Πρώτη Μπουντεσλίγκα δίχως «δεινοσαύρους»!
Το γερμανικό πρωτάθλημα ξεκινά με τα δεδομένα της κορυφής αναλλοίωτα και μεγάλη απούσα την ομάδα του Αμβούργου, τη μοναδική που συμμετείχε σε όλες τις προηγούμενες «εκδόσεις» του!
Αντίθετα με τα ειωθότα που ήθελαν την Μπουντεσλίγκα, αν όχι να σέρνει το «χορό» των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωταθλήματων, που ανοίγουν την ποδοσφαιρική σεζόν, να είναι εκ των πρώτων, το φετινό καλοκαίρι οι ιθύνοντες του γερμανικού πρωταθλήματος αποφάσισαν η έναρξη της να μετατεθεί για το τελευταίο (Παρασκευο) Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Ύστατη από τις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης, αφού δεν την πρόλαβαν μόνο οι Αγγλογάλλοι (που παραδοσιακά ξεκινούν νωρίς...) αλλά κι οι Ισπανοί κι οι Ιταλοί. Κάτι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, που ολοκληρώθηκε 40 μέρες πριν (και «μπούκωσε» τους παίκτες....) κάτι οι αγώνες Κυπέλλου και το ότι το πρωτάθλημα τους έχει δύο αγωνιστικές λιγότερες των υπολοίπων κορυφαίων της Γηραιάς ηπείρου (18 ομάδων κι όχι 20 γαρ) προκάλεσαν το ιστορικό, αυτό, παράδοξο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Που δεν είναι το μόνο πάντως.
Το σημαντικότερο κι ιστορικότερο είναι πως η 56η «έκδοση» της Μπουντεσλίγκα δεν θα περιλαμβάνει την ομάδα που αποτελούσε την «σταθερά» της τα προηγούμενα 55 χρόνια: Το Αμβούργο. Οι «δεινόσαυροι» - μοναδική ομάδα που από συστάσεως του Γερμανικού πρωταθλήματος, με την σημερινή του μορφή, δεν είχαν ποτέ λείψει – κατέληξαν στην Τσβάϊτε Λίγκα.
Ήταν η απόληξη της φθίνουσας πορείας της τελευταίας 7ετίας, που έφερε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1983 μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας. Τα 7 χρόνια...φαγούρας είχαν αποτέλεσμα τον παρθενικό υποβιβασμό και το περίφημο ηλεκτρονικό ρολόι του «Φόλκσπαρκ Στάντιον» - περηφάνια των φίλων του Αμβούργου, αφού μετρούσε το χρόνο παραμονής στα Γερμανικά ποδοσφαιρικά «σαλόνια», που άλλες, πιο επιτυχημένες, ομάδες δεν είχαν - να «παγώσει»!
Μαζί με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού στο «Καθαρτήριο» της 2ης Κατηγορίας κατέληξε κι άλλη μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη της δεκαετίας του ’80. Η Κολωνία. Στην θέση τους επανέκμαψαν οι Φορτούνα Ντίσελντορφ (μετά από 5ετή απουσία) κι η Νυρεμβέργη. Η ομάδα, από την πόλη που έγινε διάσημη λόγω της δίκης των ηγετών του ναζισμού, φέρει το προσωνύμιο «θρύλος» κι απουσίαζε 4 χρόνια από την κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας.
Ανεπανάληπτη η Βαυαρική «δυναστεία» με τις 6 σερί «σαλατιέρες»!
Ξεκινήσαμε, ίσως, λίγο αδόκιμα, από τα χαμηλά, αντί για τα ψηλά, «πατώματα», γιατί εκεί δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Το γερμανικό πρωτάθλημα πάει καιρός που άφηνε περιθώρια εκπλήξεων αναφορικά με τον πρωταθλητή του. Τελευταία τέτοια ήταν της Βόλφσμπουργκ το 2009. Η Μπάγερν Μονάχου, μετά το νταμπλ της Μπορούσια Ντόρτμουντ του 2012, έχει εγκαθιδρύσει τη δική της δυναστεία – την μακροβιότερη στα χρονικά του Γερμανικού ποδοσφαίρου με 6 σερί τίτλους - στοχεύοντας στην 7η σερί «σαλατιέρα»! Και σύμφωνα με τους «μπουκ» κατά 87% θα τα καταφέρει.
Ήδη πήρε το Σούπερ Καπ, διαλύοντας την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης (5-0), που... τόλμησε, τον περασμένο Μάη, να της στερησει το Κύπελλο. Προπονητής των «αετών» ήταν, τότε, ο Νίκο Κόβατς, που ανέλαβε τους «Βαυαρούς», λόγω και της αγωνιστικής προϋπηρεσίας του στο Μόναχο. Οι «κόκκινοι» κράτησαν τον Λεβαντόφσκι, που ήταν το μέγα ζητούμενο, ήρθαν οι Γκορέτζκα και Γκνάμπρι, ενώ άφησαν, εύκολα, να φύγει τον Αρτούρο Βιδάλ.
Την ίδια στιγμή, το ερωτηματικό για την Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι κατά πόσο μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ουσιαστικά κι όχι, απλά, να είναι η πρώτη ομάδα μετά την συνήθη πρωταθλήτρια. Αυτό είναι το διακύβευμα για τον Λισιέν Φαβρ, που στην πρώτη του σεζόν στους «Βεστφαλούς» απέκτησε τους Ντιαλό, Ντιλέινι και Βίτσελ για να πετύχει τον στόχο του.
Η περσινή δεύτερη Σάλκε κι η Λειψία, που δεν θα έχει υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως πέρσι (όταν «πρωτάρα» στην κορυφαία διοργάνωση κατέληξε 6η) συνθέτουν ένα τρίτο γκρουπ δυναμικότηρας ομάδων. Εκεί, ενδεχομένως, να βρεθεί κι η έχουσα σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια Χόφενχαϊμ του προπονητή – μάγου Νάγκελσμαν. Ο νεαρός τεχνικός τη φετινή σεζόν καλείται να διαχειριστεί (στην πρόκληση της καριέρας του...) το «καρπούζι» του Τσάμπιονς Λιγκ, στην παρθενική συμμετοχή της ομάδας του Γερμανικού Νότου στη διοργάνωση.
Πάντως η απουσία εκπλήξεων στην κορυφή τα τελευταία χρόνια, όπως εκείνη της Βόλφσμπουργκ, το 2009, της Στουτγκάρδης το 2007 και της Βέρντερ Βρέμης το 2004 (παρεμπιπτόντως κι οι τρεις ομάδες κινούνται στην μετριότητα) έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του, παραδοσιακά ανταγωνιστικού, γερμανικού πρωταθλήματος.