Προπονητές υπό πίεση στην Πρέμιερ Λιγκ

Οι μεγάλες προσδοκίες για πέντε τεχνικούς που θα κληθούν να οδηγήσουν τις ομάδες τους στο δρόμο των επιτυχιών τη φετινή αγωνιστική περίοδο στην Αγγλία. Γράφει ο Γιώργος Σγούτας.

Προπονητές υπό πίεση στην Πρέμιερ Λιγκ

Η νέα αγωνιστική περίοδος στην Πρέμιερ Λιγκ μόλις έχει ξεκινήσει στην Αγγλία, με τις ομάδες και τους οπαδούς τους να κάνουν όνειρα για μία επιτυχημένη πορεία στο θεσμό. Το ενδιαφέρον «μαγνητίζει» η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο παράλληλα τα βλέμματα θα στραφούν μεταξύ άλλων και σε πέντε προπονητές, για τους οποίους υπάρχουν ήδη μεγάλες προσδοκίες ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη νέα σεζόν στην κατηγορία.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται φυσικά ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έπειτα από δύο σεζόν στον πάγκο της ομάδας θα επιδιώξει πλέον να επαναφέρει τους «κόκκινους διαβόλους» στην κορυφή της Αγγλίας. Η πίεση στον Πορτογάλο είναι έντονη το τελευταίο διάστημα, αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να ενισχύσει το ρόστερ της Γιουνάιτεντ με τους παίκτες που ζήτησε από τη διοίκηση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, αλλά παράλληλα το τελευταίο διάστημα βλέπει καθημερινά δημοσιεύματα να τον φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακόμα και το σημερινό δημοσίευμα της «L’ Equipe», που θέλει τον άλλοτε τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, θετικό στο ενδεχόμενο να αναλάβει τις τύχες της Μάντσεστερ και να αντικαταστήσει τον Μουρίνιο.

Πίεση όμως υπάρχει και στο «στρατόπεδο» της Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» εντυπωσίασαν με την πορεία τους την περσινή αγωνιστική περίοδο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού άνοιξαν διάπλατα το ταμείο τους για να εντάξουν νέους παίκτες στο δυναμικό τους. Μεταξύ αυτών και η απόκτηση του τερματοφύλακα Άλισον από τη Ρόμα, για τον οποίο δαπάνησαν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, οι προσδοκίες για τη θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ μεγάλωσαν εφέτος και το ερώτημα παραμένει για τον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ αν θα καταφέρει να επαναφέρει το σύλλογο στο θρόνο της πρωταθλήτριας Αγγλίας έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια.

Οι «πρωτάρηδες» των «σαλονιών»

Πέραν αυτών, πίεση υπάρχει και στους «πρωτάρηδες» στην Πρέμιερ Λιγκ Μαουρίτσιο Σάρι και Ουνάι Έμερι, που αυτό το καλοκαίρι μετακόμισαν στη Γηραιά Αλβιώνα για να καθίσουν στον πάγκο των Τσέλσι και Άρσεναλ αντίστοιχα. Οι «μπλε» την περσινή αγωνιστική περίοδο με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο τους τερμάτισαν στην πέμπτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ κι έχασαν το «εισιτήριο» για την έξοδό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον, ο Μαουρίτσιο Σάρι θα προσπαθήσει να επαναφέρει την ομάδα στα «σαλόνια» της κορυφαίας διοσυλλογικής διοργάνωσης, αλλά και μέσα από τις επιτυχίες του συλλόγου να κρατήσει στο Λονδίνου και τα μεγάλα του «αστέρια».

Πέρα από τον τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά ο οποίος τελικά αποχώρησε με προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου και οι Έντεν Αζάρ και Γουίλιαν. Τελικά οι δύο τελευταίοι έμειναν στην ομάδα, ωστόσο το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών ομάδων για την απόκτησή τους παραμένει έντονο.

Όσο για τον Έμερι; Ο τελευταίος αντικατέστησε τον Αρσέν Βενγκέρ, που αποχώρησε από τον πάγκο της Άρσεναλ έπειτα από 22 χρόνια. Οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» έχοντας δει την ομάδα τους να τερματίζει 6η πέρσι στο πρωτάθλημα, πλέον περιμένουν μία καλύτερη πορεία και φυσικά… τίτλους από τον νέο τεχνικό. Ο τελευταίος πάντως ξεκίνησε με ήττα την πορεία του στην πρεμιέρα της Πρέμιερ Λιγκ (2-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι), ενώ το προσεχές Σάββατο έχει ένα ακόμα ντέρμπι, αυτή τη φορά κόντρα στη συμπολίτισσα Τσέλσι.

Η επιστροφή του Πελεγκρίνι

Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει παρατηρήσουμε και την πορεία του Μανουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο της Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά» αφού κέρδισαν πέρσι την παραμονή τους στο πρωτάθλημα, αποφάσισαν το καλοκαίρι να κινηθούν δυναμικά στο μεταγραφικό «παζάρι». Ενέταξαν στο δυναμικό τους παίκτες όπως οι Φελίπε Άντερσον, Γουίλσιρ, Γιαρμολένκο, Φαμπιάνσκι, Κάρλος Σάντσες και Λούκας Πέρεθ, ενώ στον πάγκο τους προσέλαβαν τον Πελεγκρίνι που στο παρελθόν είχε οδηγήσει τη Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και δύο Λιγκ Καπ Αγγλίας.

Αν θα καταφέρει ο Χιλιανός να οδηγήσει στις επιτυχίες τους Λονδρέζους και να δικαιώσει τις προσδοκίες, θα το δούμε τους επόμενους μήνες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι όχι μόνο για τη μάχη του τίτλου, αλλά και τη γενικότερη πορεία των ομάδων στα μεγάλα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος.