Τσεφέριν: «’Ενας πόλεμος μεταξύ αδελφών»

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για όσα έζησε με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Τσεφέριν: «’Ενας πόλεμος μεταξύ αδελφών»

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν κλήθηκε να απαντήσει για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και θέλησε να συγκρίνει την κατάσταση που επικρατεί με αυτά που έζησε όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την Γιουγκοσλαβία.

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι απαραίτητες, παρότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο.

«Μεγάλωσα με τον πόλεμο και έμοιαζε πολύ με σήμερα: ένας πόλεμος μεταξύ αδελφών. Υποφέρουν αυτοί οι λιγότερο τυχεροί, ποτέ οι πολιτικοί. Κανείς δεν έκανε τίποτα στη Γιουγκοσλαβία, ήταν τρομερό. Ευτυχώς για εμάς τους Σλοβένους ο πόλεμος κράτησε μόνο 10 ημέρες.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να πυροβολήσω, αλλά όταν ήμουν 23 χρονών ήμουν στον κήπο με την οικογένειά μου. Ένας άντρας ήρθε και είπε, "ο πόλεμος άρχισε, πρέπει να έρθεις μαζί μου Αλεξάντερ". Μου το είπε και με στρατολόγησε», είπε αρχικά.

«Επιβάλαμε αθλητικές κυρώσεις (στη Ρωσία) και δωρίσαμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ σε παιδιά και πρόσφυγες της Ουκρανίας. Δεν επηρεαζόμαστε από πολιτικούς, αλλά η πολιτική είναι μέρος της ζωής και μπορούμε να την επηρεάσουμε, γιατί έχουμε την υποστήριξη πολλών ανθρώπων.

Πείθω τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε υποδομές. Κάποιοι αρχηγοί κρατών ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, άλλοι λιγότερο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οπαδοί, η Άνγκελα Μέρκελ επίσης.

Δεν νομίζω ότι ο Πούτιν είναι λάτρης του ποδοσφαίρου, προτιμά άλλα αθλήματα. Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες: δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική κρίση», κατέληξε.