Αθώα δηλώνει η Μπενφίκα για την κατηγορία της διαφθοράς

Η Μπενφίκα, η οποία κατηγορήθηκε για διαφθορά από Πορτογάλους εισαγγελείς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επισήμανε με δηλώσεις του προέδρου της ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και δεσμεύθηκε να αποδείξει την αθωότητα του συλλόγου.

Αθώα δηλώνει η Μπενφίκα για την κατηγορία της διαφθοράς

Πάντως, αν αποδειχθεί εμπλοκή του συλλόγου, υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές κυρώσεις, όπως υψηλό πρόστιμο και αποκλεισμός από τις διοργανώσεις για έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος των «αετών», Λουίς Φιλίπε Βιέιρα, διάβασε μια δήλωση στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο σύλλογος θα υπερασπιστεί τη φήμη του, η οποία επλήγη «με άδικο τρόπο» και ότι οι κατηγορίες δεν περιέχουν «κανένα γεγονός, ούτε καν περιστατικό, που θα μπορούσε να εμπλέξει την Μπενφίκα».
Και τόνισε: «Η κατηγορία δεν αλλάζει στο ελάχιστο τη βεβαιότητά μας για τη συνολική νομιμότητα των πράξεων και της συμπεριφοράς της Μπενφίκα, είτε πρόκειται γι' αυτήν είτε για άλλες διαδικασίες. Οι νομικοί θεσμοί θα καθαρίσουν το καλό όνομα της Μπενφίκα».

Ο Βιέιρα κλήθηκε από τη δικαιοσύνη μέσα στη χρονιά να καταθέσει επίσημα ως ύποπτος σε έρευνα διαφθοράς, σε μια υπόθεση που όμως θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με το σύλλογο.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την Τρίτη την Μπενφίκα, τον νομικό σύμβουλο του συλλόγου και δύο δικαστικούς υπαλλήλους για την τέλεση πολλών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «διαφθοράς» και της «παραβίασης του απορρήτου της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τους αρμόδιους εισαγγελείς, υπήρξε συνέργεια μεταξύ τους για να εισέλθουν και να αξιοποιήσουν υλικό μέσω του συστήματος των ηλεκτρονικών αρχείων του δικαστικού σώματος και να λάβουν πληροφορίες για διάφορες έρευνες που εμπλέκουν την Μπενφίκα, αλλά και αντιπάλους της, όπως η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η Πόρτο, κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

Η πορτογαλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία διέταξε τη δική της έρευνα, με βάση τις πληροφορίες που έλαβε από το γραφείο του εισαγγελέα, για να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί αδίκημα αθλητικής δραστηριότητας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειθαρχικές ενέργειες, όπως η αφαίρεση βαθμών από το πορτογαλικό πρωτάθλημα ή ακόμα και υποβιβασμός.