Η κορυφαία 11αδα της τελευταίας 20ετίας

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει και παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα των τελευταίων 20 ετών –σύμφωνα με την ταπεινή του γνώμη- σε όλο τον κόσμο. .

Η κορυφαία 11αδα της τελευταίας 20ετίας

Από τον Μπουφόν, έως τον Ζιντάν, το Νέστα, το Τσάβι έως και τον Λιονέλ Μέσι... Η κορυφαία 11αδα:

ΤΖΙΑΝΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ (ΙΤΑΛΙΑ):

Στα 40 του χρόνια συνεχίζει να είναι στις επάλξεις. Ο Τζιανλουίτζι με τα 22 τρόπαια έως τώρα στην μεγάλη του σταδιοδρομία, από φέτος θα τον βλέπουμε στα γαλλικά γήπεδα με τη φανέλλα της Παρί Σεν Ζερμέν. Παγκόσμιας κλάσεως πορτιέρε που έχει φορέσει 176 φορές τη φανέλλα της «Σκουάντρα Ατζούρα» (Πάρμα, Γιουβέντους νωρίτερα) και φυσικά είναι αυτός με τις περισσότερες συμμετοχές της. Τερματοφύλακας με οξυδέρκεια, αντίληψη της φάσης και εκπληκτικές επεμβάσεις.

ΜΑΡΚΟΣ ΕΒΑΝΤΖΕΛΙΣΤΑ ΝΤΕ ΜΟΡΑΙΣ ΚΑΦΟΥ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

Άξιος διάδοχος του Ντζάλμα Σάντος. Ο 48χρονος σήμερα, Καφού όπως είναι ευρέως γνωστός, αποτελεί τον κορυφαίο δεξιό μπακ της τελετυαίας 20ετίας. Έπαιξε σε 6 ομάδες (Σάο Πάολο, Σαραγόσα, Ζουβεντούδε, Παλμέιρας, Ρόμα, Μίλαν) όπου με την τελευταία γνώρισε και τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Πρώτα- πρώτα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αγωνίσθηκε σε 3 τελικούς Παγκοσμίου κυπέλλου (1994 το πήρε, 1998 έχασε, 2002 το πήρε). Ακόμη κατέκτησε με την Σάο Πάουλο το Κόπα Λιμπερταδόρες (αντίστοιχο του Τσάμπιονς Λιγκ, στη Λατινική Αμερική) το 1992 και 1993 και το 2007 το Τσάμπιονς Λιγκ με την Μίλαν στην Αθήνα. Φόρεσε 142 φορές τη φανέλλα της «σελεσάο» , σημείωσε 5 γκολ

ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΝΑΒΑΡΟ (ΙΤΑΛΙΑ):


Ο 45χρονος πλέον, Φάμπιο ήταν ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς της Ευρώπης αν όχι του κόσμου. Δυνατός, γρήγορος, μαχητής, ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Κατέκτησε το Παγκόσμια κύπελλο του 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας. Αναδείχθηκε την χρονιά εκείνη κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου παίρνοντας την «Χρυσή Μπάλα». Πήρε μέρος σε άλλα δύο παγκόσμια κύπελλα του 1998 και του 2002, καθώς και στα Ευρωπαικά πρωταθλήματα του 2000 και 2004. Έπαιξε στις Νάπολι, Πάρμα ( 2 κύπελλα, 1 Σούπερ καπ Ιταλίας, 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ) , Ίντερ, Γιουβέντους (2 φορές- 2 πρωταθλήματα ) , Ρεάλ Μαδρίτης (2 πρωταθλήματα Ισπανίας) και Αλ Αχλί Ντουμπάι. Φόρεσε 126 φορές τη φανέλλα της «Σκουάντρα Ατζούρα».

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΕΣΤΑ (ΙΤΑΛΙΑ):

Μεγάλης κλάσεως κεντρικός αμυντικός. Περισσότερο λειτουργούσε ως ελεύθερος παίκτης της άμυνας. Ταχύτατος, ευφυής. Προωθείτο και βοηθούσε κέντρο και άμυνα. Έπαιξε 9 χρόνια στην Λάτσιο και 10 στην Μίλαν! Στο διάστημα αυτό κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Λιγκ (με τη (Μίλαν) 2 πρωταθλήματα, 1 Παγκόσμιο κύπελλο με την εθνική Ιταλίας. 1 Διηπειρωτικό, 3 Ευρωπαικά Σούπερ κύπελλο και 1 Κυπελλούχων. Τώρα είναι προπονητής σε ομάδα της Νόρθ Αμέρικαν Σόκερ Λίγκ. Φόρεσε 96 φορές τη «γαλάζια φανέλα».


ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ):

Ένας μεγάλης κλάσεως αριστερός οπισθοφύλακας.Απο τους κορυφαίους στην θέση του όλων των εποχών. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ψηλός (1μ67), αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει μία λαμπρή καριέρα. Άριστος από τεχνικής πλευράς, μ ένα απίστευτα ισχυρό αριστερό σούτ. Φόρεσε τη φανέλλα των Ουνιάο Σάο Ζοάο, Ατλέτικο Μινέιρο, Παλμέιρας, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης (πήρε 3 Τσάμπιονς Λιγκ και 4 πρωταθλήματα) Φενερμπαχτσέ, Κορίνθιανς, Ανζί Μαχατσκάλα και Ντελχί Ντάιναμος . Ήταν 125 φορές διεθνής, 11 γκολ. Πήρε μέρος σε 3 Παγκόσμια κύπελλα, όπου το 2002 κατέκτησε το μεγάλο τρόπαιο, επικρατώντας με 2-0 της Γερμανίας.

ΤΣΑΒΙ ΕΡΝΑΝΤΕΣ (ΙΣΠΑΝΙΑ):

Ο καλύτερος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ισπανίας. Χαφ παγκόσμιας κλάσης, με οξυδέρκεια, τεχνική, ευφυία και μπαλιές διαβήτη. Ήλεγχε απόλυτα τον ρυθμό και το παιχνίδι της Μπαρσελόνα. Μαζί της κατέκτησε 8 πρωταθλήματα. 3 κύπελλα, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 6 Σούπερ κύπελλα Ισπανίας, 2 Ευρωπαικά Σούπερ καπ και 2 Παγκόσμια κύπελλα Συλλόγων. Με την εθνική του ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 2010. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της Μπαρσελόνα και αυτός που έχει τους περισσότερους τίτλους με την καταλανική ομάδα (25 τίτλοι τον Ιούνιο του 2015). Μετράει 70 γκολ Έχει επίσης (Ιούνιος 2015) το ρεκόρ συμμετοχών σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ , 151 συμμετοχές, όλες με τη Μπαρσελόνα. Άλλωστε ήταν σχεδόν και η μοναδική ομάδα που γνώρισε στην καριέρα του, ασχέτως αν τώρα παίζει στην Αλ Σάντ. Φόρεσε 133 φορές τη φανέλλα των «φούριας ρόχας» σημειώνοντας και 13 τέρματα.

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ (ΓΑΛΛΙΑ):

Ο 46χρονος σήμερα, προπονητής, υπήρξε ένα από τα «ιερά τέρατα»του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέσος παγκόσμιας κλάσης με αρίστη τεχνική κατάρτιση, οξυδέρκεια, φινέτσα, ντρίμπλα και ηγετικές ικανότητες. Οδήγησε την εθνική του ομάδα στην πρώτη της κατάκτηση Παγκοσμίου κυπέλλου το 1998, σημειώνοντας δύο τέρματα στο 3-0 επί της Βραζιλίας, στο μεγάλο τελικό. Πέτυχε επίσης ένα από τα ωραιότερα γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2002, εναντίον της Λεβερκούζεν με θαυμάσιο αριστερό βολέ. Αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της Χρονιάς το 1998 από το έγκυρο περιοδικό " France Football" όπου έχω την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα, τα τελευταία 29 χρόνια! Έπαιξε στις Κάννες, Μπορντό (πήρε το Ιντερτότο 1996), Γιουβέντους (2 πρωταθλήματα, 2 Σούπερ καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 1 Σούπερ καπ Ιταλίας), Ρεάλ Μαδρίτης 1 πρωτάθλημα, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Διηπειρωτικό, 1 Σούπερ καπ Ευρώπης). Φόρεσε 108 φορές τη φανέλλα των «τρικολόρ» σημειώνοντας 31 τέρματα.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ):

Μιλάμε για ένα μάγο της μπάλας! Έναν πραγματικό αρτίστα του ποδοσφαίρου. Ο 38χρονος τώρα, Ροναλντίνιο είναι από τους παίκτες που δείχνουν γιατί το ποδόσφαιρο δίκαια θεωρείται ο «βασιληάς των Σπορ». Πηγαίο ταλέντο που ενσωματώνει την μπάλα και μαζί δίνουν μία παράσταση. Όμως η έλλειψη του ελέγχου του εαυτού του, τον οδήγησε να διακόψει νωρίς το ποδόσφαιρο. Έπαιξε κατά σειρά στις Πόρτο Αλέγκρε, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρσελόνα, Μίλαν, Φλαμένγκο, Ατλέτικο Μινέιρο, Κερετάρο και Φλουμινένσε. Κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 2002 με την εθνική Βραζιλίας με την οποία αγωνίσθηκε σε 97 παιχνίδια, σημειώνοντας 33 γκολ. Το 2005 αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής των Ευρωπαικών γηπέδων παίρνοντας την «Χρυσή Μπάλα» από το “France Football”.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ):

Στα 33 του χρόνια έχει πάρει 5 φορές την «Χρυσή Μπάλα» ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς, τις περισσότερες από κάθε άλλον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Παράλληλα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που κατέκτησε 4 φορές το «Χρυσό Παπούτσι». Είναι 100% επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με μεγάλες φιλοδοξίες. Δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Γυμνάζεται και εκτός προπονήσεων. Βελτιώθηκε πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας γνήσιος «κίλερ». Σουτάρει σχεδόν από κάθε απόσταση και με τα δύο πόδια. Εχει εξαιρετικό επιτόπιο άλμα και σκοράρει ανελλιπώς.
Έχει κατακτήσει 25 τρόπαια στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων 5 πρωταθλημάτων , 4 Τσάμπιονς Λιγκ ( 1 Μάν. Γιουνάιτεντ, 4 Ρεάλ Μαδρίτης) και ενός Ευρωπαικού πρωταθλήματος (2014 εθνική Πορτογαλίας). Κατέχει τα ρεκόρ για τα περισσότερα επίσημα γκολ που σημειώθηκαν στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (395), στο Τσάμπιονς Λιγκ (120), Ευρω (9) και στο Παγκόσμιο κύπελλο (7). Έχει επίσης πετύχει τα περισσότερα γκολ που σημειώθηκαν σε μια σεζόν Τσάμπιονς Λιγκ (17). Έχει σκοράρει πάνω από 650 γκολ έως τώρα.Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Σπόρτιγκ, ενώ από φέτος αγωνίζεται στην Γιουβέντους που έδωσε 100 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην εθνική Πορτογαλίας έχει αγωνισθεί 153 φορές σημειώνοντας 85 γκολ .

ΛΟΥΙΣ ΝΑΖΑΡΙΟ ΝΤΕ ΛΙΜΑ ΡΟΝΑΛΝΤΟ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ):

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που ανέδειξε από καταβολής του το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ο Ρονάλντο 42 ετών σήμερα . Σέντερ φορ κλάσεως , με μπρίο, φαντασία, ντρίμπλα και εκπληκτικές διεισδύσεις. Το 1997 κατέκτησε την «Χρυσή Μπάλα» ως πρώτος ποδοσφαιριστής των Ευρωπαικών γηπέδων. Έχει κατακτήσει 2 Παγκόσμια κύπελλα (1994, 2002). Έπαιξε στις Κρουζέιρο 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο) , Αιντχόφεν (1 κύπελλο) , Μπαρσελόνα (1 κύπελλο, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ καπ Ισπανίας) , Ίντερ (1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ) , Ρεάλ Μαδρίτης ( 2 πρωταθλήματα, 1 Διηπειρωτικό, 1 Σούπερ καπ Ευρώπης, 1 Σούπερ καπ Ισπανίας) , Μίλαν και Κορίνθιανς (1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο). Φόρεσε 98 φορές τη φανέλλα της «σελεσάο» σημειώνοντας 62 γκολ.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ):

Αναμφισβήτητα το κορυφαίο ταλέντο του κόσμου την τελευταία 20ετία κι από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ο 31χρονος πλέον, Λίο. Έχει κατακτήσει 5 φορές πήρε την « Χρυσή Μπάλα» της ΦΙΦΑ σε συνεργασία με το “France Football” ( 2009, 2010, 2011, 2012, 2015). Πέντε φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και πήρε το «Χρυσό Παπούτσι» (2010, 2012, 2013, 2017, 2018). Με την μία και μοναδική ουσιαστικά ομάδα που έχει γνωρίσει την Μπαρσελόνα έχει κατακτήσει 4 Τσάμπιονς Λιγκ (2006, 2009, 2011, 2015) , 3 Σούπερ καπ Ευρώπης (2009, 2011, 2015, 3 Παγκόσμια κύπελλα Συλλόγων ) 2009, 2011, 2015) 9 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 7 Σούπερ καπ Ισπανίας. Διαθέτει αρίστη τεχνική κατάρτιση, ευφυία, οξυδέρκεια και φαντασία. Έχει δηλαδή όλο το πλήρες πακέτο…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo