Άρνε Ντόκεν: Ο Κριστιάνο αξίζει τη «Χρυσή Μπάλα»

Από το μακρινό Ντράμεν, την πόλη που γεννήθηκε και ζει ο Άρνε Ντόκεν, ο παλιός διεθνής Νορβηγός φορ που διακρίθηκε στην Ελλάδα μιλάει στο Μάνο Σταραμόπουλο και το fosonline.gr.

Άρνε Ντόκεν: Ο Κριστιάνο αξίζει τη «Χρυσή Μπάλα»
Στη φωτό αριστερά ο Αρνε Ντόκεν με τη σύζυγό του, Μάτε και στο μέσο ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Νορβηγία, κ. Βλαβιανός

Ένα από τα καλύτερα παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα και τίμησαν τη φανέλα αλλά και τα χρήματα που απέκτησαν, είναι δίχως αμφιβολία ο Νορβηγός παλιός σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, Άρνε Ντόκεν. Όπως και όλοι οι ποδοσφαιριστές που γνωρίσαμε από τις χώρες της Σκανδιναβίας έτσι και ο Άρνε υπήρξε τζέντλμαν. Ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα. Πάντα φρόντιζε να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο ότι καλύτερο μπορούσε.

Στη χώρα μας ήρθε το 1983 έπαιξε με επιτυχία στον Παναθηναϊκό έως το 1983 αγωνιζόμενος σε 23 παιχνίδια και σημειώνοντας 10 τέρματα. Έπειτα πήγε στον Απόλλωνα Αθηνών (Σμύρνης τώρα) όπου έπαιξε την σαιζόν 1983-83 σε 24 παιχνίδια, 6 γκολ. Με τους «πράσινους» κατέκτησε ένα κύπελλο το 1982,ενώ την ίδια σαιζόν τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα.

Τώρα ο Άρνε, που γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1955 και φόρεσε και 24 φορές την φανέλα της εθνικής του ομάδας (2 γκολ) είναι γενικός διευθυντής στην ομάδα χάντμπολ Ντράμεν, που είναι και η πόλη στην οποία είδε το φως της ζωής. Νωρίτερα από τον Παναθηναικό να αναφέρουμε ότι αγωνίσθηκε στη Στρόμγκοντσετ (43 ματς - 26 γκολ), Λίλεστρομ (1978-81, 79-35) και ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στην Ρόζενμποργκ (1984-86, 25 ματς - 5 γκολ) .

- Tώρα με τι ασχολείσαι στη Νορβηγία;

Είμαι ο Γενικός Διευθυντής μιας νορβηγικής ομάδας χάντμπολ, της Drammen HK. Κερδίσαμε το Νορβηγικό Κύπελλο πέρυσι και θα παίξουμε στην Ευρώπη φέτος.

- Πως είδες το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο;

Είδα το Παγκόσμιο Κύπελλο από το σπίτι μου στη Νορβηγία. Ήταν πολύ καλό και αρκετές ομάδες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση όπως φυσικά και η Κροατία...

- Δίκαια η εθνική Γαλλίας κατέκτησε την πρώτη θέση;

Βεβαίως! Δίκαια κατέλαβε την πρώτη θέση. Έπαιξε πολύ οργανωμένα, πειθαρχημένα και επικράτησε δικαιότατα.

Ο Κ. Ρονάλντο τη «Χρυσή Μπάλα»

- Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να πάρει φέτος την Χρυσή Μπάλα; Ο Μόντριτς, ο Γκριεζμάν, ο Εμπαπέ ή ο Ρονάλντο;

Νομίζω ότι ο Ρόναλντο αξίζει το βραβείο, λόγω της συνολικής απόδοσής του αυτή τη σεζόν.

- Πόσο θα βελτιώσει την εικόνα του Ιταλικού ποδοσφαίρου η μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους;

Προφανώς η ιταλική Serie A θα κερδίσει μεγάλη προσοχή λόγω της μετακίνησης του και αυτό πιθανότατα θα καταστήσει τη Serie A πιο ελκυστικό πρωτάθλημα και πάλι.

- Το σύστημα με το βίντεο που βοηθά τους διαιτητές, θα είναι καλό για το ποδόσφαιρο;

Το VAR θα είναι ένα καλό πλεονέκτημα στο διεθνές ποδόσφαιρο και θα απαλλαγεί ο φίλαθλος κόσμος από εξαπάτηση και... βουτιές.

- Παρακολουθείς Ελληνικό ποδόσφαιρο; Η παλιά σου ομάδα ο Παναθηναϊκός περνάει δύσκολες στιγμές.

Δυστυχώς, δεν παρακολουθώ τόσο καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, αλλά ελπίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα επανέλθει. Είναι σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει τον Παναθηναϊκό στα Ευρωπαϊκά κύπελλα κάθε χρόνο.

- Το νορβηγικό πρωτάθλημα σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Το νορβηγικό πρωτάθλημα γίνεται καλύτερο και υπάρχουν τρεις ομάδες που έχουν πάρει μέρος στο Europa League. Η Νορβηγία έχει πολλούς νέους ποδοσφαιριστές με πολλά ταλέντα και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι για το Euro 2020.

- Θα μπορέσει κάποια ομάδα σας φέτος να δώσει το «παρών» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Όχι, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον την εθνική στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα...

- Μίλησέ μας λίγο για την οικογένειά σου, τα παιδιά σου πόσο χρονών είναι, και αν έχεις κάποια επαφή με παλιούς σου συμπαίκτες από Ελλάδα..

Αυτή τη στιγμή ζούμε στη γενέτειρά μου μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου , που είναι πολύ κοντά μας. Ο μεγαλύτερος γιός μου ο Κένεθ είναι ο προπονητής της Notodden FK, ο οποίος παίζει στη δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας. Η κόρη μου και ο μικρότερος γιος δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Έχουν άλλες δραστηριότητες.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo