Ξένοι επενδυτές στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο
Το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Βραζιλίας, επιτρέπει πλέον, την συμμετοχή ξένων επενδυτών. Πρόκειται για μια «ανάσα οικονομικού αέρα» για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έστω κι εάν δεν έχουν κάνει όλοι το βήμα να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο.
Προς το παρόν, μόνο οι Μποταφόγκο και Βάσκο ντε Γκάμα, που εδρεύουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχουν μη Βραζιλιάνους επενδυτές και συγκεκριμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βραζιλιάνος πρώην σταρ Ρονάλντο, κάτοχος δις της «Χρυσής Μπάλας» (1997, 2002) και του Μουντιάλ (1994 και 2002), έχει επενδύσει στον σύλλογο απ΄όπου άρχισε την καριέρα του, την Κρουζέιρο ντε Μπέλο Οριζόντε.
Το άνοιγμα σε ξένα κεφάλαια κατέστη δυνατό με την έγκριση, τον Αύγουστο του 2021, από το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο, μιας αλλαγής στο νομικό καθεστώς των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Από μια μη κερδοσκοπική ένωση, μπορούν να γίνουν μια ανώνυμη εταιρεία ποδοσφαίρου (SAF), σχήμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην κλασική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που καθιστά δυνατή την προσέλκυση επενδυτών κεφαλαίων, να πληρώνει μερίσματα, να αμείβει τους διευθυντές, ακόμη και να εισάγει τον σύλλογο στο χρηματιστήριο.
Αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην «βελτίωση της διαχείρισης» των συλλόγων και θα τους προσφέρουν «μεγαλύτερη ανταγωνιστική ικανότητα», εκτιμά ο Σέζαρ Γκραφιέτι, συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων Convocados και σύμβουλος για αυτού του είδους τη λειτουργία, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
Εκτός από τις «εξαγωγές» ποδοσφαιριστών, έσοδα είναι πιθανά, με την δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του ενθουσιασμού των φιλάθλων σε μια χώρα όπου 110 από τα 213 εκατομμύρια κατοίκων, δηλώνουν φίλαθλοι μιας τοπικής ομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία Ibope Repucom. Και φυσικά, για τον Γκραφιέτι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία είναι μια αγορά «πολύ υψηλών δυνατοτήτων».
Ο Αμερικανός, Τζον Τέξτορ, συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας και της βελγικής Μόλενμπεκ, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο την αγορά του 90% των μετοχών της Μποταφόγκο, έναντι 77 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει από καμία άλλη επιχείρηση. Πρέπει να κερδίζεις για να είσαι κερδοφόρος», είπε στο CNN τον Μάρτιο, πριν προσλάβει τον Πορτογάλο προπονητή Λουίς Κάστρο και δώδεκα παίκτες.
Παράλληλα, για ένα ποσό που δεν έχει γίνει γνωστό, ο Ρονάλντο το «φαινόμενο», ο οποίος έχει ήδη στην ιδιοκτησία του την Ρεάλ Βαγιαδολίδ, απέκτησε το 90% της Κρουζέιρο, δύο φορές πρωταθλήτριας του Κόπα Λιμπερταδόρες.
Τέλος, ο αμερικανικός όμιλος 777 Partners, ιδιοκτήτης της Τζένοα και μέτοχος της Σεβίλλης, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, να αποκτήσει το 70% της Βάσκο Ντε Γκάμα, έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων.
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ