Ινφαντίνο: «Παρερμηνεύθηκαν όσα είπα για τους Αφρικανούς…»

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, με ανάρτησή του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση για την φράση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης πως «πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ώστε να μην χρειάζεται να περνούν τη Μεσόγειο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής, που πιθανότατα θα καταλήξει σε θάνατο στη θάλασσα».

Ινφαντίνο: «Παρερμηνεύθηκαν όσα είπα για τους Αφρικανούς…»

Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, για μία φράση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο για την προώθηση του σχεδίου για διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

Ο ισχυρός άντρας της FIFA κατά την ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως «το ποδόσφαιρο αφορά την ευκαιρία, την ελπίδα, τις εθνικές ομάδες. Δεν μπορούμε να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο να μας δίνει χρήματα αλλά να μας βλέπει από την τηλεόραση. Πρέπει να τους συμπεριλάβουμε όλους. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ούτως ώστε να μην χρειάζεται να περνούν τη Μεσόγειο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής, που πιθανότατα θα καταλήξει σε θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να τους δώσουμε ευκαιρίες, αξιοπρέπεια».

Τα όσα είπε προκάλεσαν αντιδράσεις και πλέον σε διευκρινιστική του δήλωση τόνισε πως η συγκεκριμένη του τοποθέτηση ήταν ένα… γενικότερο σχόλιο.

«Δεδομένου ότι κάποιες αναφορές μου που έγιναν στο Συμβούλιο της Ευρώπης νωρίτερα σήμερα και φαίνεται να έχουν παρερμηνευθεί και να έχουν μεταδοθεί εκτός του γενικότερου πλαισίου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι στην ομιλία μου το γενικότερο μήνυμά μου είναι ότι ο καθένας που βρίσκεται σε μια θέση λήψης αποφάσεων, έχει την ευθύνη να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Αν υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, αλλά φυσικά όχι μόνο σε αυτή την ήπειρο, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πάρουν αυτές τις ευκαιρίες στις χώρες τους. Ήταν ένα γενικότερο σχόλιο, το οποίο δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την πιθανότητα να παίξουμε το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια», σημείωσε ο Ινφταντίνο.