Νεκρός σε ηλικία 80 ετών ο εμβληματικός Νορβηγός τεχνικός της Ρόζενμποργκ Νιλς Άρνε Έγκεν...

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών άφησε ο Νιλς Άρνε Έγκεν. Ο προπονητής που συνέδεσε το όνομα του με την γιγάντωση της Ρόζενμποργκ σ' ευρωπαϊκό επίπεδο και την κυριαρχία της στο Νορβηγικό ποδόσφαιρο

Νεκρός σε ηλικία 80 ετών ο εμβληματικός Νορβηγός τεχνικός της Ρόζενμποργκ Νιλς Άρνε Έγκεν...

Θρήνο στην «οικογένεια» της Ρόζενγμποργκ καθώς και το Νορβηγικό ποδόσφαιρο (κι όχι μόνο...) προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Νιλς Άρνε Έγκεν.

Ο εμβληματικός τεχνικός που συνδύασε το όνομα του με την γιγάντωση της Ρόζενμποργκ και την κυριαρχία της στο φούτμπολ της Σκανδιναβικής χώρας, θεωρούμενος κορυφαίος προπονητής στα Νορβηγικά ποδοσφαιρικά χρονικά, άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 80 ετών...

«Ο Νιλς Άρνε Έγκεν είναι ο μεγαλύτερος προπονητής του νορβηγικού ποδοσφαίρου όλων των εποχών και το μεγαλύτερο όνομα και αστέρι της Ρόζενμποργκ. Από την Τετάρτη, αναπαύεται η ψυχή του αφού έφυγε σε ηλικία 80 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ρόζενμποργκ σ' ανακοίνωση της για τον σπουδαίο προπονητή που είχε μάλιστα αποκτήσει το προσωνύμιο «Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον της Ρόζενμποργκ».

Ως ποδοσφαιριστής είχε καλή καριέρα σε Ρόζενμποργκ και Βαλερένγκα και κατέκτησε συνολικά 3 πρωταθλήματα ενώ αγωνίστηκε και 29 φορές με την εθνική ομάδα της χώρας του, με τον μύθο του ωστόσο να τον χτίζει αργότερα, όταν έγινε προπονητής.

Από το 1971 μέχρι το 2010 και σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, κατέκτησε με την Ρόζενμποργκ τον εκπληκτικό αριθμό των 14 πρωταθλημάτων, εκ των οποίων τα 11 διαδοχικά, καθώς και 6 Κυπέλλων (πανηγυρίζοντας ισάριθμα νταμπλ) ενώ οδήγησε την ομάδα της Νορβηγίας οκτώ σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League.

Από το 2016 είχε αποστρατευτεί ποδοσφαιρικά ενώ ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στο πρόσωπό του, οι άνθρωποι της Ρόζενμποργκ κατασκεύασαν άγαλμα προς τιμή του έξω από το γήπεδο της ομάδας.

«Λίγοι άνθρωποι έχουν νόημα για τον νορβηγικό αθλητισμό περισσότερο από εκείνον και λίγοι έχουν δείξει σε τέτοιο βαθμό ότι το αδύνατο είναι δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας, Ανέτ Τρετεμπέργκστούεν.