Εθνική ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση για ισότητα στους μισθούς ανδρών και γυναικών

Δικαιώθηκε ο αγώνας της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για το ζήτημα της ίσης αμοιβής με την αντίστοιχη ομάδα των ανδρών.

Εθνική ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση για ισότητα στους μισθούς ανδρών και γυναικών

Δικαιώθηκε ο αγώνας που είχε ξεκινήσει το 2019 η εθνική ομάδα γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και από δω και πέρα οι αθλήτριες που καλούνται να αγωνιστούν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας θα δικαιούνται την ίδια αμοιβή με την αντίστοιχη ομάδα των ανδρών του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Μετά την δικαστική διαμάχη που κράτησε περίπου τρία χρόνια, η γυναικεία ομάδων των ΗΠΑ κέρδισε την ιστορική αυτή μάχη της ίσης αμοιβής και πλέον η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας ήρθε σε συμβιβασμό με την Ένωση παικτών και θα δώσει ως αποζημίωση το ποσό των 22 εκατομμυρίων δολάρια, όπως επίσης και άλλα 2 εκατομμύρια δολάρια για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των αθλητριών.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, εν αναμονή μιας νέας συλλογικής σύμβασης, έχουμε επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία μας για την ίση αμοιβή και θα είμαστε περήφανα μαζί σε μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας στο ποδόσφαιρο», ανέφεραν οι «US Soccer» και «USWNT» σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν.

Σημειώνεται πως κάθε ποδοσφαιριστής της εθνικής που βρισκόταν απλώς στο ρόστερ για τις αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου λάμβανε το ποσό των 67 χιλιάδων δολαρίων, σε αντίθεση με τις γυναίκες που εισέπρατταν 37.500 δολάρια.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ κατέκτησαν το 2019 το Παγκόσμιο Κύπελλο στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία (2-0) στη Γαλλία, το οποίο ήταν και το τέταρτο στην Ιστορία της εθνικής μετά τις επιτυχίες το 1991, το 1999 και το 2015.

Πλέον, μένει να φανεί τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η απόφαση πρώτα απ’ όλα στον αθλητισμό των ΗΠΑ, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Ένωσης Παικτών των ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει τη μάχη και θα φτάσει το θέμα στην FIFA.