Συνέντευξη Τσεφερίν στο fosonline.gr: Το VAR, τα έπαθλα και οι μέρες του Champions League

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν μιλά αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και το Fosonline.

Συνέντευξη Τσεφερίν στο fosonline.gr: Το VAR, τα έπαθλα και οι μέρες του Champions League

Παρασκευή 31 Αυγούστου, 9 το πρωί, 2ος όροφος ξενοδοχείο Meridien Plaza, το «αρχηγείο» της ΟΥΕΦΑ στο Μόντε Κάρλο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσεφερίν μου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη για την Ελλάδα.
Στην Ευρώπη και στις διεθνείς διοργανώσεις για φέτος δεν θα έχουμε την χρήση του VAR. Αναρρωτιέται κι αυτός γιατί δεν ήρθε στις βραβεύσεις ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα ειπώθηκαν στην συνέντευξη αυτή που θα διαβάσετε εδώ στο «Fosonline.gr»

- Τι περιμένετε για τη νέα σεζόν;

« Να έχουμε ένα καλύτερο σπορ για τον κόσμο. Οι ομάδες όλες θα προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο. Θα πολεμήσουν για να μείνουν ζωντανές. Νομίζω πως θα είναι μία φανταστική σεζόν»

- Το VΑR (ας το πούμε βοηθός διαιτητού στις δύσκολες φάσεις) θα λειτουργήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις;

«Διάβασα αρκετά για το θέμα αυτό. Δεν είναι προς το παρόν έτοιμο για να γίνει πραγματικότητα στις διοργανώσεις μας. Για τη νέα σεζόν αυτήν δηλαδή του 2019-20, ναι θα ξεκινήσει. Πρώτα θα το δούμε στον τελικό του Σούπερ Καπ στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στα πλέι-οφ και θα ξεκινήσει κανονικά. Δεν είμαι ο κατάλληλος για να μιλήσω γι αυτό το τεχνικό θέμα. Γνώμη μου είναι πως όταν είναι έτοιμο θα το δει όλη η Ευρώπη».

- Αρκετές χώρες χρησιμοποιούν ήδη το VAR , πιστεύετε ότι θα είναι πρόβλημα για τους επόπτες;

« Αμφιβάλλω ότι δίχως το VAR θα χάσουν φάσεις…»

- Στο παγκόσμιο της Ρωσίας, ο πρώην αρχιδιαιτητής , κ. Κολίνα είχε διαφορετική άποψη όπως και στο Κίεβο στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ.

Ο κ. πρόεδρος δίνει τον λόγο στον αναπληρωτή γενικό του γραμματέα, τον πλέον ειδικό σε θέματα κληρώσεων και τεχνολογίας, Τζιόρτζιο Μαρκέτι που μας λέει:

«Το Var είναι πολύπλοκο. Το πλάνο μας είναι να χρησιμοποιηθεί από τη νέα αγωνιστική σεζόν. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι πως όλα θα λειτουργήσουν άψογα. Πρέπει να υπάρχει μαζική παραγωγή κι αυτό είναι λίγο πολύπλοκο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας δούλεψε μία χαρά γιατί υπήρχε μία παραγωγή. Στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα πράγματα. Για σκεφτείτε πως μπορεί να υπάρξει κάτι ίδιο σε Καζακστάν, Γερμανία ή Πορτογαλία για παράδειγμα;

Από κει και πέρα θα αποφασίσει στις 27 Σεπτεμβρίου η Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, στη Νιόν για το πότε θα επεκταθεί και στο Γιουρόπα Λιγκ…»

- Στο Τσάμπιονς Λιγκ τα έπαθλα αυξάνονται για τους συλλόγους. Δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ανισοτήτων στα εθνικά πρωταθλήματα;

«Συμβαίνει, είναι αλήθεια. Ειδικά από την κατάταξη 15- 25. Μιλώ για την Μάριμπορ η οποία είναι από την Σλοβενία και την γνωρίζω πολύ καλά. Ξαφνικά μια μέρα ενώ όλες οι άλλες ομάδες είχαν προϋπολογισμό 1 ή 2 εκατομμύρια αυτή βρέθηκε με 15: Η κατάσταση αλλάζει τους συσχετισμούς. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα χρήματα ωθούν τις ομάδες να πολεμήσουν περισσότερο για να προκριθούν. Η ανταγωνιστική ισορροπία των διοργανώσεων θα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις: πρέπει να αναδιανείμουμε τα έσοδα των πρωταθλητών. Ακόμη και οι μεγάλοι σύλλογοι συμφωνούν στην αλληλεγγύη».

Συνεχίζει ο κ. Τσεφερίν:

«Πάντως τώρα το ποδόσφαιρο είναι πιο δημοκρατικό. Με το νέο σύστημα διανομής των χρημάτων επιβραβεύουμε τις αγωνιστικές επιδόσεις των ομάδων, κι αυτό νομίζω είναι και πιο σωστό.»

Μέχρι το 2024 οι πρωταθλητές θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι όπως το ξέρουμε ;

«Οι μεγάλοι σύλλογοι θα ήθελαν να παίξουν μόνο μεταξύ τους. Οι μικροί ονειρεύονται να το δοκιμάσουν και να τους αμφισβητήσουν. Μία διοργάνωση μόνο μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων δεν θα υπάρξει ποτέ . Θα είναι βαρετή και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου».

- Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ ή παιχνίδια της Λα Λίγκα (ισπανικό πρωτάθλημα όπως είπε ο πρόεδρός της κ. Τέμπας) εκτός Ευρώπης;

« Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο, δεν είμαι εναντίον της αρχής. Θα μπορούσα να πω: γιατί όχι; Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.»

Αγώνες Σάββατο;

Ο πρόεδρος της ECA (Ευρωπαική Ένωση Συλλόγων) ο Ιταλός, Αντρέα Ανιέλι , είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι το Τσάμπιονς Λιγκ να διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα και τα εθνικά πρωταθλήματα την Τετάρτη.

« Είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσω γι 'αυτό. Λέω μόνο ότι χρειαζόμαστε πρωταθλήματα και κύπελλα. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο τις ευρωπαικές διοργανώσεις».

Ανώτατο όριο μισθών…

Το παιχνίδι και το ερώτημα είναι πλέον κλασσικό και χρηματοοικονομικό : σκέφτεστε για το ανώτατο όριο μισθών;

« Το κλασικό δεν είναι εφικτό, γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ πρωταθλημάτων, εσόδων, εξόδων , μεταγραφών, εθνικών οικονομιών, αλλά πρέπει να εργαστούμε για να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει…».-

- Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 που θα διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη θεωρείτε πως θα είναι ένα πρόβλημα;

« Όχι, είναι μια καλή πρόκληση να έχουμε ένα Πανευρωπαϊκό τουρνουά: αλλά σίγουρα όλα θα είναι πιο δύσκολα. Λυπούμαστε που δεν είναι όλες οι χώρες υποδοχής αυτόματα εξειδικευμένες. Είναι μια νέα κατάσταση, και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε».

Δεν θα αλλάξει κάτι το Brexit

- Θα υπάρξει κάποια αλλαγή με την ολοκλήρωση του Brexit ;

«Δεν θα αλλάξει κάτι στις διοργανώσεις. Και το Κίεβο που δεν ήταν στην Ευρωπαική ‘Eνωση φιλοξένησε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.»

- Η Αγγλία αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ίσως και ενωμένη για την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2030, τι νομίζετε γι αυτό;

« Δεν θα αποφασιστεί πριν από το 2022. Θα μιλήσουμε γι 'αυτό, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αλλά το σημαντικό είναι ότι, σε περίπτωση, που το αποφασίσει, η Ευρώπη είναι συμπαγής στην υποψηφιότητα».

- Και για το Ευρωπαϊκό 2024 που το διεκδικούν Γερμανία και Τουρκία;

«Θα αποφασίσουμε στις 27 Σεπτεμβρίου . Έχω εμπιστοσύνη στην επιτροπή αξιολόγησης καθώς και στην Εκτελεστική επιτροπή που θα αποφασίσει».

Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Εθνών και Παγκόσμιο Συλλόγων

- Διαβάσαμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΦΙΦΑ να διοργανώσει σύντομα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Εθνών αλλά και αυτό των Συλλόγων…

«Δεν έχουμε πληροφορίες γι αυτό. Υπήρξε μία έντονη δραστηριότητα της Διεθνούς ομοσπονδίας την άνοιξη, αλλά περισσότερη πειστικότητα παρά πραγματική πληροφορία, ακόμη και πολλά tweets ... Αλλά και στο συνέδριο της Μόσχας, κανείς δεν έχει ακούσει για άλλες διοργανώσεις , έτσι ...»

Ο Κ. Ρονάλντο…

- Κύριε Πρόεδρε γιατί δεν ήρθε στις βραβεύσεις ο Ρονάλντο;

« Μόνο ο Ρονάλντο ξέρει, πρέπει να τον ρωτήσεις»

Ο κ. Τσεφερίν πρέπει να πούμε εξεπλάγην από την απουσία του Πορτογάλου νεοαποκτηθέντα επιθετικού της Γιουβέντους.

Του είπαμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στον κανονισμό και να επιβάλλεται κάποιου είδους τιμωρία σε ανάλογο παράπτωμα..

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η ΟΥΕΦΑ να προσθέσουμε σύμφωνα με πληροφορίες μας μελετά και την διεξαγωγή μία νέας διοργάνωσης το λεγόμενο Europa League 2, που ίσως να ενταχθεί και στο υπάρχον Europa League. Όλα αυτά φυσικά μετά το 2021 που λήγει το υπάρχουν τριετές τηλεοπτικό συμβόλαιο και ενδεχομένως θα ενταχθούν οι ομάδες από την 5η θέση και μία ή δύο (για την Ελλάδα αναφερόμαστε τώρα). Επίσης για το θέμα Ποντένσε και τους άλλους συμπαίκτες του τον Ρούι Πατρίσιο και τον Ζέλσον Μαρτίνς για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δεν υφίσταται καθώς υπόκειται στην Πορτογαλική ομοσπονδία. Και να υπενθυμίσουμε ότι και οι τρεις έχουν αποχωρήσει καθώς δέχθηκαν επίθεση από περίπου 40 ίσως και παραπάνω οπαδούς της Σπόρτιγκ…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo