«Το πλάνο της European Super League δεν έχει πεθάνει, παραμένει πολύ ζωντανό»

Το σχέδιο της European Super League δεν έχει επηρρεαστεί από την δημοσίευση της γνωμοδότησης της Πέμπτης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) στην υπόθεση κατά της UEFA, σύμφωνα με τον Μπερντ Ράιχαρτ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της A22 Sports Management, που προωθεί το έργο.

«Το πλάνο της European Super League δεν έχει πεθάνει, παραμένει πολύ ζωντανό»

Την Πέμπτη κυκλοφόρησε μια λεπτομερής αλλά μη δεσμευτική γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Αθανάσιου Ράντου.

Συμφώνησε με την αναφορά της Super League ότι η UEFA είχε μονοπωλιακό ρόλο στη διοργάνωση ποδοσφαίρου συλλόγων στην Ευρώπη, αλλά υποστήριξε ότι αυτό ήταν νομικά επιτρεπτό λόγω του ειδικού καθεστώτος του αθλητισμού στο πλαίσιο της νομοθεσίας ανταγωνισμού της ΕΕ.

«Χθες ήταν μια γνώμη του δικαστή. Η πλήρης ποινή δεν θα έρθει μέχρι την επόμενη άνοιξη», είπε ο Ράιχαρτ σε μια συνάντηση για πρωινό στη Μαδρίτη την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ και ο ομόλογός του της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα.

«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε το νομικό πλαίσιο. Η Super League δεν έχει πεθάνει – καθόλου, είναι πολύ ζωντανή».

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους είναι οι μόνες ομάδες που παρέμειναν στο σχέδιο της Super League μετά την διάλυσή της τον Απρίλιο του 2021.

Ο Ράιχαρτ είπε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων σε όλη την Ευρώπη, τους οποίους ισχυρίστηκε ότι ήταν δυσαρεστημένοι με το status quo, αλλά δεν θέλουν να πουν τίποτα δημόσια λόγω του φόβου των επιπτώσεων από την UEFA.

«Έχουμε συναντηθεί με περισσότερους από 30 συλλόγους σε περισσότερες από 10 χώρες στην Ευρώπη, οι οποίοι συμμερίζονται τη διάγνωση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου και πιστεύουν ότι απαιτούνται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στις διοργανώσεις και απαιτείται ένα σωστό σύστημα χρηματοοικονομικού ευ αγωνίζεσθαι», είπε.

Τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε περισσότερα για αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανόηση της άποψής μας. Τότε, όταν θα έχουμε ασφάλεια δικαίου για το μελλοντικό περιβάλλον, θα μπορούμε να υποβάλουμε την πρότασή μας».

Ο Ράιχαρτ συναντήθηκε επίσης με την UEFA τον Νοέμβριο, όπου οι ιδέες τους απορρίφθηκαν από τον πρόεδρο της Αλεξάντερ Τσεφερίν και τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρο της Παρί Σεν Ζερμέν και της ECA, και τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέ Τέμπας.