Μάντσεστερ Σίτι: Οικονομικές παρατυπίες και κρατική ενίσχυση αποκαλύπτει το «Spiegel»

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι έχει προχωρήσει σε οικονομικές ατασθαλίες, αλλά και κρατική χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία

Μάντσεστερ Σίτι: Οικονομικές παρατυπίες και κρατική ενίσχυση αποκαλύπτει το «Spiegel»

Αναστάτωση επικρατεί για μια ακόμα φορά στην ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι, μετά το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Spiegel» που φέρνει στην επιφάνεια απόρρητα έγγραφα, αποδεικνύοντας οικονομικές παρατυπίες και κρατική χρηματοδότηση από τα Εμιράτα!

Το γερμανικό Μέσο επικαλούμενο τα Football Leaks εντόπισε σύνδεση της μητρικής εταιρείας «Abu Dhabi United Group Investment & Development (ADUG)» που ανήκει στον Σεΐχη Μανσούρ με κυβερνητικό όμιλο του Άμπου Ντάμπι.

Ο Μανσούρ έχει παρουσιάσει την «ADUG» ως ιδιωτική εταιρεία, ανεξάρτητη από το κρατικό χρήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η εταιρεία αυτή αποτελούσε την ιδιοκτήτρια της Μάντσεστερ Σίτι από το 2008 μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, όταν το κλαμπ μεταβιβάστηκε σε μία άλλη από τις εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Μανσούρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το «Spiegel» η κρατική συμβουλευτική εταιρεία «Executive Affairs Authority (EAA)» είναι εκείνη που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της «ADUG» και στην κεφαλή της βρίσκεται ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ και πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ!

Ο τελευταίος φέρεται να επικύρωσε μεγάλες ροές χρημάτων από το κρατικό ταμείο, τα οποία κατέληξαν σε αυτό της Μάντσεστερ Σίτι. Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με το νομικό πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός συλλόγου στην Αγγλία και την Ευρώπη, όπου οι σπόνσορες του κλαμπ απαγορεύεται ρητά να συνδέονται με κρατικούς φορείς.

Ένας από τους λόγους, άλλωστε, που το PIF, το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πέρασε από... κόσκινο μέχρι να επικυρωθεί ως ο νέος επενδυτής της Νιούκαστλ.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που παραθέτει το γερμανικό Μέσο, γίνεται λόγος και για άλλες οικονομικές παρατυπίες, όπως τα «τριγωνικά» deal για μεταγραφές με την εμπλοκή τρίτης πλευράς, την αθέμιτη πίεση σε παίκτες κάτω των 18 να υπογράψουν στο σύλλογο με χρηματικό αντάλλαγμα, καθώς και τη μυστική καταβολή αποζημίωσης στον Ρομπέρτο Μαντσίνι μέσω πλασματικής συμβουλευτικής εταιρείας, όταν απολύθηκε από το κλαμπ το 2013.