Βραβείο…αυτογκόλ της FIFA!


Βγάζει...μάτι η απουσία από την 3αδα των υποψηφίων του επάθλου «Best», της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κάποιου από τους θριαμβευτές του Μουντιάλ!

Βραβείο…αυτογκόλ της FIFA!

Μετά την απονομή του βραβείου της UEFA, την περασμένη Πέμπτη, που πολύ κουβέντα ξεσήκωσε (όχι για το αποτέλεσμα, όσο για την απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο στον θρίαμβο του πρώην συμπαίκτη του, Λούκα Μόντριτς και τις επιθέσεις του περιβάλλοντος του Πορτογάλου στον Κροάτη μέσο...) ήρθε η χθεσινή ανακοίνωση της τριάδας των υποψηφίων για το έπαθλο «Βest».

Tο βραβείο που, από 3ετίας, αθλοθετεί η FIFA, μετά το «διαζύγιο» της με τη «Χρυσή Μπάλα» (επέστρεψε εξ ολοκλήρου στο «France Football»), αφού η κοινή πορεία του Γαλλικού περιοδικού με την ύπατη ποδοσφαιρική αρχή της υφηλίου κράτησε 6 χρόνια. Όμως και πάλι δεν λείπουν οι αντιδράσεις.

Όχι, τόσο, γιατί, πρώτη φορά, στο βραχύ βίο του θεσμού, λείπει από την 3αδα των υποψηφίων το όνομα του Λιονέλ Μέσι -που ήταν στην...τριανδρία του βραβείου «FIFA World Player of the year” (πρόγονος του τωρινού επάθλου, πριν την συνένωση του με την “Χρυσή Μπάλα”) από το 2007 ως το 2009– αλλά γιατί…βγάζει μάτι η έλλειψη ενός νικητή της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης ανά 4ετία! Τουλάχιστον έτσι χαρακτηρίζεται το Παγκόσμιο Κύπελλο, που ουδείς, εκ των Μόντριτς, Σαλάχ, Κριστιάνο Ρονάλντο (οι ίδιοι που διεκδίκησαν και το βραβείο της UEFA,) κατέκτησε!

Στις 24 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η FIFA θ’ απονείμει το έπαθλο της, στο Λονδίνο, στον κορυφαίο της ΜΟΥΝΤΙΑΛΙΚΗΣ χρονιάς, αλλά μεταξύ των τριών υποψηφίων δεν θα είναι κανείς Γάλλος!
Όλοι συμφώνησαν πως αν ο Μόντριτς κατέκτησε το βραβείο της UEFA, στο Μονακό, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του στο Μουντιάλ κι ότι ηγήθηκε της πορείας της Κροατίας ως τον τελικό.
Άλλωστε πέρσι, άνευ Μουντιάλ, στην αντίστοιχη ψηφοφορία, ήταν 4ος...

Με ποια κριτήρια;

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι το βραβείο της FIFA -δηλαδή της αρχής υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο- να μιλά...γαλλικά, δεν υπάρχει «τρικολόρ» στην 3αδα!
Οι Μόντριτς, Σαλάχ, Κριστιάνο Ρονάλντο όντως διακρίθηκαν στις διοργανώσεις της UEFA, στο Μουντιάλ, όμως, οι δύο από τους τρεις, δεν...έσκισαν κιόλας!

Ο Αιγύπτιος (προερχόμενος από τραυματισμό) έφυγε άποντος από την Ρωσία, ενώ ο Πορτογάλος, ναι μεν σκόραρε 4 φορές στα 2 πρώτα ματς, αλλά στα επόμενα δύο...αναζητείτο κι η Πορτογαλία αποκλείστηκε, άνευ επαίνων, στους «16», από την Ουρουγουάη.

Πέραν του ότι τέτοιες ψηφοφορίες πάντα γεννούν διαμάχες, όπως οτιδήποτε ενέχει υποκειμενική κρίση, πλέον έχουμε χάσει την...μπάλα για το ποια κριτήρια ισχύουν.

Είναι οι ατομικές επιδόσεις ή η επιδραστικότητα σ’ ομαδικά επιτεύγματα κι η επιβράβευση τους;
Αν ισχύει το πρώτο, η απουσία του Μέσι («Χρυσό Παπούτσι» κι όχι μόνο...) συνιστά σκάνδαλο.
Αν ισχύει το δεύτερο, η απουσία Γάλλων διεθνών (Γκριεζμάν, κυρίως, ή Εμπαπέ) ακόμη μεγαλύτερο! Οι κακές γλώσσες λένε ότι μ’ αυτό τον τρόπο η FIFA τιμωρεί, μέσω των Γάλλων παικτών, το...France Football για τον προ 3ετίας «χωρισμό». Ανεξάρτητα αν ισχύει, η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη...αυτογκόλ της.

«Πυροβολισμό» στα πόδια της!

Γιατί το να επιβραβεύουν οι εκλέκτορες της τους Σαλάχ και Κριστιάνο Ρονάλντο, για όσα έκαναν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ουσιαστικά, συνιστά υποτίμηση, όχι μόνο των Γάλλων διεθνών, αλλά, επί της ουσίας, του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Του κορυφαίου «προϊόντος» της FIFA.

Και μπορεί με την αύξηση των ομάδων η ανταγωνιστικότητα του να μειώνεται, ενώ καμιά εθνική δεν μπορεί να συγκριθεί, σ’ ομοιογένεια, τακτική και παραγωγή θεάματος με συλλόγους του κορυφαίου επιπέδου, μ’ αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική πρωτοπορία να είναι στα κλαμπ, αλλά η συμπεριφορά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στα βραβεία της θυμίζει...αυτοκτονικό ιδεασμό!

Από τον Καναβάρο!

Από το 2006 (Φάμπιο Καναβάρο) έχει να το πάρει κάτοχος του Μουντιάλ. Λες κι είναι κάτι...απλό ή εύκολο. Το 2010 (επί εποχής «Χρυσής Μπάλας») ο Μέσι προτιμήθηκε από Τσάβι – Ινιέστα, που’χαν πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ν. Αφρική και το 2014 ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τον Μάνουελ Νόϊερ. Που, παρότι πανηγύρισε στο «Μαρακανά», κατέληξε 3ος, πίσω από τον Μέσι...
Με το νέο βραβείο –που τους 10 αρχικούς υποψηφίους ορίζουν παλαμάχοι άσοι κι η τρίαδα προκύπτει από ψήφους προερχόμενες κατά 25% από το κοινό, τους προπονητές, τους αρχηγούς εθνικών ομάδων και δημοσιογράφους– η FIFA ξεπέρασε τον εαυτό της, μη έχοντας νικητή στο πόντιουμ!

Η αντίδραση της Ατλέτικο, στα σόσιαλ μίντια, για την απουσία του Γκριεζμάν χαρακτηριστική: Μια φωτογραφία του Γάλλου με τα τρόπαια του Μουντιάλ, του Εuropa League και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Και μόλις δύο λέξεις: «Χωρίς λόγια».