Λίβερπουλ: Η FSG της έβαλε «πωλητήριο» - Πόσο κοστίζει και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της;

Η Λίβερπουλ τέθηκε προς πώληση, αλλά σε ποιον ανήκει ο σύλλογος; Πόσο τους κόστισε; Και πόσο αξίζει τώρα η Λίβερπουλ; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδεχόμενη πώληση.

Λίβερπουλ: Η FSG της έβαλε «πωλητήριο» - Πόσο κοστίζει και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της;

Η εποχή της FSG και του Τζον Χένρι στην Λίβερπουλφαίνεται πωςφθάνει στο τέλος της. Σε μια αιφνίδια εξέλιξη, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία -η οποία είναι ιδιοκτήτρια των κυπελλούχων Αγγλίας τα τελευταία δώδεκα χρόνια- ανακοίνωσε πως ο σύλλογος τίθεται προς πώληση και ήδη στρέφεται στην προσέλκυση υποψήφιων αγοραστών.

Ποιά είναι η FSG;

Ιδρύθηκε το 2001, η Fenway Sports Group (FSG), αρχικά γνωστή ως New England Sports Ventures (NESV), είναι μια αθλητική εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζον Χένρι και ο φίλος και συνάδελφός του επιχειρηματίας Τομ Βέρνερ ίδρυσαν την εταιρεία.

Την επόμενη χρονιά, ο Χένρι και ο Βέρνερ ένωσαν τις δυνάμεις τους με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των New York Times και του Les Otten, για να αγοράσουν τους Μπόστον Ρεντ Σοξ της Major League Baseball. Έκτοτε, η εταιρεία συνέχισε να χτίζει το χαρτοφυλάκιό της, πιο πρόσφατα εξαγοράζοντας τους Pittsburgh Penguins της National Hockey League.

Πόσα πλήρωσε η FSG για την Λίβερπουλ;

Η FSG αγόρασε την Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2010 για 300 εκατομμύρια £ (343 εκατομμύρια δολάρια σήμερα), με τον σύλλογο να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής μετά την ιδιοκτησία των Τομ Χίκς και Τζορτζ Ζιλέ.

Το όνομα της εταιρείας άλλαξε από NESV σε FSG τον επόμενο Μάρτιο.

Πόσο αξίζει τώρα η Λίβερπουλ;

Ακόμη δεν έχει οριστεί τιμή πώλησης για την Λίβερπουλ, αλλά οι ειδικοί του κλάδου είπαν τη γνώμη τους.

Ο Conrad Wiacek, επικεφαλής της αθλητικής ανάλυσης στην GlobalData, μια κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης, δήλωσε: «Δεδομένου ότι η πώληση της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2022 έφτασε τα 4,15 δισεκατομμύρια δολάρια (£2,5 δις κατά την στιγμή της πώλησης), η πώληση της Λίβερπουλ θα μπορούσε φτάσει πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,36 δισεκατομμύρια £), με τον σύλλογο να κερδίζει πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια (140 εκατομμύρια £) από τις συμφωνίες χορηγιών του μόνο για τη σεζόν 2022-23».

Ποια είναι η κατάσταση αυτήν την στιγμή;

Έχει δημιουργηθεί μια πλήρης παρουσίαση πωλήσεων για τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η FSG εξέτασε ευκαιρίες πώλησης στο παρελθόν, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει με καμία από αυτές. Δεν είναι σαφές εάν θα γίνει τελικά συμφωνία ή όχι αυτή την φορά, αλλά η FSG ακούει προσφορές.

Οι οικονομικοί κολοσσοί Goldman Sachs και Morgan Stanley κλήθηκαν για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Πώς πήγε η Λίβερπουλ υπό την ιδιοκτησία της FSG;

Η ιδιοκτησία συνέπεσε με την πιο επιτυχημένη εποχή του συλλόγου από τη δεκαετία του 1980, με τον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ να τους οδηγεί στην κατάκτηση της Premier League και του Champions League. Έχουν επίσης κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το Κύπελλο Αγγλίας, το Λιγκ Καπ, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Community Shield σε αυτό το διάστημα, φτάνοντας σε 11 τελικούς σε όλες τις διοργανώσεις.

Η FSG έχει επίσης αναμορφώσει το Άνφιλντ με την ανάπτυξη της νέας κεντρικής κερκίδας σε μια επέκταση αξίας 110 εκατομμυρίων λιρών, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την επέκταση του Anfield Road Stand. Αυτό το έργο των 80 εκατομμυρίων λιρών θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του γηπέδου στις 61.000 θέσεις. Χρηματοδότησε επίσης τη μετακίνηση του συλλόγου από το Melwood, το προπονητικό του κέντρο για περισσότερα από 70 χρόνια, σε μια νέα εγκατάσταση 50 εκατομμυρίων λιρών στην περιοχή Kirkby.

Ωστόσο, η FSG δέχθηκε δριμεία κριτική και ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με τους φιλάθλους της Λίβερπουλ σχετικά με το σχέδιο της European Super League τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

H FSG ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το διχαστικό αυτό εγχείρημα και οι οπαδοί της Λίβερπουλ ένιωσαν ότι είχαν προδοθεί. Αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή για την FSG αυτά τα 12 χρόνια.

Ποιοί είναι «πίσω» από την FSG;

Ο Χένρι είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της FSG και αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο και στην Λίβερπουλ. Ο Βέρνερ είναι ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας και έχει επίσης τον ίδιο τίτλο στην Λίβερπουλ. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος πίσω από τον Χένρι.

Ο Μάικ Γκόρντον είναι ο πρόεδρος της εταιρείας και ήταν ο τρίτος υψηλότερος μέτοχος μέχρι την επένδυση της RedBird Capital Partners το 2021. Ο Γκόρντον είχε πολύ ενεργό ρόλο στην Λίβερπουλ, διαχειριζόμενος τις καθημερινές λειτουργίες του συλλόγου και έχει ισχυρή σχέση με τον Γιούργκεν Κλοπ.

Η FSG έχει συνολικά 30 εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Χένρι, Λίντα, του διευθυντή της Λίβερπουλ, Μάικλ Έγκαν, των αντιπροέδρων Ντέιβιντ Γκίνσμπεργκ και Φίλιπ Μορς, καθώς και των Σαμ Κένεντι και Λάρι Λούτσινο — αντίστοιχα, τους σημερινούς και πρώην διευθύνοντες συμβούλους της Boston Red Sox.

Τι γίνεται με τους RedBird Capital Partners;

Η RedBird Capital Partners είναι μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία. Αγόρασε το 11% της FSG για 655 εκατομμύρια £ (750 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι. Το κλειδί σε αυτό είναι ότι επένδυσε στην μητρική εταιρεία, όχι συγκεκριμένα στην Λίβερπουλ.

Όταν ανακοινώθηκε η επένδυση τον Μάρτιο του 2021, ο στόχος ήταν να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση της FSG, με τα κεφάλαια που προέρχονται από την RedBird να παρέχουν περισσότερα χρήματα για νέες μεταγραφές.

Η κίνηση οδήγησε επίσης τον παγκόσμιο σούπερ σταρ του μπάσκετ και τον οπαδό της Λίβερπουλ, ΛεΜπρόν Τζέιμς και τους επιχειρηματικούς εταίρους του Μάβερικ Κάρτερ και Πολ Γουάχτερ να γίνουν μέλη του ομίλου ιδιοκτησίας της FSG.

Ποιος είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Λίβερπουλ;

Υπάρχουν επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λίβερπουλ.

Περιλαμβάνει τρεις επενδυτές που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 10 τοις εκατό, τους Χένρι, Βέρνερ και Γκόρντον. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπίλι Χόγκαν, ο οποίος έφτασε αρχικά στο κλαμπ το 2012 ως επικεφαλής εμπορικός διευθυντής έχοντας ήδη εργαστεί για την FSG, ανέλαβε τον σημερινό του ρόλο το 2020 μετά την αποχώρηση του Πίτερ Μούρ ως τέταρτου μέλους του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Άντι Χιούζ, ο οποίος εντάχθηκε στον σύλλογο ως οικονομικός διευθυντής το 2013, συμμετέχει επίσης, όπως και ο Ίγκαν.

Διευθυντής είναι ο Σερ Κένι Νταλγκλίς, ο οποίος είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της Λίβερπουλ και την έχει επίσης προπονήσει σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις: από το 1985 μέχρι το 1991 αλλά και το 2011-12.

Τι έχει δηλώσει η FSG;

Μια δήλωση από την FSG στο The Athletic αναφέρει: «Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές στην ιδιοκτησία σε συλλόγους της Premier League και αναπόφευκτα μας ρωτούν τακτικά για την ιδιοκτησία της Fenway Sports Group στην Λίβερπουλ.

Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να γίνουν μέτοχοι της Λίβερπουλ. Η FSG έχει πει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις θα εξετάζαμε νέους μετόχους εάν ήταν προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου.

Η FSG παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Χρονοδιάγραμμα του «γάμου» μεταξύ FSG και Λίβερπουλ

15 Οκτωβρίου 2010 - Η FSG αναλαμβάνει την Λίβερπουλ, αγοράζοντας τον σύλλογο από την προηγούμενη ιδιοκτησία των Tom Hicks και George Gillett Jnr.
8 Ιανουαρίου 2011 - Η FSG απολύει τον Ρόι Χόγκσον και διορίζει τον πρώτο της προπονητή, τον θρύλο του συλλόγου, Σερ Κένι Νταλγκλίς.
26 Φεβρουαρίου 2012 – Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τελικό του Λιγκ Καπ, επικρατώντας της Κάρντιφ Σίτι στη διαδικασία των πέναλτι μετά από ισοπαλία 2-2 στο Γουέμπλεϊ.
16 Μαΐου 2012 – Ο Νταλγκλίς αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία αφού τερμάτισε όγδοος με 52 βαθμούς.
1 Ιουνίου 2012 – Η FSG διορίζει τον δεύτερο προπονητή της, τον Μπρένταν Ρότζερς.
11 Μαΐου 2014 – Η Λίβερπουλ τερματίζει ως δευτεραθλήτρια της Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας 5 βαθμούς διαφορά με τρεις αγώνες για τη λήξη.
4 Δεκεμβρίου 2014 – Η μετοχή της λέσχης σχεδιάζει να αναπτύξει εκ νέου την κεντρική κερκίδα του Άνφιλντ, αυξάνοντας τη χωρητικότητα σε περίπου 54.000.
5 Φεβρουαρίου 2015 – Η Λίβερπουλ ανακοινώνει ότι η New Balance θα γίνει ο νέος προμηθευτής ρουχισμού τους.
4 Οκτωβρίου 2015 – Ο Ρότζερς απολύεται, με τη Λίβερπουλ να είναι 10η στον βαθμολογικό πίνακα μετά από οκτώ αγώνες.
8 Οκτωβρίου 2015 - Η FSG διορίζει τον τρίτο προπονητή της, τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος ήταν ελεύθερος μετά την αποχώρησή του από τη γερμανική Μπορούσια Ντόρτμουντ στο τέλος της προηγούμενης σεζόν.
6 Φεβρουαρίου 2016 - Η FSG αναγκάζεται να υποχωρήσει για μια προτεινόμενη αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και ζητά δημόσια συγγνώμη αφού οι οπαδοί αποχωρούν από έναν εντός έδρας αγώνα εναντίον της Σάντερλαντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
28 Φεβρουαρίου 2016 – Η Λίβερπουλ χάνει τον τελικό του Λιγκ Καπ στην διαδικασία των πέναλτι μετά την ισοπαλία 1-1 με την Μάντσεστερ Σίτι.
18 Μαΐου 2016 - Η Λίβερπουλ χάνει τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ με 3-1 από την ισπανική Σεβίλλη.
9 Σεπτεμβρίου 2016 - Η Λίβερπουλ ανοίγει τη νέα κεντρική κερκίδα, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του Άνφιλντ σε 54.000
22 Ιουνίου 2017 – Ο Μοχάμεντ Σαλάχ υπογράφεται από την ιταλική Ρόμα για 36 εκατομμύρια λίρες.
1 Ιανουαρίου 2018 — Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ υπογράφεται από την Σαουθάμπτον έναντι 75 εκατομμυρίων λιρών, ποσό-ρεκόρ για αμυντικό.
26 Μαΐου 2018 – Η Λίβερπουλ χάνει τον τελικό του Champions League με 3-1 από την Ρεάλ Μαδρίτης.
1 Ιουνίου 2019 – Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τελικό του Champions League, νικώντας την Τότεναμ με 2-0.
26 Σεπτεμβρίου 2019 - Η προσφορά της FSG για το εμπορικό σήμα της λέξης «Liverpool» απορρίπτεται από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
21 Δεκεμβρίου 2019 - Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, επικρατώντας της Φλαμένγκο της Βραζιλίας με 1-0 στην παράταση.
7 Ιανουαρίου 2020 - Η Λίβερπουλ ανακοινώνει πολυετή συμφωνία με την Nike.
25 Ιουνίου 2020 - Η Λίβερπουλ κατακτά την Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά από το 1989-90.
10 Νοεμβρίου 2020 - Ο σύλλογος μετακομίζει σε μια νέα προπονητική εγκατάσταση στην περιοχή Kirkby της πόλης, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια στην προηγούμενη βάση, το Melwood.
1 Απριλίου 2021 - Η εταιρεία RedBird Capital Partners των ΗΠΑ αγοράζει μερίδιο στην FSG για 533 εκατομμύρια £.
18 Απριλίου 2021 - Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι είναι ένας από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους για μια νέα ευρωπαϊκή Super League (ESL).
20 Απριλίου 2021 - Η Λίβερπουλ αποσύρεται από την ESL μετά τις διαμαρτυρίες των οπαδών της.
21 Απριλίου 2021 - Ο κύριος ιδιοκτήτης Τζον Χένρι ζητά επίσημα συγγνώμη για τη ανάμιξη του συλλόγου στην ESL.
27 Φεβρουαρίου 2022 - Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τελικό του Λιγκ Καπ, επικρατώντας την Τσέλσι στα πέναλτι μετά από ισοπαλία χωρίς γκολ.
14 Μαΐου 2022 - Η Λίβερπουλ κέρδισε ξανά την Τσέλσι στα πέναλτι στο Γουέμπλεϊ μετά από άλλη μια ισοπαλία 0-0, αυτή τη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας.
28 Μαΐου 2022 - Η Λίβερπουλ χάνει τον τελικό του Champions League με 1-0 από την Ρεάλ Μαδρίτης.
19 Οκτωβρίου 2022 - Ο Κλοπ σχολιάζει την οικονομική δύναμη της Μάντσεστερ Σίτι, δηλώνοντας ότι «μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν οικονομικά», ενώ μιλά για την επιρροή της Σίτι, της Νιούκαστλ και της Παρί Σεν Ζερμέν στην μεταγραφική αγορά.
31 Οκτωβρίου 2022 - Η Λίβερπουλ ανακοινώνει την έναρξη του επόμενου σταδίου στο έργο επέκτασης του Anfield Road Stand, το οποίο θα αυξήσει τη χωρητικότητα σε 61.000.
7 Νοεμβρίου 2022 - Η Athletic αποκαλύπτει ότι η Λίβερπουλ είναι προς πώληση.