Θα ήταν πολύ για τον Πεπ…

Ο σπουδαίος Πεπ Γκουαρντιόλα, σαφέστατα ένας προπονητής από εκείνους με τη μεγαλύτερη επίδραση ιστορικά στο ποδόσφαιρο, έχει περάσει πολλά μέσα από το άθλημα που υπηρετεί με επιτυχία εδώ και χρόνια. Και γνωρίζει πάρα πολύ καλά έναν από τους βασικότερους κανόνες. Ότι τίποτα δεν τελειώνει πριν από το τελευταίο σφύριγμα.

Θα ήταν πολύ για τον Πεπ…

Βλέποντας τον Ισπανό τεχνικό μετά το δεύτερο γκολ της Βίλα στο προχθεσινό θρίλερ έτοιμο να καταρρεύσει, έφερνε κανείς στο μυαλό δύο πρόσφατες περιπτώσεις με πρωταγωνιστή τον Πεπ και ό,τι έπαθε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Σίγουρα και ο ίδιος τις είχε στο μυαλό του. Η μία, άλλωστε, ήταν πολύ νωπή, μόλις στις αρχές του μήνα, στο «Μπερναμπέου», όταν είχε πάει να υπερασπιστεί στον ημιτελικό το 4-3 του πρώτου αγώνα, είδε τον Μαχρέζ να ανοίγει το σκορ στο 73’ και να σφραγίζει μια πρόκριση και στις καθυστερήσεις τα δύο γκολ του Ροντρίγκο την… ξεσφράγισαν! Για να έρθει το τρίτο γκολ της Ρεάλ με το πέναλτι του Μπενζεμά και ο Πεπ να δει τον φετινό τελικό από το σπίτι του σε λίγες μέρες, αντί να είναι στο Παρίσι, στον πάγκο, να καθοδηγεί την ομάδα του.

Η προηγούμενη ήταν εκείνη η δραματική προ τριετίας αναμέτρηση με την Τότεναμ στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, Απρίλη του 2019, στο «Έτιχαντ». Η Σίτι είχε χάσει 1-0 στο Λονδίνο, προηγήθηκε νωρίς, είδε τον ουρανό… σφοντύλι με τα δύο γκολ τον Σον μέχρι το 10’. Ισοφάρισε αμέσως και έκανε την ανατροπή πολύ γρήγορα (3-2 στο 21’ με τον Στέρλινγκ) σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξεκινήματα αγώνων στην Ιστορία. Ακόμη δεν είχε αλλάξει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και η Σίτι χρειαζόταν κι άλλο για να πάρει το πάνω χέρι.

Το βρήκε στο 59’ με τον Αγκουέρο. Η Τότεναμ είχε απάντηση με τον Γιορέντε στο 73’. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο η πίεση της Σίτι για το γκολ της πρόκρισης ήταν ασφυκτική. Ο Γκουαρντιόλα χτυπιόταν μπροστά στον πάγκο, το πουκάμισο κρεμόταν έξω από το πουλόβερ, από την ένταση τα μάτια του είχαν βγει από τις κόγχες. Όταν στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων η μπάλα πήγε στα δίχτυα σε εκείνη την περίεργη φάση από το λάθος του Έρικσεν, ο Καταλανός σύρθηκε κυριολεκτικά στο έδαφος για να πανηγυρίσει έξαλλα την πρόκριση, σε μία από τις πιο ξέφρενες στιγμές της καριέρας του. Αμ δε…

Το εκτός έδρας γκολ μπορεί ακόμη να ήταν σε ισχύ, το VAR, ωστόσο, είχε ήδη μπει στη ζωή όλων μας. Και του Πεπ. Γουρλωμένα μάτια, όταν τελικά ο Τσακίρ ακύρωσε το γκολ και το παιχνίδι έληξε με τη Σίτι νικήτρια και… αποκλεισμένη. Η έκρηξη εκείνη από τον Ισπανό έχει μείνει αλησμόνητη, όπως και η απώλεια της χαράς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το καταστροφικό 0-2 από τη Βίλα έγινε λυτρωτικό 3-2 μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτήν τη φορά κανείς δεν μπορούσε να πάρει πίσω την απόλυτη έκσταση για τον Γκουαρντιόλα. Έχανε ένα δικό του πρωτάθλημα, θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοκ. Πιο ισχυρό από τα προηγούμενα. Θα ήταν ενδεχομένως και άδικο. Ο τρόπος που το πήρε και το πανηγύρισε ήταν το απόλυτο ξέσπασμα. Το ποδόσφαιρο έκανε μέχρι και τον πιο πετυχημένο να κλάψει. Από ανακούφιση και ευτυχία…