Στο EURO γυναικών το πρόγραμμα της UEFA για την καταπολέμηση της διαδικτυακής κακοποίησης
Η UEFA πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα, ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ρατσιστικής κακοποίησης ποδοσφαιριστών, συνεργαζόμενη με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου από τις πλατφόρμες και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η UEFA, το εν λόγω πρόγραμμα, που θα αρχίσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών (6-31 Ιουλίου), θα έχει στόχο «να παρακολουθήσει ενεργά, να αναφέρει και να διορθώσει, περιπτώσεις διαδικτυακής κακοποίησης».
Οι Αγγλοι διεθνείς, Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, έγιναν στόχος διαδικτυακής ρατσιστικής κακοποίησης, αφού έχασαν πέναλτι στην ήττα με 3-2 από την Ιταλία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του περασμένου έτους.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την FIFA τον περασμένο μήνα, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς παίκτες στο περυσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Κύπελλο Εθνών Αφρικής (AFCON) υπέστησαν κακοποίηση στο διαδίκτυο.
«Το πρόγραμμα σεβασμού, στοχεύει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την πρόληψη της καταχρηστικής διαδικτυακής συμπεριφοράς και των διακρίσεων κατά την διάρκεια όλων των αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των τελικών φάσεων διοργανώσεων, γυναικών και ανδρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Για να διασφαλισθεί ότι θα αφαιρεθεί το επιβλαβές περιεχόμενο, η UEFA συνεργάζεται απευθείας με μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Twitter, το Meta (Instagram και Facebook) και το TikTok», προστίθεται στην ανακοίνωση της UEFA.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την εκστρατεία «Real Scars» με τους ποδοσφαιριστές, Γουέντι Ρενάρ, Ζορζίνιο και Αλίσα Λίμαν.
«Αυτό το πρόγραμμα θα τονίσει τις καταστροφικές συνέπειες της διαδικτυακής κατάχρησης και θα εκπαιδεύσει παίκτες, προπονητές και υπαλλήλους για το πώς να αμυνθούν. Οταν λες κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν συνειδητοποιείς πόσο οδυνηρό είναι ή τις συνέπειες που μπορεί να έχει», δήλωσε με νόημα η Ρενάρ και κατέληξε: «Μπορεί να αφήσει σημάδι, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, όλοι έχουμε συναισθήματα».
ΑΠΕ - ΜΠΕ