Τσέλσι – Λίβερπουλ 10-11 στα πέν.: Στον «θρόνο» οι «κόκκινοι», ιστορική επιτυχία για Τσιμίκα

Η Λίβερπουλ νίκησε 11-10 στα πέναλτι την Τσέλσι (0-0 κ.δ.) στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» και κατέκτησε το ένατο τρόπαιό της στην διοργάνωση και πρώτο μετά το 2012. Μοιραίος ο τερματοφύλακα Κέπα των «μπλε» στη «ρώσικη ρουλέτα». Παρθενικός τίτλος για τον Τσιμίκα στους «κόκκινους», που έγινε ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που παίρνει το κύπελλο μετά τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Τσέλσι – Λίβερπουλ 10-11 στα πέν.: Στον «θρόνο» οι «κόκκινοι», ιστορική επιτυχία για Τσιμίκα

Η Λίβερπουλ ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στη μάχη με την Τσέλσι για την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της χρονιάς στην Αγγλία. Οι «κόκκινοι» κέρδισαν 11-10 στα πέναλτι τους «μπλε» (0-0 κ.δ.) στον τελικό του Λιγκ Καπ στο «Γουέμπλεϊ» και σήκωσαν στον «ουρανό» του Λονδίνου το πρώτο τους τρόπαιο στον θεσμό μετά το 2012, αλλά και ένατο συνολικά στην Ιστορία τους, που τους καθιστά πολυνίκεις στον θεσμό - αφήνοντας πίσω τους την Μάντσεστερ Σίτι με οκτώ κατακτήσεις.

Παράλληλα, αυτή ήταν και μία ιστορική επιτυχία και για τον Κώστα Τσιμίκα, καθώς ο πρώην άσος του Ολυμπιακού πανηγύρισε πλέον τον πρώτο του τίτλο με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ και συνάμα έγινε ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του Λιγκ Καπ Αγγλίας που κατέκτησε το τρόπαιο, μετά τον Θοδωρή Ζαγοράκη το 2000 στη νίκη (2-1) της Λέστερ επί της Τρανμίρ.

Όσο για την Τσέλσι; Οι πρωταθλητές Κόσμου αν και ήλπιζαν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2005 στο Κάρντιφ, όταν κέρδισαν 3-2 τη Λίβερπουλ και κατέκτησαν τον τίτλο, εκ του αποτελέσματος αυτή την φορά δεν τα κατάφεραν και έμειναν στις 5 κατακτήσεις, με τον τερματοφύλακα Κέπα να αποδεικνύεται μοιραίος τους παίκτης στον φετινό τελικό.

Έλειψε το γκολ στην κανονική διάρκεια

Ο τελικός ξεκίνησε με προβλήματα για την Λίβερπουλ, αφού κατά την διάρκεια της προθέρμανσης ο Τιάγκο Αλκάνταρα τραυματίστηκε και τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα πήρε ο Ναμπί Κεϊτά.

Η Τσέλσι ήταν καλύτερη στο πρώτο 15λεπτο αλλά δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες της, ενώ στη συνέχεια η Λίβερπουλ ισορρόπησε το παιχνίδι και «φλέρταρε» αρκετές φορές με την επίτευξη ενός τέρματος. Μάλιστα, στο 30’ οι «κόκκινοι» έφτασαν κοντά στο γκολ, όμως ο πορτιέρε των λονδρέζων Μεντί είπε «όχι» με εντυπωσιακή διπλή επέμβαση στα σουτ των Κεϊτά και Μανέ. Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στην Τσέλσι, με τον Μάουντ ωστόσο να πλασάρει άουτ στο τετ-α-τετ με τον Κέλεχερ, ο οποίος κάθισε κάτω από τα «κόκκινα» δοκάρια αντί του Άλισον.

Στην επανάληψη και οι δύο ομάδες συνέχισαν να πιέζουν με την ελπίδα να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» του γκολ και να ανοίξουν τον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου. Στο 67’ ακυρώθηκε τέρμα της Λίβερπουλ καθώς υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ ο Φαν Ντάικ μέσω VAR και με το 0-0 οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στον επιπλέον χρόνο δεν μέτρησαν αυτή τη φορά γκολ των Λουκάκου (97’) και Χάβερτς (110’) της Τσέλσι μέσω VAR ως οφ-σάιντ, ώσπου ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι. Στη «ρώσικη ρουλέτα» ο Τούχελ αντικατέστησε τον τερματοφύλακα Μεντί με τον Κέπα, ωστόσο ο τελευταίος έμελλε να είναι ο μοιραίος του τελικού, καθώς στην εκτέλεσή του έστειλε τη μπάλα άουτ και η Λίβερπουλ πανηγύρισε τη νίκη με 11-10 και την κατάκτηση του τροπαίου.

Διαιτητής: Άτγουελ.
ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί (120’ Κέπα), Τσαλόμπα, Τιάγκο Σίλβα, Ρoύντιγκερ, Αθπιλικουέτα (57’ Τζέιμς), Καντέ, Κόβασιτς (106’ Ζορζίνιο), Αλόνσο, Μάουντ (74’ Λουκάκου), Χάβερτς, Πούλισικ (74’ Βέρνερ)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Κέλεχερ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ (91’ Κονατέ), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά (80’ Μίλνερ), Χέντερσον (79’ Έλιοτ), Ντίας (97’ Οριγκί), Σαλάχ, Μανέ (80’ Ζότα)

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
Μίλνερ 0-1
Μ. Αλόνσο 1-1

Φαμπίνιο 1-2
Λουκάκου 2-2

Φαν Ντάικ 2-3
Χάβερτς 3-3

Αλεξάντερ-Άρνολντ 3-4
Τζέιμς 4-4

Σαλάχ 4-5
Ζορζίνιο 5-5

Ζότα 5-6
Ρούντιγκερ 6-6

Οριγκί 6-7
Καντέ 7-7

Ρόμπερτσον 7-8
Βέρνερ 8-8

Έλιοτ 8-9
Τ. Σίλβα 9-9

Κονατέ 9-10
Τσαλόμπα 10-10

Κέλεχερ 10-11
Κέπα άουτ