Το άγαλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο που δίχασε τους Ινδούς (vid)

Αντιδράσεις προκάλεσε το άγαλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο στο μικρότερο κρατίδιο της Ινδίας, την Γκόα. Τα αποκαλυπτήρια, οι μαύρες σημαίες και η ανεξαρτησία της επαρχίας πριν από 60 χρόνια.

Το άγαλμα του Κριστιάνο Ρονάλντο που δίχασε τους Ινδούς (vid)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο λατρεύεται από εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους σε ολόκληρο τον κόσμο και με τις επιδόσεις του στον «βασιλιά των σπορ» έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος.

Στην Γκόα όμως, η οποία αποτελεί μία από τις ομόσπονδες πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό παράλιο τμήμα της χώρας, ένα άγαλμα του αρχηγού της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας έμελλε να αποτελέσει αντικείμενο διχασμού μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής.

Πολλοί θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο που να απεικονίζει κάποιον τοπικό ποδοσφαιριστή, από την στιγμή που δεν είναι και λίγοι οι διεθνείς που προέρχονται από την Γκόα και αγωνίζονται στην εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ινδίας.

Πέραν τούτου όμως, υπάρχει και η Ιστορία, καθώς ορισμένοι από τους κατοίκους δεν έχουν ξεχάσει πως τον 16ο αιώνα οι Πορτογάλοι εισέβαλαν στην επαρχία της Γκόα και την κατέκτησαν. Η Γκόα αποτέλεσε υπερπόντιο έδαφος της Πορτογαλικής Αυτοκρατορίας και παρέμεινε έτσι για περίπου 450 χρόνια, έως ότου προσαρτήθηκε από την Ινδία το 1961.

«Ο Ρονάλντο είναι ένας παγκόσμιος θρύλος. Είναι έμπνευση για όλους τους νέους και επίδοξους ποδοσφαιριστές της Γκόα. Θέλουμε οι αθλητές μας στην Γκόα που λατρεύουν το ποδόσφαιρο να γίνουν ινδάλματα σαν τον Κριστιάνο. Το άγαλμα αυτό θα τους εμπνεύσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τοπικός Υπουργός Μάικλ Λόμπο όταν έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, την στιγμή που κάποιοι κάτοικοι είχαν μαζευτεί με μαύρες σημαίες και τον αποδοκίμαζαν.

«Νιώθω μεγάλη απογοήτευση για την ανέγερση του αγάλματος. Ας μάθουμε επιτέλους να νιώθουμε υπερηφάνεια για τα δικά μας ποδοσφαιρικά είδωλα, όπως τον Σαμίτ Ναΐκ και τον Μπρούνο Κουτίνιο», είπε κάτοικος της Γκόα στο πρακτορείο ειδήσεων "IANS", ενώ ο εθνικιστής, ινδουιστής ακτιβιστής γκουρού Σιροκντάρ, σημείωσε:

«Το άγαλμα του Ρονάλντο στην επέτειο της ανεξαρτησίας μας είναι ιεροσυλία. Το καταδικάζουμε απερίφραστα. Πολλοί αντάρτες κατά του πορτογαλικού ζυγού προσβλήθηκαν από την απόφαση αυτή».

Υπενθυμίζεται πως το κρίκετ παραμένει ακόμα το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ινδία, ωστόσο το ποδόσφαιρο συνεχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.