Ποστέκογλου: «Η Ελλάδα, η μετανάστευση στην Αυστραλία και το ποδόσφαιρο»

Ο προπονητής της Σέλτικ, Άγγελος Ποστέκογλου, σε συνέντευξή του στο «Sky Sports» μίλησε για την προσωπική του ζωή, την απόφαση των γονιών του να μεταναστεύσουν από την Ελλάδα στην Αυστραλία αλλά και την πορεία του στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ποστέκογλου: «Η Ελλάδα, η μετανάστευση στην Αυστραλία και το ποδόσφαιρο»

Ένα «βήμα» από την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Πρέμιερ Σκωτίας βρίσκεται η Σέλτικ, το οποίο θα κληθεί να κάνει απόψε (11/5, 21.30) στο «Ταναντάις Παρκ» κόντρα στη Νταντί Γιουνάιτεντ. Οι «Καθολικοί» καλούνται να εξασφαλίσουν έστω τον πόντο κόντρα στην αντίπαλό τους για να πανηγυρίσουν το 52ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και πρώτο από το 2020. Έναν τίτλο που θα είναι και ο δεύτερος για τον προπονητή Άγγελο Ποστέκογλου στο σύλλογο, μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ τον περασμένο Δεκέμβρη κόντρα στη Χιμπέρνιαν.

Ο 56χρονος Έλληνας τεχνικός έχει μαγνητίσει τα βλέμματα για το έργο του στη Σέλτικ και σε συνέντευξή του στο «Sky Sports» μίλησε για την προσωπική του ζωή, την απόφαση των γονιών του να μεταναστεύσουν από την Ελλάδα στην Αυστραλία, αλλά και την πορεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου.

«Ήμουν πέντε χρονών όταν μπήκαμε σε ένα καράβι για ένα μήνα και κατευθυνθήκαμε προς την Αυστραλία. Δεν έχω καλές αναμνήσεις από αυτό. Τότε υπήρχε μια αναστάτωση στην Ελλάδα και, δυστυχώς, το καταλάβαμε. Κάπως έτσι ο πατέρας μου πήρε την απόφαση ότι έπρεπε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό. Μιλάμε ότι έπρεπε να κάνουμε το μισό γύρο του κόσμου σε ένα μέρος όπου κυριολεκτικά δεν ξέραμε κανέναν, δεν ξέραμε τη γλώσσα, δεν είχαμε καμία εγγύηση για στέγαση, οποιαδήποτε εργασία. Το μόνο που πραγματικά είχαμε ήταν ένα εισιτήριο», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε:

«Έχω την αίσθηση ότι ο πατέρας μου πίστευε ότι θα πήγαινε σε άλλη χώρα, θα εδραιωνόταν και ότι θα μπορούσε να φέρει την οικογένειά του σε μια κατάσταση, όπου θα ήταν αρκετά άνετα για να επιστρέψει και να ζήσει τη ζωή μας στην Ελλάδα. Όμως, εκεί υπήρχε ένας ατελείωτος αγώνας για να τα καταφέρουμε. Δούλευε μέρα και νύχτα, η μαμά μου δούλευε, ήμασταν στο σχολείο, εξοικονομούσαμε χρήματα για να αγοράσουμε ένα σπίτι. Μοιραστήκαμε ένα σπίτι με μια άλλη οικογένεια για πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Οι άνθρωποι παρερμηνεύουν την ιστορία της μετανάστευσης. Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε ότι μεταναστεύουν σε μια άλλη χώρα για μια καλύτερη ζωή. Δεν είναι αυτή η ιστορία του μετανάστη. Πηγαίνουν σε άλλη χώρα για να προσφέρουν ευκαιρίες για την επόμενη γενιά. Η μαμά και ο μπαμπάς μου δεν είχαν καλύτερη ζωή. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαν μια καλύτερη ζωή, όσο δύσκολη κι αν ήταν, στην Ελλάδα, όπου ήταν όλη η οικογένειά τους, οι φίλοι τους, η γλώσσα, η ζωή. Τα άφησαν όλα αυτά πίσω, γιατί ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία, νομίζω, στα παιδιά τους. Όταν το σκέφτομαι αυτό είναι ένα τόσο τεράστιο δώρο για κάποιον. Να καταλάβουν ότι πρόκειται να θυσιάσουν τη δική τους ευτυχία και από πολλές απόψεις την ευημερία τους για τα παιδιά τους. Είναι ένα μάθημα που δεν χάθηκε ποτέ από εμένα, ότι ό,τι κάνω, το κάνω προς τιμήν των γονιών μου».

Κλείνοντας ο Ποστέκογλου είπε: «Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, αλλά, όπου κι αν είναι, ελπίζω ότι αυτές οι θυσίες που έκανε άξιζαν τον κόπο. Ποτέ δεν έχω δει το ποδόσφαιρο ως δουλειά, κάτι από το οποίο μπορώ να ζήσω. Πάντα σήμαινε κάτι περισσότερο για μένα. Το ποδόσφαιρο έχει αυτή την ικανότητα να ενώνει και να δημιουργεί κάτι περισσότερο από ένα θέαμα ως άθλημα. Ο σύλλογος, στον οποίο ξεκίνησα, η Σάουθ Μέλμπουρν Ελλάς, δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ήταν ένας κόμβος για τους Έλληνες μετανάστες να συγκεντρωθούν ένα Σαββατοκύριακο, να νιώσουν άνετα. Γνωρίζω καλά το παρελθόν της Σέλτικ και μου αρέσει το γεγονός ότι χτίστηκε με παρόμοιο πρίσμα με τον σύλλογο που μας βοήθησε ως οικογένεια στην Αυστραλία. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά για μένα».