Οι συνθήκες που βρίσκουν στην Τουρκία
Το Σάββατο το βράδυ ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής θα ζήσει το όνειρο ενός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κώστας Τσιμίκας θα γίνει ο δεύτερος παίκτης από τη χώρα μας που θα λάβει μέρος στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ένα παιδί που το αξίζει και με το παραπάνω και αποτελεί τρανό παράδειγμα για αρκετούς πιτσιρικάδες, οι οποίοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το άθλημα.
Ο 26χρονος μπακ της Λίβερπουλ δικαιώθηκε για πολλά και δίνει τις απαντήσεις του στους αγωνιστικούς χώρους. Στην Ελλάδα αμφισβητήθηκε και αυτός όπως πολλοί άλλοι. Και τι δεν έχει ακούσει ο Τσιμίκας, ο οποίος, όσο χαβαλές κι αν φαινόταν ως χαρακτήρας, άλλο τόσο σκληρός ήταν. Έκλεινε τα αυτιά του σε ειδικούς και μη, ήξερε ποιες ήταν οι δυνατότητές του και όταν έφυγε από την Ελλάδα κατάλαβε ότι μακριά από την πατρίδα μας θα κάνει το βήμα παραπάνω. Ο Ολυμπιακός φυσικά και του έδωσε τα εφόδια να ξεχωρίσει και να φτάσει να αγωνίζεται στη Λίβερπουλ, αλλά και ο Τσιμίκας όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές προτιμούν να παίζουν στο εξωτερικό. Και είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για το γεγονός πως ένας παίκτης φεύγει από τη χώρα μας για να πάει στη Λίβερπουλ.
Όταν, όμως, έχουν φτάσει στο σημείο αρκετοί να ψάχνονται να παίξουν στην Τουρκία, τότε κάτι δεν πάει καλά. Αν διαβάσετε δηλώσεις του Μπακασέτα, του Σιώπη και άλλων παιδιών που έχουν παίξει στην τουρκική λίγκα, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι μόνο το οικονομικό που τους… στέλνει εκεί. Ο Χατζηγιοβάνης λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό υπέγραψε στην Ανκαραγκουτσού. Παρά το γεγονός ότι στους «πράσινους» πνέει άνεμος αισιοδοξίας, ο Έλληνας άσος προτίμησε να φύγει για την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα γίνεται χαμός για τον Μασούρα.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Τι είναι αυτό που τραβάει τους Έλληνες στην Τουρκία; Πρώτα απ' όλα, κανείς ποδοσφαιριστής δεν αντέχει την τοξικότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Οι Έλληνες που παίζουν στην τουρκική λίγκα τονίζουν πως εκεί ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και με τίποτε άλλο. Ο κόσμος και οι ομάδες τούς αγκαλιάζουν και τους προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για να δουλέψουν. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει η άποψη ότι στην Τουρκία είναι υποβαθμισμένο το ποδόσφαιρο, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τον Σεπτέμβρη, όταν ταξιδέψαμε στην Πόλη για το ματς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πως μία ολόκληρη περιοχή ανήκει στο κλαμπ και στις υποδομές του για όλα τα τμήματα. Οι Έλληνες που πηγαίνουν να παίξουν στην Τουρκία βρίσκουν την ηρεμία τους και ξεφεύγουν από αυτήν την… τρέλα που ζουν στη χώρα τους. Και ο Μπακασέτας και ο Σιώπης αμφισβητήθηκαν έντονα στην ελληνική λίγκα, αλλά διαπρέπουν στην Τουρκία, κάνοντας απλά τη δουλειά τους.
Την ίδια ώρα εντός των συνόρων αυτό που ενδιαφέρει τους παράγοντες και εκείνους που κρατάνε τις τύχες του ποδοσφαίρου μας στα χέρια τους είναι ποιος θα ελέγξει την ΕΠΟ για να επηρεάζει τη διαιτησία αλλά και πώς θα αποδείξουν ότι για τα αίσχη στον τελικό του Κυπέλλου φταίει η αστυνομία που επιτέθηκε στους εκδρομείς και στους οικογενειάρχες που άφησαν τα σπίτια τους για να πάνε στο ΟΑΚΑ. Και οι ποδοσφαιριστές μας θα συνεχίσουν να διαπρέπουν στην τουρκική λίγκα και εδώ θα παίζουν ξένοι αμφιβόλου αξίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ