Μίλαν: Η επιστροφή με Σίνγκερ, Λεονάρντο και τώρα Μαλντίνι!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τη νέα εποχή που ξεκίνησε στην Μίλαν, με την παρουσία της επενδυτικής εταιρείας «Ελιοτ», του Σίνγκερ, τον Λεονάρντο και τώρα την προσθήκη του Πάολο Μαλντίνι ο οποίος αναλαμβάνει σημαντικό πόστο.

Μίλαν: Η επιστροφή με Σίνγκερ, Λεονάρντο και τώρα Μαλντίνι!

Νέα εποχή, νέος αέρας φυσά στην Μίλαν. Η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης που εδώ και μερικά χρόνια περνά δύσκολες καταστάσεις, φαίνεται πως μπαίνει ξανά σε σωστό δρόμο. Ο επενδυτικός όμιλος « Έλιοτ» που ανήκει στον Μάρκ Σίνγκερ (έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες (κατά βάση) συμφώνησε με τον κινέζο Λι Γονγκχόνγκ και την ομάδα του (είναι άλλοι δύο συμπατριώτες του ο Λι Χουάν και ο Ρενσούο Ξου) και πήρε τον έλεγχο του πλειοψηφικού πακέτου της μεγάλης Ιταλικής ομάδας. Η Μίλαν είναι γεγονός ότι κάτω από την διοικητική ηγεσία των Κινέζων αλλά και του εκτελεστικού της διευθυντού, Μάρκο Φασόνε, δεν είχε μπορέσει να ξεπεράσει αρκετά θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του Δημοσιονομικού της Ελέγχου το λεγόμενο και Financial Fair Play.

Οπότε παρά τις έντονες και συγκινητικές προσπάθειες, πρέπει να παραδεχθούμε του κ. Φασόνε, δεν μπόρεσε να γλυτώσει την τιμωρία αποκλεισμού της για 1 χρόνο. Βεβαίως τώρα τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Στο Τριμελές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης η Μίλαν γλύτωσε την τιμωρία και θα μπορέσει να συμμετάσχει κανονικά στο δεύτερο τη τάξει Ευρωπαϊκό κύπελλο, το Γιουρόπα Λίγκ. Αν και ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και της ΟΥΕΦΑ.

Η νέα ιδιοκτησία αφού τοποθέτησε (προσωρινά) Εκτελεστικό πρόεδρο τον Πάολο Σκαρόνι (27ος στην ιστορία της) , έβαλε συμβούλους του, στο νέο διοικητικό συμβούλιο, έως τον Ιούνιο του 2020, τους Φράνκ Τιλ, Τζιόρτζιο Φουρλάνι, Στέφανο Κοτσίριο, Αλφρέδο Κράτσα, Σαλβατόρε Ριμ και Τζιανλούκα Ντ’Αβάνζο. Από τους παλιούς διατηρήθηκε μόνο Μάρκο Πατουάνο. Στη συνέχεια όταν βρεθεί ο Εκτελεστικός της διευθυντής, ο Σκαρόνι θα παραμείνει ως πρόεδρος.

Πρώτος στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να σηματοδοτήσει την επανέναρξη της ομάδας όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Σκαρόνι.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου και είμαστε όλοι ευγνώμονες για πού θα έχουμε ένα νέο ιδιοκτήτη ο οποίος δεσμεύτηκε να ξαναδώσει στη Μίλαν την παλιά της αίγλη» ήταν τα πρώτα λόγια του Σκαρόνι ( πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Enel και Eni)
Ο Κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα δεν μπορούσε να μην σχολιάσει το γεγονός της αλλαγής:
«Συγχαρητήρια στον Σκαρόνι και σε όλα τα νέα του Συμβουλίου της Μίλαν που ανέλαβαν την διοίκησή της . Η εναλλαγή αυτή της διαχείρισης μπορεί να αυξήσεις τις φιλοδοξίες μας σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι φίλαθλοι θα πρέπει να είναι χαρούμενοι»

Πρόσθεσε μάλιστα: «Γνωρίζω προσωπικά τον Πάολο Σκαρόνι και , πέρα ​​από όλες τις σκέψεις των ικανοτήτων του, μπορώ να πω ότι σίγουρα θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη διαχείριση του συλλόγου. Είναι ένας πραγματικός... Milanista. Ένας φίλαθλος της Μίλαν που ζει με πάθος όλα τα παιχνίδια της»

Γύρισε ο Πάολο Μαλντίνι

Η διοίκηση το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αναθέσει το ρόλο του τεχνικού διευθυντού στον πολύγλωσσο και ιδιαίτερα γνωστό στο διεθνές ποδόσφαιρο, βραζιλιάνο, Λεονάρντο ο οποίος είχε περάσει (στο ίδιο πόστο) και από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Και ο Λεονάρντο με ταχύτατες ενέργειες έπεισε τον παλιό μεγάλο άσο του συλλόγου, Πάολο Μαλντίνι να πάει κοντά στην ομάδα και να αναλάβει ως Αντιπρόεδρος με κύριο ρόλο αυτό, του Συμβούλου Στρατηγικής Ανάπτυξης. Γεγονός φυσικά που χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό τόσο από τους διοικούντες, αλλά περισσότερο από τους φιλάθλους των «κόκκινων διαβόλων». Ο Πάολο είναι μία ισχυρή προσωπικότητα και ήταν αδιανόητο κατά πολλούς να μην έχει επιστρέψει σε διοικητικό πόστο στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι.

Ο Λεονάρντο όμως έδωσε άμεσα στην λύση με το κάλεσμα που έκανε στον παλιό διεθνή Ιταλό αριστερό μπακ αλλά και λίμπερο στα τέλη της μεγάλης τους σταδιοδρομίας.
3 για μία θέση

Εν τω μεταξύ τρία είναι αυτή τη στιγμή τα κύρια ονόματα για να αναλάβουν την θέση του Εκτελεστικού διευθυντή . Πρώτα-πρώτα ο Ουμπέρτο Γκαντίνι ο οποίος έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στην Μίλαν (ως διευθυντής στρατηγικής σε θέματα ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ). Τώρα όμως είναι στην Ρόμα, ως εκτελεστικός στην Ρόμα και δεν θα είναι εύκολο να τον αφήσει ο Τζέιμς Παλότα..

Μετά ο Ιβαν Γκατζίδης εκτελεστικός διευθυντής τώρα της Άρσεναλ, κι αυτός έχει συμβόλαιο αλλά αν ήξερε πως σίγουρα τον θέλουν στο Μιλάνο θα άφηνε το Λονδίνο.

Ένα τρίτο όνομα που ίσως στο τέλος παίξει και τον πιο σημαντικό ρόλο είναι ο γενικός διευθυντής της Ιταλικής ομοσπονδίας, Μικέλε Ούβα ο οποίος είναι και στην Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.

Η ουσία είναι πως η Μίλαν που κανείς δεν γνωρίζει αν θα διατηρήσει στην τεχνική της ηγεσία τον Τζενάρο Γκατούσο, σίγουρα θα ενισχυθεί σημαντικά στις μετεγραφές. Ήδη έχει πάρει τους Ιγκουαίν (φορ), Ρέινα (πορτιέρε), Στρίνιτς (αριστερός μπακ), Μπερτολάτσι (μέσος), Χαλίλοβιτς (μέσος), Καλντάρα (αμυντικός) και έπεται συνέχεια…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo