Η μεταγραφική πρωτιά της Σίτι και το ευρωπαϊκό στοίχημα

Από το 2010 οι «πολίτες» έχουν δαπανήσει για την ενίσχυσή τους τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο σύλλογο, ωστόσο το όνειρο για ευρωπαϊκή διάκριση παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτο.

Η μεταγραφική πρωτιά της Σίτι και το ευρωπαϊκό στοίχημα

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τις ομάδες που έχουν δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα για τη μεταγραφική τους ενίσχυση βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι σύμφωνα με έρευνα του «CIES».

Όπως ανέφεραν τα στοιχεία του οργανισμού που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και προσεγγίζει με επιστημονικές έρευνες το χώρο του ποδοσφαίρου, την τελευταία οκταετία οι «πολίτες» έβγαλαν από το ταμείο τους 1,47 δις ευρώ για να εντάξουν νέους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους, ποσό που είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα χρήματα που έχει διαθέσει οποιαδήποτε άλλη ομάδα στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τσέλσι με 1,3 δις και στην τρίτη η Μπαρτσελόνα με 1,258 δις, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1,242 δις και 1,102 δις αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, στην ίδια έρευνα η Σίτι παρουσιάζεται παράλληλα και πρώτη στη λίστα των ομάδων που έχουν εισπράξει τα λιγότερα χρήματα στο πάρε-δώσε της τελευταίας οκταετίας, καθώς η οικονομική «τρύπα» στον τομέα των μεταγραφών αξίζει τα 1,032 δις ευρώ.

Η Παρί Σεν Ζερμέν έρχεται δεύτερη με 874 εκατομμύρια ευρώ, τρίτη είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 772 εκατομμύρια, ενώ την πεντάδα κλείνουν Μπαρτσελόνα (599 εκ.) και Τσέλσι (538 εκ.). Τι έχει πετύχει όμως στο διάστημα αυτό η Σίτι με το «χρυσάφι» που δαπάνησαν οι ιδιοκτήτες της για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας;

Η επιστροφή στον αγγλικό θρόνο και οι ευρωπαϊκές πορείες

Από το 2008, όταν ο Σεΐχης Μανσούρ ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Σίτι, στόχος του ήταν να δει την ομάδα του να πρωταγωνιστεί όχι μόνο στο Νησί αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τη σεζόν 2011-12 για πρώτη φορά έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια η Σίτι επέστρεψε στον αγγλικό θρόνο, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν έφτασε στην κατάκτηση δύο ακόμα πρωταθλημάτων φτάνοντας έτσι τα πέντε συνολικά στην ιστορία της.

Παράλληλα, πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της και το Κύπελλο Αγγλίας το 2011, όπως επίσης τρία Λιγκ Καπ (2013–14, 2015–16, 2017–18) και δύο Κομιούνιτι Σιλντ (2012, 2018). Παρόλα αυτά, διακαής πόθος της διοίκησης των «γαλάζιων» παραμένει πάντα η ευρωπαϊκή διάκριση…

Μέσα στην τελευταία οκταετία ο σύλλογος έφτασε δύο φορές κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο εκ του αποτελέσματος δεν τα κατάφερε. Την περίοδο 2015-16, με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι στην τεχνική του ηγεσία, κέρδισε τη συμμετοχή του στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν ξεπέρασε το «εμπόδιο» της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία όχι μόνο ήταν αυτή που προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, αλλά κατέκτησε τελικά και το τρόπαιο στο Μιλάνο κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Πέρσι, με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο, η Σίτι πέρασε στα προημιτελικά. Εκεί όμως ολοκληρώθηκε τελικά και το ευρωπαϊκό ταξίδι των «πολιτών» με τις ήττες από τη Λίβερπουλ. Αν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο θα πραγματοποιήσει η ομάδα του Γκουαρντιόλα το ευρωπαϊκό της όνειρο και θα πιάσουν «τόπο» τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπάνησε η διοίκηση των «γαλάζιων» όλα αυτά τα χρόνια, θα το μάθουμε προσεχώς…

Τέλος, όσον αφορά τις ομάδες που έχουν εισπράξει τα περισσότερα χρήματα από πωλήσεις παικτών, στην κορυφή βρίσκεται η Μονακό, η οποία έχει βάλει στο ταμείο της σχεδόν ένα δις και για την ακρίβεια 950 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερη είναι η Λίβερπουλ με 683 εκατομμύρια, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου με τον Γιούργκεν Κλοπ στην τεχνική της ηγεσία, ενώ τρίτη είναι η Ρόμα με τρία εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ (680 εκ.).

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι δύο «αιώνιοι» της Ισπανίας, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες έχουν εισπράξει από πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους 628 εκατομμύρια και 625 εκατομμύρια αντίστοιχα την τελευταία οκταετία.