Δήλωση - σοκ του Πατρίκ Βιεϊρά: «Οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για τους μαύρους προπονητές»

 «Οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για τους μαύρους προπονητές» τόνισε, μιλώντας στο BBC, o Πατρίκ Βιεϊρά.

Δήλωση - σοκ του Πατρίκ Βιεϊρά: «Οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για τους μαύρους προπονητές»

Ο Γάλλος προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, μοναδικός μαύρος τεχνικός στην εφετινή Premier League, είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι μαύροι παίκτες να γίνουν προπονητές.

Μια νέα έκθεση δείχνει ότι το 43% των παικτών της Premier League και το 34% των παικτών της EFL είναι μαύροι, αλλά μόνο το 4,4% προπονητές.

«Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στους μαύρους ανθρώπους. Είμαστε τόσο καλοί όσο κάθε άλλος. Και δεν χρειάζεται να έχουμε περισσότερες ή λιγότερες ευκαιρίες από οποιονδήποτε άλλον. Όταν κοιτάς τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και βλέπεις τον αριθμό των μαύρων προπονητών που έχουν στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία, διαπιστώνεις ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Γενικά πιστεύω ότι οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές. Πρέπει να μας δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για να δείξουμε ότι είμαστε τόσο καλοί όσο οποιοσδήποτε άλλος» είπε ο Βιεϊρά, ο οποίος ως παίκτης κατέκτησε με την εθνική Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δύο χρόνια αργότερα.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση από το "The Black Footballers Partnership", ένας οργανισμός που ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι το 14% όσων έχουν άδεια Uefa pro είναι μαύροι και πως μόνο στο 1,6% των ηγετικών θέσεων στο ποδόσφαιρο βρίσκονται μαύροι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ