είχε κλείσει από πέρυσι. Και βεβαίως περιμένει πολλά περισσότερα από το εκπληκτικό της επιθετικό τρίδυμο, τους Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνιο. Η Λίβερπουλ δίχως αμφισβήτηση θα είναι από τις πλέον βασικές διεκδικήτριες του τίτλου στην Αγγλία».

- Η Τότεναμ με την Τσέλσι τι πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχουν;

« Η Τότεναμ δεν έκανε ούτε μία μετεγγραφική κίνηση. Οι διοικούντες της προτίμησαν μάλλον να δώσουν τα χρήματα για την κατασκευή του νέου της γηπέδου (ουσιαστικά ανακατασκευή του παλαιού) και φυσικά να κρατήσουν τον Χάρι Κέιν με την ανανέωση του συμβολαίου του. Διαθέτει πολύ καλή ομάδα. Όπως είδαμε και στο πρόσφατο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας, οι πιο πολύ από τους παίκτες της ήταν μέλη της εθνικής Αγγλίας που μετά από χρόνια κατάφερε να διακριθεί. Άρα θα πρέπει να στηρίξουμε και τους Αγγλους ποδοσφαιριστές. Όσο για την Τσέλσι, είναι επιτυχία της που κράτησε τον Αζάρ και ίσως με τον νέο της προπονητή, τον Σάρι αποδώσει κι αυτός και η ομάδα καλύτερα. Πιθανότατα θα είναι στην 4άδα…»

- Η Άρσεναλ με νέο προπονητή τον Ισπανό, Ουνάι Έμερι τι μπορεί να πετύχει;

« Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το που θα φτάσει, αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα διεκδικήσει τίτλο. Ίσως από την 4η θέση και πιο κάτω…»

Τσάμπιονς Λιγκ

- Επιστρέφουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την Σίτυ, ποιες άλλες ομάδες θεωρείς ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν;

«Αναμφισβήτητα η Μπαρσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Πιο πίσω βλέπω την Μπάγερν Μονάχου που ίσως η ομάδα της είναι λίγο γερασμένη. Ερωτηματικό η Παρί Σεν Ζερμέν που έχει νέο προπονητή (τον Γερμανό, Τούχελ) και διψά για διάκριση, αλλά δεν είμαι βέβαιος πως μπορεί να το πετύχει…»

- Το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο πως το κρίνεις από κάθε πλευρά…

«Ήταν πολύ καλό, τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και από αγωνιστικής. Ειδικά για την εθνική Αγγλίας ήταν ίσως το καλύτερο της εδώ και αρκετά χρόνια. Είδαμε μία νεανική ομάδα να μάχεται από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και να μην αφήνει να πάει χαμένη και η παραμικρή ευκαιρία. Τώρα πρέπει να την στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε ώστε να εμφανισθεί ακόμη καλύτερη και στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 2020. Από κει και πέρα η εθνική Γαλλίας δίκαια κατέκτησε το τρόπαιο. Μου άρεσαν ιδιαίτερα ο Γκριεζμάν με τον Εμπαπέ αλλά και τον κεντρικό αμυντικό, Βαράν. Η Κροατία ήταν η ευχάριστη έκπληξη.»

Ο Μπράιαν Ρόμπσον σπουδαίος μέσος, έπαιξε κατά σειρά : 1974–1981 Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον (198 ματς- 40 γκολ), 1981–1994:Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (345 ματς - 74 γκολ), 1994–1997: Μίντλεσμπρο ( 64 ματς - 2 γκολ). Εθνική Αγγλίας 1980–1991 (90 φορές- 26 τέρματα). Σύνολο καριέρας: 607 παιχνίδια- 116 τέρματα.

Τιμήθηκε κατά σειρά:Ιππότης-Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1990), Μέλος των 100 Θρύλων του Αγγλικού Ποδοσφαίρου (1998), Μέλος του Hall of Fame του Αγγλικού Ποδοσφαίρου (2002) και ένας από τους 16 Μεγαλύτερους Ποδοσφαιριστές της Μπρόμιτς όλων των Εποχών, επ’ ευκαιρία των 125 ετών του συλλόγου το 2004

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo