Ρωσία: Προσφεύγει επίσημα στο CAS για τον αποκλεισμό από FIFA και UEFA

Η απόφαση των FIFA και UEFA τη Ρωσία από όλες τις διοργανώσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο οδήγησε την αντίδραση της ρωσικής ομοσπονδίας να προσφύγει στο CAS.

Ρωσία: Προσφεύγει επίσημα στο CAS για τον αποκλεισμό από FIFA και UEFA

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, με τον αθλητισμό να μην αποτελεί εξαίρεση.

Η FIFA και η UEFA αποφάσισε την αποβολή της εθνικής Ρωσίας αλλά και όλων των ρωσικών ομάδων από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, η οποία πλέον επίσημα προσφεύγει στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο με αίτημα έφεσης της εν λόγω απόφασης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί κοινή αγωγή κατά των δύο ποδοσφαιρικών οργανισμών, ζητώντας αποζημίωση.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της ρωσικής ομοσπονδίας:

«Στο πλαίσιο μιας κοινής αγωγής εναντίον δύο οργανισμών, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρωσίας θα απαιτήσει την αποκατάσταση όλων των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών της Ρωσίας σε όλα τα είδη τουρνουά ποδοσφαίρου στα οποία έχουν λάβει μέρος (συμπεριλαμβανομένου του προκριματικού γύρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ), καθώς και αποζημίωση για ζημιά, εάν υπάρχει.

Για να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής ρωσικών ομάδων στους προγραμματισμένους επερχόμενους αγώνες, η ρωσική ομοσπονδία θα επιμείνει σε μια ταχεία διαδικασία για την εξέταση της υπόθεσης.

Εάν η FIFA και η UEFA αρνηθούν αυτή τη διαδικασία, υπάρχει απαίτηση για προσωρινά μέτρα με τη μορφή αναστολής των αποφάσεων της FIFA και της UEFA, καθώς και των διοργανώσεων στις οποίες έπρεπε να συμμετάσχουν ρωσικές ομάδες.

Η ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία πιστεύει ότι η FIFA και η UEFA δεν είχαν νομική βάση όταν αποφάσισαν να απομακρύνουν τις ρωσικές ομάδες.

Παραβίασαν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ως μέλος της FIFA και της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής σε αγώνες.

Επιπλέον, η απόφαση αποκλεισμού της εθνικής ομάδας από την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ελήφθη υπό την πίεση των άμεσων αντιπάλων στα play offs, οι οποίοι παραβίασαν την αρχή του αθλητισμού και τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι.

Η Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε επίσης το δικαίωμα να εκφράσει τη θέση της, η οποία παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα της υπεράσπισης. Επιπλέον, στη λήψη αποφάσεων, η FIFA και η UEFA δεν έχουν λάβει υπόψη άλλες πιθανές επιλογές δράσης, με εξαίρεση τον πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας.

Άλλες λεπτομέρειες για την υποβολή της προσφυγής, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εξέτασης της καταγγελίας, θα ανακοινωθούν αργότερα».