Πρόγραμμα της FIFA για τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν

Η FIFA αναπτύσσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Νότιο Σουδάν, προκειμένου να βοηθήσει κορίτσια και γυναίκες στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Πρόγραμμα της FIFA για τις γυναίκες στο Νότιο Σουδάν

«Το ποδόσφαιρο κοριτσιών και γυναικών δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο, τους επιτρέπει να παίζουν αλλά και να αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκλήσεις και ορισμένα θέματα ταμπού», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η διευθύντρια ανάπτυξης γυναικείου ποδοσφαίρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIFA), Αριτζάνα Ντεμίροβιτς.

Στο Νότιο Σουδάν, μια... νεαρή ανεξάρτητη χώρα από το 2011, «συναντούν δυσκολίες στο ζήτημα της εμμήνου ρύσεως και της υγιεινής, αλλά και στην πρόσβαση σε προϊόντα υγιεινής, για γυναίκες όλων των ηλικιών», συνεχίζει η 33χρονη Ελβετίδα παράγοντας.

Για αυτό το έργο, που προορίζεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, η ομάδα της Ντεμίροβιτς, μετέβη αρκετές φορές στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, προκειμένου να συναντήσει νεαρές ποδοσφαιρίστριες. «Είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό κομμάτι στις ηλικίες τους, αλλά και να τους παρέχουμε προϊόντα υγιεινής. Στο τέλος, όλες λαμβάνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, λέει η Ντεμίροβιτς και συνεχίζει: «Στις συναντήσεις μας, εξηγούμε τι είναι ο έμμηνος κύκλος. Επρεπε να καταλάβουμε τί κάνουν για την υγιεινή, τί ξέρουν και τί χρησιμοποιούν ως παραδοσιακά προϊόντα».

«Στην Αφρική, πολύ συχνά, τα νεαρά κορίτσια χρησιμοποιούν ακατάλληλα υφάσματα, σφουγγάρια για στρώματα ή κομμάτια υφάσματος κομμένα στα εσώρουχά τους», εξηγεί στο AFP η Γιάγια Ελέν Ντιαγέ από την Σενεγάλη, πρόεδρος της ΜΚΟ Kitambaa, η οποία συνοδεύει την Fifa στο Νότιο Σουδάν.

«Ημουν εκεί από την πρώτη συνάντηση», δηλώνει ενθουσιασμένη στο Γαλλικό Πρακτορείο, η μέσος, Εστερ Λουίς, 19 ετών, διεθνής από το Νότιο Σουδάν, η οποία αγωνίζεται στην Μουνούκι της Τζούμπα και προσθέτει: «Ημασταν πολύ χαρούμενες που αυτό το έργο ήλθε στην χώρα μας. Είναι πραγματικά αυτό που χρειαζόμασταν, είναι φανταστικό! Στην κουλτούρα μας, δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάμε για τέτοιου είδους θέματα. Εάν οι περισσότερες από τις συμπαίκτριες μου, καταλαβαίνουν ότι είναι απλώς μέρος της ζωής, στις αγροτικές περιοχές, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις γι' αυτό, πρέπει να τους το εξηγήσεις, γιατί πολλές από αυτές, χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακά μέσα κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Αλλά μέσω του ποδοσφαίρου, μπορούμε να τις προσεγγίσουμε. Οταν οι συμπαίκτριες τους, το εξηγούν, αισθάνονται λιγότερο αμήχανα. Στην κουλτούρα μας, όπως στις περισσότερες κουλτούρες, όταν οι μεγαλύτερες γυναίκες μιλούν γι' αυτό, οι νέες μπορεί να αισθάνονται ντροπαλά και άβολα».

Το θέμα παραμένει ταμπού, αλλά «είναι ταμπού σε πολλές χώρες», τονίζει η Ντεμίροβιτς και όχι απαραίτητα από την πλευρά των γονιών ή της κοινότητας, αλλά μερικές φορές των ίδιων των κοριτσιών, ανάλογα με το εάν βρίσκονται περισσότερο ή λιγότερο στο σπίτι. Η Ελβετίδα εκπρόσωπος της FIFA, ισχυρίζεται ότι λαμβάνει πολύ θετικά σχόλια: «Τα κορίτσια, μάς είπαν ότι τα χρησιμοποιούν», ενώ «λύνει επίσης ένα ζήτημα προϋπολογισμού για τις οικογένειές τους».