Και τώρα οι τρεις τους...

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει την τελική 3άδα (Μόντριτς, Κ. Ρονάλντο, Σαλάχ) που θα διεκδικήσουν την «ασημένια φανέλλα» στο ετήσιο μεγάλο βραβείο της ΟΥΕΦΑ,με τους δύο πρώτους να έχουν ένα έστω και μικρό προβάδισμα...

Και τώρα οι τρεις τους...

Η Πέμπτη 30 του μηνός πλησιάζει. Στο Μαγευτικό Μόντε Κάρλο την ημέρα εκείνη ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν θα δώσει την «ασημένια φανέλλα» (ιδέα του προκατόχου του, Μισέλ Πλατινί) στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων για την σαιζόν που πέρασε και βρήκε νικήτρια την Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην τελική τριάδα έχουν φτάσει ο Κροάτης μέσος, Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρώην συμπαίκτης του και τώρα επιθετικός της Γιουβέντους, Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Αιγύπτιος επιθετικός της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ.

Η βράβευση αυτή ουσιαστικά είναι η Τρίτη στην σειρά (από πλευράς αξιολόγησης), μετά την «Χρυσή Μπάλα» (τον αρχαιότερο και πιο σημαντικό τίτλο για έναν ποδοσφαιριστή, που ξεκίνησε το 1955) και το έπαθλο της ΦΙΦΑ. Συμμετέχουν δια της ψήφου τους, 80 προπονητές των συλλόγων που συμμετείχαν στις ομαδικές φάσεις του Champions και Europa League. Επίσης 55 δημοσιογράφοι που έχουν επιλεγεί από την European Sports Media (Ευρωπαϊκή Ένωση Τύπου), και η οποία εκπροσωπεί καθεμία από τις εθνικής ομοσπονδίες- μέλη της ΟΥΕΦΑ.

Οι προπονητές και οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να επιλέξουν έναν κατάλογο τριών ποδοσφαιριστών , δίνοντας αντίστοιχα 5 βαθμούς, 3 βαθμούς και 1 βαθμό σε κάθε πιθανό υποψήφιο που ήθελαν με βάση τι έκαναν την σαιζόν που τέλειωσε. Το τελικό αποτέλεσμα βασίστηκε στο συνολικό αριθμό των ψήφων των προπονητών και των δημοσιογράφων.

Σημειωτέον οι προπονητές δεν είχαν δικαίωμα ψήφου για ποδοσφαιριστές της δικής τους ομάδας και δικαίως.

Τις περισσότερες έως τώρα ψήφους που έφτασαν άλλωστε και στην τελική 3άδα έλαβαν ο Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης και Κροατία), ο οποίος όπως προαναφέραμε υπήρξε για μία ακόμη σαιζόν νικητής με την ομάδα του του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ με την εθνική του έφθασε έως τον τελικό του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου και παράλληλα πήρε την « μικρή Χρυσή Μπάλα» ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης αυτής, δηλαδή του Μουντιάλ.

Ο Πορτογάλος, επιθετικός, Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης / Γιουβέντους) πρώην συμπαίκτης του Μόντριτς, ήταν κι αυτός στην ισπανική ομάδα που κατέκτησε το κορυφαίο Ευρωπαικό έπαθλο επικρατώντας στον τελικό του Κιέβου, με 3-1 της Λίβερπουλ. Ο ίδιος είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης για 6η φορά, ενώ 5 έχει κατακτήσει με διάφορες ομάδες του, το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τρίτος της παρέας ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ ) ο οποίος στην πρώτη του σαιζόν στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλλα των «κόκκινων» κατέρριψε πολλά ρεκόρ επίτευξης τερμάτων, ενώ βοήθησε σημαντικά να φτάσει η αγγλική ομάδα, ξανά σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά μετά το 2007, στην Αθήνα.

Αν δούμε προσεκτικά τι έχει πετύχει ο κάθε ποδοσφαιριστής κι έχει βοηθήσει την ομάδα του, ή την εθνική του, τότε σίγουρα ο Μόντριτς με τον Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν ένα σημαντικό προβάδισμα απέναντι στον Σαλάχ. Κι αυτό γιατί οι δύο πρώτοι όχι μόνο έφτασαν με την Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά την βοήθησαν κιόλας να φύγει από το γήπεδο με το βαρύτιμο τρόπαιο στα χέρια. Ο Μόντριτς είχε εκπληκτική παρουσία σχεδόν σε κάθε παιχνίδι των «μερένγκες» ενώ ο Ρονάλντο πέτυχε μερικά αποφασιστικής σημασίας τέρματα.

Έπειτα ο Μόντριτς είδε και την εθνική Κροατίας να φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της και σ ένα τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου. Σίγουρα και η παρουσία του Σαλάχ ήταν άκρως εντυπωσιακή αλλά προσωπικά θεωρώ ότι υπολείπεται κατά κάτι, των δύο προαναφερθέντων.

Πάντως αν θέλουμε να είμαστε λίγο πιο αντικειμενικοί, τότε θα πρέπει να ήταν στην πρώτη 3άδα και ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, Ράφα Βαράν, ο οποίος έχει βελτιωθεί πάρα πολύ από την πρώτη σαιζόν που τον χρησιμοποίησε στην βασική ενδεκάδα ο Ζινεντίν Ζιντάν και έπειτα είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν αμυντικό, να κερδίσει ένα μεγάλο έπαθλο καθώς η αλήθεια είναι πως η θέση του…δεν πουλάει. Όλοι μας ή οι περισσότεροι δίνουμε μεγαλύτερο βάρος σ έναν μέσο ή σε έναν επιθετικό, ο οποίος σκοράρει τακτικά και ο Τύπος τον αποθεώνει. Κι όμως ίσως αυτό να μην είναι 100% σωστό ή δίκαιο. Γιατί όπως λένε οι φίλοι μας οι Ιταλοί προπονητές «όταν μία ομάδα διατηρεί το 0 στην άμυνα, για να νικήσει χρειάζεται να σημειώσει ένα γκολ. Όμως για να χάσει, θα πρέπει να δεχθεί δύο. Ένα για την ισοφάριση κι ένα για την ήττα». Κι αυτό αν το σκεφθεί κάποιος ήρεμα και προσεκτικά, θα διαπιστώσει πόσο αλήθεια είναι. Οπότε καλό θα είναι κάποια στιγμή, να βραβευθεί ως ο κορυφαίος κι ένας τερματοφύλακας, ή ένας αμυντικός…

Την υπόλοιπη 10άδα συμπληρώνουν οι:

4.Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο- εθνική Γαλλίας ) - 72 βαθμοί

5. Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα- Αργεντινή ) - 55 βαθμοί

6. Κυλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζρμέν- Γαλλία ) - 43 βαθμοί

7. Κέβιν ντε Μπρούινε (Μάντσεστερ Σίτι- Βέλγιο) - 28 βαθμοί

8. Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης- Γαλλία) - 23 βαθμοί

9. Εντέν Αζάρ (Τσέλσι- Βέλγιο ) - 15 βαθμοί

10. Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης- Ισπανία) - 12 βαθμοί

Παράλληλα θα υπάρξουν βραβεύσεις ξεχωριστές για κάθε θέση: Τερματοφύλακας, αμυντικός, μέσος και επιθετικός, ώστε να εξαχθεί και η κορυφαία 11άδα.

Βραβείο γυναικών

Θα υπάρχει φυσικά και βραβείο για τις γυναίκες, όπου κι εκεί έχουν επιλεγεί από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους προπονητές των 12 ομάδων με τις υψηλότερες βαθμολογίες στις στα τελικά του Ευρωπαικού πρωταθλήματος, γυναικών της UEFA, μαζί με τους προπονητές των 8 ομάδων που συμμετείχαν στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών 2017/18. Εδώ έχουν ψηφίσει 20 δημοσιογράφοι που ειδικεύονται στο γυναικείο ποδόσφαιρο και επιλέγονται από την ομάδα ESM που επίσης είναι μέρος της κριτικής επιτροπής. Οι ψήφοι κι εδώ είναι 5, 3, 1.

Οι τρεις παίκτριες που έλαβαν τους περισσότερους βαθμούς με αλφαβητική σειρά είναι: Περνίγ Χάρντερ (Δανία – Βόλφσμπουργκ ), Άντα Χέγκερσμπεργκ (Νορβηγία – Ολυμπίκ Λιόν ), Αμαντίν Ανρί (Γαλλία – Ολυμπίκ Λιόν ).

Προηγούμενες νικήτριες ήταν οι: Ναντίν Άνγκερερ (2013), Ναντίν Κέσλερ (2014), Σέλια Σάσιτς (2015), Άντα Χέγκερμπεργκ (2016) και Λίκ Μάρτενς (2017).

Την φετινή 10άδα συμπληρώνουν οι:

Το υπόλοιπο της πρώτης δεκάδας

4. Ντζένιφερ Μαροσάν (Λυών - Γερμανία) - 32 βαθμοί

5. Λούσι Μπρόνζ (Λυών - Αγγλία) - 20 βαθμοί

6. Λίκ Μάρτενς (Μπαρσελόνα - Ολλανδία) - 17 πόντοι

7. Γουέντι Ρενάρ (Λυών- Γαλλία) - 16 βαθμοί

8. Φραν Κίρμπι (Τσέλσι - Αγγλία) - 15 βαθμοί

9. Γιουτζίν Λε Σομέ (Λυών- Γαλλία) - 13 βαθμοί

10. Σανίς φαν ντε Σάντεν (Λυών – Ολλανδία ) - 7 βαθμοί

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110