Οξεία... Μπαρτσελονίτιδα!

Oι μόνοι που μπορούν να ασκούν κριτική στους διοικούντες της Μπαρτσελόνα είναι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ: τα μέλη της. Οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να εξηγήσουν στα ακροατήριά τους πώς μια κατασυκοφαντημένη ομάδα χάρη στο ποδοσφαιρικό της μπακγκράουντ αποτελεί ακόμη ελκυστικότερο προορισμό από τις δικές τους...

Οξεία... Μπαρτσελονίτιδα!

Ήταν άτιτλη την περασμένη σεζόν. Για δεύτερη φορά τις τρεις τελευταίες. Θα περίμενε κανείς η σκόνη της λησμονίας να έχει πλακώσει την Μπαρτσελόνα.

Κι όμως μοιάζει στο μυαλό και στο στόμα όλων. Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί την αδιαμφισβήτητη πρωταθλήτρια... μεταγραφών πανευρωπαϊκά μέχρι τώρα, λόγω των αποκτημάτων της -Λεβαντόφσκι, Κεσιέ, Ραφίνια και Κρίστενσεν, αλλά ότι τους απέκτησε όχι μια οικονομικά εύρωστη ομάδα. Το ακριβώς αντίθετο.

Πρόκειται για εκείνη που πέρσι το καλοκαίρι στερήθηκε τον κορυφαίο παίκτη που φόρεσε τα μπλαουγκράνα (Λιονέλ Μέσι) γιατί δεν έβγαινε ο... λογαριασμός με το σάλαρι καπ της Ισπανικής Λίγκας και τον περασμένο Γενάρη εξαιρουμένου του Φεράν Τόρες απέκτησε με... μαγικά και ελεύθερους τους Ομπαμεγιάνγκ, Αντάμα Τραορέ, Ντάνι Άλβες προκειμένου να σωθεί η σεζόν και να μη μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, όπως έμεινε εκτός των νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από δύο και πλέον δεκαετίες σερί.

Κι όμως για αυτήν την ομάδα που πήρε δάνειο 1,5 δισ. για να ξεκινήσει τα έργα ανακατασκευής του γηπέδου της και που για να κάνει μεταγραφές πούλησε το 25% των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων για 25 χρόνια σε αμερικάνικη πολυεθνική αντί 600 εκατ. ευρώ, ο «Λέβα» έκανε... αντάρτικο αφήνοντας τη βολή του Μονάχου όπου είχε έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου σε μια ομάδα στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ραφίνια στύλωσε τα πόδια αφήνοντας Τσέλσι, Άρσεναλ στο... περίμενε για να περάσει το δικό του, ενώ οι Κεσιέ και Κρίστενσεν υπέγραψαν πριν τελειώσει η περασμένη σεζόν και εξασφαλίσει την παρουσία της στο «σεντόνι»!

Την ίδια στιγμή ο Κουντέ είναι έτοιμος να μιμηθεί τον Ραφίνια αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την Τσέλσι που δίνει περισσότερα στη Σεβίλλη, ενώ οι Αθπιλικουέτα, Μάρκος Αλόνσο φέρεται να έχουν συμφωνήσει με την Μπάρτσα για να αφήσουν τους «μπλε» και ο Μπερνάρντο Σίλβα για να πάρει «διαζύγιο» με τη Μάντσεστερ Σίτι!

Ανεξαρτήτως αν πετύχει τους υπόλοιπους μεταγραφικούς στόχους της, την ομάδα της Βαρκελώνης έπιασαν στο στόμα τους μερικοί θιγόμενοι από την επιθετική πολιτική της, που στόχο έχει μέσω επιτυχιών να αυξηθούν οι χορηγίες.

Ο τεχνικός της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ, παραδέχθηκε ότι κουράστηκε να ασχολείται μαζί της. Προφανώς και να του χαλάει τα μεταγραφικά σχέδια. Ο συμπατριώτης του, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, σε ρόλο ποδοσφαιρικού... Σόιμπλε απόρησε πώς μια καταχρεωμένη ομάδα αποκτά ποδοσφαιριστές, αλλά το καλύτερο το φύλαγε ο Γκάρι Νέβιλ, που τη χαρακτήρισε «απελπισμένη ομάδα».

Το περίεργο είναι ότι η ομάδα με την οποία συνδέθηκε ποδοσφαιρικά ο Νέβιλ δεν είναι καν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση με την «απελπισμένη» Μπαρτσελόνα. Είναι στην αμέσως υποδεέστερη.

Κι αν μη τι άλλο, όταν η «αυλή» σου... καίγεται με 5 χρόνια άτιτλα και τον κορυφαίο παίκτη σου τον τρέχοντα αιώνα να θέλει να αποχωρήσει, είναι περίεργο να ασχολείσαι με προβλήματα άλλων. Εκτός αν θέλεις με αλλότρια κακά να κρύψεις τα δικά σου...

Εν κατακλείδι, αφού δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή ανήθικο στην πρακτική της Μπαρτσελόνα, οι μόνοι που μπορούν να ασκούν κριτική στους διοικούντες αυτήν είναι οι ιδιοκτήτες του κλαμπ: τα μέλη της. Οι υπόλοιποι καλά θα κάνουν να εξηγήσουν στα ακροατήριά τους πώς μια κατασυκοφαντημένη ομάδα χάρη στο ποδοσφαιρικό της μπακγκράουντ αποτελεί ακόμη ελκυστικότερο προορισμό από τις δικές τους...