Οι Έλληνες του εξωτερικού που «στέφθηκαν» πρωταθλητές

Όχι ένας, όχι δύο αλλά δέκα Έλληνες ποδοσφαιριστές «στέφθηκαν» πρωταθλητές στα πρωταθλήματα του εξωτερικού ενώ μπορούν φτιάξουν και... ενδεκάδα!

Οι Έλληνες του εξωτερικού που «στέφθηκαν» πρωταθλητές

Πολύ πλούσια είναι η λίστα των Ελλήνων παικτών οι οποίοι έφυγαν από την Super League και βρήκαν την… «Γη της Επαγγελίας» στο εξωτερικό φθάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Συγκεκριμένα, δέκα Έλληνες παίκτες «στέφθηκαν» πρωταθλητές την σεζόν 2021/22 στα διεθνή Πρωταθλήματα ενώ παραμένει ο αστερίσκος του… «Greek Scouser» Κώστα Τσιμίκα.

Οι Έλληνες της Τραπεζούντας

Η Τράμπζονσπορ έκανε «παρέλαση» στο Τουρκικό Πρωτάθλημα και έφθασε στην κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά από το 1984! Βασικός πυλώνας της ξέφρενης πορείας της ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος, Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος σε 33 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πέτυχε 8 τέρματα και μοίρασε 4 ασίστ. Άξιος συμπαραστάτης ήταν ο Μανώλης Σιώπης ο οποίος μέτρησε αισίως 32 συμμετοχές ενώ μοίρασε και μία ασίστ.

Μετά το «Μπερναμπέου» κατέκτησαν και την Μολδαβία

Η «Ελληνική» Σέριφ Τιρασπόλ πέτυχε την έκπληξη της χρονιάς – και όχι μόνο – στο Champions League νικώντας με 2-1 την μετέπειτα φιναλίστ Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η παρέα των Αθανασιάδη, Ευαγγέλου και Κολοβού (αποχώρησε στο μέσον της σεζόν) κατέκτησε και το πρωτάθλημα Μολδαβίας για 20η φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Ο 29χρονος πορτιέρο έπαιξε σε 17 ματς στο πρωτάθλημα κρατώντας ανέπαφη την εστία του σε 13 από αυτά, ο 24χρονος στόπερ έκανε 6 συμμετοχές ενώ ο Κολοβός πρόλαβε να παίξει σε 12 ματς με 3 γκολ και 5 ασίστ.

Τρεις θριαμβευτές στην Κύπρο

Ο Απόλλων Λεμεσού έκανε την έκπληξη στην Κύπρο και έφθασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος έπειτα από 16 χρόνια! Μετάλλιο πρωταθλητή θα πάρουν τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι Χάρης Μαυρίας, Χρήστος Αλμπάνης και Τάσος Αυλωνίτης.

Ο 28χρονος δεξιός οπισθοφύλακας κατέγραψε 24 συμμετοχές με απολογισμό 1 γκολ και 4 ασίστ, ο εξτρέμ από την Καλαμπάκα είχε επίσης 24 συμμετοχές με 5 γκολ ενώ ο πάλαι ποτέ στόπερ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έπαιξε σε 7 ματς καθώς ήρθε στην ομάδα στα τέλη Ιανουαρίου.

Το «κανόνι» δεν σταμάτησε ούτε στην Σκωτία.

Το πρωτάθλημα Σκωτίας πανηγύρισε για 52η φορά η Σέλτικ με τον Γιώργο Γιακουμάκη να παίζει σε 21 ματς σκοράροντας 13 γκολ και μοιράζοντας μια ασίστ αν και ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

Ο 27χρονος επιθετικός υπέγραψε τον Αύγουστο του 2021 στους Κέλτες αντί 2.5 εκατομμυρίων ευρώ αφού πέτυχε 29 γκολ σε 33 συμμετοχές με την Φένλο.

Φυσικά, μετάλλιο πρωταθλητή θα λάβει και ο Βασίλης Μπάρκας ο οποίος έπαιξε μία φορά στο πρωτάθλημα όντας η εναλλακτική επιλογή πίσω από τον έμπειρο Τζο Χάρτ.

Ο… αστερίσκος

Η λίστα των Ελλήνων πρωταθλητών στο εξωτερικό μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο εάν τελικά η Λίβερπουλ φθάσει στην κατάκτηση της Premier League (χρειάζεται δύο νίκες στα εναπομείναντα δύο ματς και να μην νικήσει η Μάντσεστερ Σίτι την Άστον Βίλα). Τότε, ο «Greek Scouser» Κώστας Τσιμίακας, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη δύο τίτλους με τους «κόκκινους», θα πάρει και εκείνος μετάλλιο πρωταθλητή.