Mαραντόνα: Ο «θεός» που ψάχνει τη «Γη της Επαγγελίας»

Ο Αργεντινός, που ακροβατεί ανάμεσα σε παραγοντιλίκι και προπονητική (με το... αζημίωτο φυσικά), επέστρεψε εκεί όπου βίωσε την μεγαλύτερη στιγμή της ποδοσφαιρικής καριέρας του!

Mαραντόνα: Ο «θεός» που ψάχνει τη «Γη της Επαγγελίας»

Στην Παλαιά Διαθήκη μαθαίναμε ότι ο Θεός έδειχνε στον Μωυσή και τους Εβραίους, φεύγοντας από την Αίγυπτο, το δρόμο για την Γη της Επαγγελίας. Εκείνος που, πολλοί, θεωρούν ποδοσφαιρική εκδοχή του Υψίστου, την αναζητά και ψάχνοντας την επέστρεψε εκεί όπου βίωσε τη... θέωση!

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα παρουσιάστηκε, «εν χορδαίς κι οργάνοις», από την Ντοράδος ντε Σινάλοα, δίνοντας ακόμη ένα σόου. Από τα συνήθη του. Η μεξικάνικη ομάδα, μέχρι πρότινος γνωστή μόνο ως τελευταία ομάδα της ποδοσφαιρικής καριέρας του Πεπ Γκουαρντιόλα (2005-06), που έχει μοναδικό τίτλο ένα κύπελλο του 2012, παρουσίασε τον «πίμπε ντ’ όρο» ως νέο προπονητή.

Γεγονός που προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στις τάξεις των φιλάθλων της και «Μαραντοναμάνια» στη χώρα της Κ. Αμερικής. Η οποία έχει περίοπτη θέση στο θυμικό του Αργεντινού, αφού, εκεί, πριν 32 χρόνια, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο και την...αθανασία, αμφισβήτησε, ευθέως, την πρωτοκαθεδρία του Πελέ. Εκεί όπου, το «αντίπαλο δέος» του, είχε αναγορευθεί «Βασιλιάς» με το 3ο του Μουντιάλ...

Μόνο που, έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά.

Μόνο το περασμένο καλοκαίρι, ο Μαραντόνα απασχόλησε τα μίντια για το «ήξεις – αφίξεις» της απόλυσης από τον πάγκο της Φουζάιρα (2η κατηγορία ΗΑΕ), για τις 10.000 λίρες που ελάμβανε από την (κατά καιρούς, επάρατη...) FIFA, για να παρίσταται στα γήπεδα του Μουντιάλ ως «πρέσβης» της, κάνοντας ρατσιστικά νοήματα σε Νοτιοκορεάτες, βρίζοντας Νιγηριανούς και καταρρέοντας, με τις αμφιβολίες, για το αν ήταν υπό την επήρρεια ουσιών, να επανέρχονται...

Ακούστηκε ότι η συμπεριφορά του στην Ρωσία ήταν στο πλαίσιο αυτοβιογραφικής ταινίας, μόνο που κανένα σενάριο, όσο ευφάνταστο κι αν ήταν, δεν θα μπορούσε να τον φέρει πρόεδρο σε ομάδα της... Λευκορωσίας! Κι όμως, τον περασμένο Ιούλιο η -παγκοσμίως άγνωστη- Ντινάμο Μπρεστ ανακοίνωσε ότι ο προεδρικός της θώκος του ανήκει κι έγινε δεκτός στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με τιμές αρχηγού κράτους τη μοναδική φορά που πήγε!

Ο «πρόεδρος» Μαραντόνα, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν λάμπρυνε με την παρουσία του τους δύο αγώνες με τον Ατρόμητο για το 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, ούτε εκείνους με τον Απόλλωνα Λεμεσού, που απέκλεισε τους Λευκορώσους, στην επόμενη φάση.

Ουδείς γνωρίζει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, στο 3ετες συμβόλαιο που υπέγραψε με τον, πάμπλουτο, Λιβανέζο ιδιοκτήτη της Ντινάμο, Πολ Νταχέρ, αλλά προ ημερών έγινε γνωστό το «διαζύγιο». Παρότι η Λευκορώσικη ομάδα, μαθαίνοντας τα καθέκαστα με την Ντοράδος, ανακοίνωσε ότι ο Μαραντόνα δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει χρέη προπονητή, αφού δεν έχει υπογραφεί η λύση της συνεργασίας τους, πήγε και παρουσιάστηκε στο Μεξικό.

Η τρωθείσα υστεροφημία και το... επαναστατικό «προφίλ»

Πέραν του ότι ποτέ δεν έχει πρόβλημα ν’ αλλάζει χρηματοδότες (σ. παρότι στήριξε τον Ιορδανό πρίγκηπα, Αλί Χουσεΐν, στις προεδρικές αρχαιρεσίες της FIFA, χαρακτηρίζοντας «προδότη» τον Ινφαντίνο, ασμένως, δέχθηκε τα 10 χιλιάρικα για να είναι «πρέσβης» της, μετά την εκλογή του Ιταλοελβετού), λαμβάνοντας αποφάσεις που ελάχιστα βοηθούν την, ούτως ή άλλως, τρωθείσα υστεροφημία του, ο Μαραντόνα -και στην παρουσίαση, από την Ντοράδος- υπενθύμισε το «προφίλ» του... επαναστάτη!

Που λανσάρει απ’ όταν αγωνιζόταν και δη μετά το 1990 και την ήττα στον τελικό του Μουντιάλ. Έτσι αποκάλυψε ότι οι σοσιαλιστές πρόεδροι Βενεζουέλας και Βολιβίας, Nικολάς Μαδούρο κι Έβο Μοράλες, αντίστοιχα, του πρόσφαραν θέση εκλέκτορα στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα. Δεν αποκάλυψε, πάντως, γιατί αρνήθηκε.

Ο Μεξικάνικος Τύπος, που δεν του επιφύλαξε ακριβώς... Μεσσιανική υποδοχή (σ. η εφημερίδα «Universal» τιτλοφορείτο «Ένας ναρκομανής, αδαής περί προπονητικής, κοουτσάρει στο Μεξικό») αναφέρει ότι έχει λαμβάνειν 150.000 δολάρια, μηνιαίως, από τους (κατηγορούμενους για διακίνηση ναρκωτικών) διοικούντες της Ντοράδος.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει αφήσει πίσω του τις εξαρτήσεις, πριν προπονήσει, πρώτη φορά, «το μεγάλο ψάρι», ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα... ξυπόλυτος και χειροκροτώντας, μαζί με τους παίκτες (κατά τα ειωθότα) τους παριστάμενους οπαδούς!

Ευχή, όλων, είναι να ισχύει. Και να στεριώσει.

Γιατί στις 6 ομάδες που του έδωσαν προπονητικά «ηνία» ο 57χρονος, πια, Μαραντόνα, απέτυχε, παταγωδώς, δίχως να μακροημερεύσει. Το έργο του δύσκολο, στην προτελευταία της 2ης Κατηγορίας του Μεξικού (3 β. δίχως νίκη, σε 6 αγωνιστικές). Που μοιάζει να χρειάζεται...θαύματα.

Ίσως γι’ αυτό επιστρατεύθηκε «θεός»...

Ο προπονητής Mαραντόνα
1994: Μαντιγιού ντε Κοριέντες (Αργεντινή)
1995: Ράσινγκ Κλουμπ (Αργεντινή)
2008–2010: Εθνική Αργεντινής
2011–2012: Αλ Ουάσλ (ΗΑΕ)
2017–2018: Φουζάιρα (2η κατηγορία ΗΑΕ)
2018–: Ντοράδος ντε Σινάλοα (2η κατηγορία Μεξικού)