UEFA: «Τρελά» κέρδη ελέω του οικονομικού fair-play

Κέρδη που ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ, για πρώτη φορά στα χρονικά, κατέγραψαν το 2017 οι ομάδες που συμμετέχουν στις κορυφαίες κατηγορίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοίησε η UEFA.

UEFA: «Τρελά» κέρδη ελέω του οικονομικού fair-play

Η ανώτατη αρχή του ποδοσφαίρου της «Γηραιάς Ηπείρου» απέδωσε την επιτυχία αυτή στον κανόνα του «financial fair play», υπογραμμίζοντας ότι όταν εισήχθη, το 2011, οι σύλλογοι είχαν καταγράψει συνολική απώλεια ύψους 1.7 δισ ευρώ.

Η έκθεση της UEFA έδειξε ότι τα έσοδα για το οικονομικό έτος 2017 κατέγραψαν ρεκόρ με 20.1 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1.6 δις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το συνολικό κέρδος, μετά τις μεταβιβάσεις και το οικονομικό κόστος, ήταν 0.6 δις ευρώ.

Η Ευρώπη διαθέτει 711 ομάδες στην πρώτη κατηγορία που χωρίζονται στα 54 εθνικά πρωταθλήματά της, τονίζοντας ότι 27 από αυτά τα πρωταθλήματα ήταν κερδοφόρα.

Ο κανόνας του fair play εισήχθη για να σταματήσει η δαπάνη των συλλόγων πέρα από τα έσοδά τους, μια πολιτική που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει τους πλούσιους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να αγοράσουν... επιτυχία και να «δηλητηριάσουν» τη μεταγραφική αγορά.

Οι ομάδες μπορούν να αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για παραβίαση των κανόνων, αλλά η UEFA έχει διαπραγματευτεί γενικά τους διακανονισμούς με τους συλλόγους που προσβάλλονται.

«Χάρις στο οικονομικό fair play, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι υγιέστερο από ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονίας, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κανόνας «σαφώς και είναι άκρως λειτουρικός».

Η UEFA καθιέρωσε αυστηρότερους κανόνες το τρέχον έτος και όλοι οι σύλλογοι που ξοδεύουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μεταγραφική περίοδο αξιολογούνται αυτόματα.

«Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν περαιτέρω στην UEFA να ενεργήσει πιο γρήγορα και να προβλέψει προβλήματα προτού να καταστούν πολύ μεγάλα» επισήμανε ο Τσέφεριν και συνέχισε: «Η UEFA θα αντιδράσει αμέσως και θα αξιολογήσει προληπτικά την ικανότητα των συλλόγων να τηρήσουν τους κανόνες στο μέλλον».

Οι σύλλογοι της Premier League είχαν τα περισσότερα κοινά έσοδα, ύψους 5.34 δις ευρώ, αύξηση κατά 452 εκ. ευρώ από το προηγούμενο έτος. Είχαν επίσης τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη σε ιστορικό 1.19 δις. ευρώ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της UEFA.

Οι ομάδες της Serie A σημείωσαν καθαρό κέρδος 3.7%, κυρίως λόγω της διακύμανσης των ζημιών από τη μεταβίβαση στα κέρδη, καταλήγοντας σε απώλειες επτά ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ