Τυχεροί και άτυχοι

Πολλή κουβέντα έγινε σχετικά με το αν η Ρεάλ Μαδρίτης σήκωσε δίκαια το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. «Τυχερή» την αποκάλεσαν κάποιοι και έληξαν την ιστορία με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι όμως έτσι;

Τυχεροί και άτυχοι

Ας ορίσουμε τι αποτελεί «τύχη» στο ποδόσφαιρο. Όταν κάνεις ένα σουτ της πυρκαγιάς, η μπάλα χτυπάει σε καμιά δεκαριά πόδια και καταλήγει στην αντίθετη γωνία από αυτήν που έπεσε ο τερματοφύλακας, είσαι τυχερός. Αν η βεντέτα της ομάδας σου πάθει γαστρεντερίτιδα παραμονές κρισιμότατου αγώνα επειδή ανύποπτη μύγα εναπόθεσε τα αβγουλάκια της στο κολατσιό του, είσαι άτυχος.

Το γεγονός όμως πως οι παίκτες της Λίβερπουλ πραγματοποίησαν 23 τελικές προσπάθειες χωρίς να βρουν στόχο ΔΕΝ είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Όταν το σουτ γίνει όπως πρέπει, η μπάλα θα πάει στα δίχτυα. Αν όχι, η μπάλα θα καταλήξει στην αγκαλιά του τερματοφύλακα, πάνω σε αμυντικό ή συμπαίκτη, στο δοκάρι, στα… περιστέρια. Στο εν λόγω ματς τις 5-6 φορές που το σουτ έγινε με αξιοπρεπή τρόπο, «μίλησε» ο Τιμπό Κουρτουά, ο οποίος είναι φυσικά παίκτης της Ρεάλ και όχι κάποιος άσχετος που βρέθηκε στο «Παρκ ντε Πρενς» λόγω γκαντεμιάς των «ρεντς».

Ακούστηκε επίσης πως η Λίβερπουλ ήταν καλύτερη στον τελικό. Ισχύει κατά το ήμισυ. Στο πρώτο μέρος είχε όντως την υπεροχή, όσο και τις φάσεις. Αυτό όμως είχε να κάνει κυρίως με την τακτική του Κάρλο Αντσελότι, με την οποία, άλλωστε, πορεύτηκε καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά: παραχωρούμε χώρο στους αντιπάλους, «χτυπάμε» όταν πρέπει. Στο β' η Ρεάλ μπήκε στο γήπεδο για να «καθαρίσει». Σκόραρε και κράτησε τη νίκη. The end. Ο πολυμήχανος Ιταλός έκανε ματ στον ικανότατο Γερμανό αντίπαλό του.

Μην ξεχνάμε δε πως η πρωταθλήτρια Ισπανίας διαθέτει ορισμένους ποδοσφαιριστές κλάσης που είναι ικανοί σε μια δυο φάσεις να σου κάνουν τη ζημιά. Όπως τoν κορυφαίο φέτος στην Ευρώπη Καρίμ Μπενζεμά (που στη μοναδική ουσιαστική επαφή του με την μπάλα σκόραρε, ασχέτως αν το γκολ ακυρώθηκε - ενδεχομένως λανθασμένα), τον ακούραστο και αγέραστο τεχνίτη Λούκα Μόντριτς αλλά και τον απίστευτα ταλαντούχο σκόρερ Βινίσιους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας σχεδόν όλα τα φαβορί - σε κάποιες περιπτώσεις με ανατροπές ποδοσφαιρικής ανθολογίας. Διαθέτει εξαιρετικό ποδοσφαιρικό δυναμικό, έναν από τους καλύτερους προπονητές της σύγχρονης εποχής και την πιο «βαριά» φανέλα. Στο ποδόσφαιρο -συνήθως- υπάρχει δικαιοσύνη. Τυχερούς και άτυχους συναντάς μόνο στα μυθιστορήματα του Γρηγόριου Ξενόπουλου.