FA: Καταργεί δοκιμαστικά τις κεφαλιές σε αγώνες κάτω των 12 ετών!

Την πρόθεσή της να καταργήσει δοκιμαστικά τις κεφαλιές σε αγώνες με παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών έκανε γνωστή η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Διαβάστε τον λόγο.

FA: Καταργεί δοκιμαστικά τις κεφαλιές σε αγώνες κάτω των 12 ετών!

Την πρόθεσή της να καταργήσει δοκιμαστικά τις κεφαλιές σε αγώνες στους οποίους μετέχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών έκανε γνωστή η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η απόφαση της FA πηγάζει από τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον τραυματισμό του εγκεφάλου σε αθλητές.

Ειδικότερα, πληθώρα ερευνών συνδέουν τις κεφαλιές με την παρουσίαση άνοιας σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, καθώς και με τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), μια εγκεφαλική πάθηση που προκαλείται από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρόσφατες μελέτες γύρω από παλαίμαχους Σκωτσέζους παίκτες που γεννήθηκαν το διάστημα 1900-1976, οι οποίες έδειξαν πως σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο οι συγκεκριμένοι αθλητές είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι για να εφαρμοστεί η απόφαση της FA θα πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (International Football Association Board, IFAB). Αν συμβεί αυτό, τότε η κατάργηση των κεφαλιών για τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 12 ετών θα ξεκινήσει επίσημα τη σεζόν 2023-2024.