Ολυμπιακός: Ο Σωκράτης, ο Μουρίνιο και η Αταλάντα

Γιατί ο Ζοσέ Μουρίνιο θυμάται καλά τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και γιατί ο αμυντικός του Ολυμπιακός κοιτάζει το repeat κόντρα στην Αταλάντα

Ολυμπιακός: Ο Σωκράτης, ο Μουρίνιο και η Αταλάντα

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σε Αγγλία και Ιταλία για το υπαρκτό ενδιαφέρον της Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο το οποίο δεν θα προχωρήσει για μία σειρά από λόγους, ας αναφέρουμε για ποιους λόγους ο special one θυμάται καλά τον Έλληνα αμυντικό από τις κόντρες τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην Ιταλία, αλλά και γιατί ο Σωκράτης έχει στο μυαλό του τώρα μια άλλη ιταλική ομάδα. Την Αταλάντα, φυσικά, την οποία θέλει να αποκλείσει και με τον Ολυμπιακό, όπως είχε κάνει ως παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο τον γνωρίζει πάρα πολύ καλά, λοιπόν, τον Σωκράτη από παλιά. Από τότε που ήταν προπονητής στην Ίντερ προτού φύγει για τα χρόνια του σε Ισπανία και Αγγλία, ενώ ο Παπασταθόπουλος άρχιζε σε νεαρή ηλικία τη διεθνή σταδιοδρομία του με την Τζένοα. Σε δύο παιχνίδια στο Μιλάνο, ο Σωκράτης ήταν βασικός σε αμυντική τριάδα της Τζένοα και είχε σταματήσει τα αστέρια του Μουρίνιο! Πρώτα τον Οκτώβρη του 2008, όταν η Ίντερ είχε μπροστά Ζλάταν, Αντριάνο και Κουαρέσμα, αλλά και τον Μάρτη του 2010 με τον Μουρίνιο να έχει στην επίθεση Μιλίτο, Πάντεφ, Μπαλοτέλι και πλέι μέικερ τον Σνάιντερ, αλλά η Τζένοα με τον Σωκράτη κορυφαίο είχε πάρει πάλι 0-0! Πώς να μην τον έχει εκτιμήσει από τότε ο Πορτογάλος; Ακόμη και σε αγώνα Κυπέλλου, η Ίντερ είχε χρειαστεί να πάει στην παράταση σε ματς στην έδρα της για να μπορέσει να κάμψει την αντίσταση της Τζένοα που είχε ξανά βασικό τον Έλληνα άσο. Στην πορεία τους δεν συναντήθηκαν στη συνέχεια ως αντίπαλοι και φυσικά δεν έτυχε να συνεργαστούν, ενώ αναμετρήθηκαν ξανά πρόπερσι στην Premier League όταν πάλι ο Μουρίνιο δεν είχε νικήσει ως γηπεδούχος τον Σωκράτη, με το Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ να λήγει 2-2.

Όσον αφορά στην Αταλάντα: Ήταν Φλεβάρης του 2018, για τη φάση των «16» του Europa League. Στις 15 του μηνός, η Ντόρτμουντ είχε φιλοξενήσει την Αταλάντα που είχε και τότε προπονητή τον Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, ο οποίος παραμένει στο «τιμόνι» της. Με βασικό τον Σωκράτη είχε προηγηθεί με τον Σούρλε, η Αταλάντα ανέτρεψε την κατάσταση με δύο γκολ του Ίλισιτς (που επίσης παραμένει στο ρόστερ της), αλλά τελικά η Ντόρτμουντ πήρε τη νίκη με 3-2 με πρωταγωνιστή τον Μπατσουαγί που πέτυχε τα δύο τέρματα και μάλιστα το νικητήριο στις καθυστερήσεις.


Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, ο Παπασταθόπουλος ήταν αρχηγός της Ντόρτμουντ στη ρεβάνς του Μπέργκαμο. Η Αταλάντα προηγήθηκε στο 11’ με τον Τολόι (επίσης ανήκει ακόμη στο δυναμικό της και θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού!), ο Σωκράτης πήρε κίτρινη μόλις στο 17’ και το ματς κυλούσε έτσι, με την ιταλική ομάδα να βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση. Όμως στο 83’ ο Σμέλτσερ ισοφάρισε για την Μπορούσια που κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Μένοντας έξω από τη συνέχεια καθώς έχασε 2-1 στην έδρα της από την Σάλτσμπουργκ με τη ρεβάνς της Αυστρίας να λήγει 0-0 και με τον Σωκράτη παρόντα σε όλη τη διάρκεια των δύο αγώνων.