Ο Σιάσια έχασε την προσφυγή κατά της FIFA

Η FIFA είδε με ικανοποίηση την απόρριψη της εναντίον της αγωγής από τον πρώην προπονητή της Εθνικής Νιγηρίας, Σαμσόν Σιάσια, ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αφότου ο Σιάσια αμφισβήτησε την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, λόγω της κατηγορίας για εμπλοκή του σε στημένους αγώνες.

Ο Σιάσια έχασε την προσφυγή κατά της FIFA

Ο Σιάσια, ο οποίος ήταν επιθετικός της Εθνικής Νιγηρίας πριν στραφεί στην προπονητική, ζει τώρα στην Ατλάντα. Η αμφισβήτησή του στην απόφαση της FIFA, η οποία αργότερα μειώθηκε σε πέντε χρόνια μετά την προσφυγή στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στηρίχτηκε στον ισχυρισμό του περί παραβίασης των δικαιωμάτων του βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, του ομοσπονδιακού νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα και του πολιτειακού νόμου.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση εναντίον του βασιζόταν σε «εξαιρετικά ανεπαρκή στοιχεία» που αποτελούνταν αποκλειστικά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που «δεν εξηγήθηκαν ποτέ» και τα οποία δεν του επιτράπηκε ποτέ να διασταυρώσει.

Ο δικαστής Άλβιν Χέλερσταϊν, όμως, έκρινε ότι ο Σιάσια δεν είχε «καμία πιθανή βάση» να προσφύγει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, επειδή η διαμάχη έλαβε χώρα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και αποφασίστηκε σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο.

Τον Ιούνιο, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο μείωσε την απαγόρευση του Σιάσια και ήρε το πρόστιμο των 50.000 ελβετικών φράγκων (54.585 $ ), χαρακτηρίζοντας την ισόβια απαγόρευση πολύ αυστηρή για πρώτο παράπτωμα.

Η ισόβια απαγόρευση στον Σιάσια για δωροδοκία, που σχετίζεται με στημένους αγώνες, είχε μειωθεί σε πέντε χρόνια τον Ιούνιο από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης, το οποίο υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δεν επωφελήθηκε από το παράπτωμά του.

Το CAS έκρινε ότι η ποινή που επιβλήθηκε από τη FIFA τον Απρίλιο του 2019, αφότου ο Νιγηριανός κρίθηκε ένοχος για συμφωνία συμμετοχής σε κύκλωμα στημένων αγώνων, που είχε εγκατασταθεί από τον διαβόητο Σιγκαπουριανό Γουίλσον Περουμάλ εννέα χρόνια νωρίτερα, ήταν «δυσανάλογη» του παραπτώματος.

Ο Σιάσια συνελήφθη μετά από μια εκτενέστερη έρευνα που αφορούσε τον Περουμάλ, ο οποίος ομολόγησε για στημένους διεθνείς αγώνες. Αρχικά, τιμωρήθηκε επειδή συμφώνησε να «λαμβάνει δωροδοκίες σε σχέση με τη χειραγώγηση αγώνων».

Αναλυτικά για την υπόθεση, το CAS είχε αποφανθεί ως εξής: «Το 2010, πρόσωπο που "έστηνε αγώνες" προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Σιάσια και να τον θέσει υπό τις αυστηρές οδηγίες του. Ο κ. Σιάσια θα έπρεπε να βάλει αρκετούς παίκτες υπό τον έλεγχο του "σκηνοθέτη" των στημένων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προσώπου αυτού και του κ. Σιάσια σε σχέση με τους όρους απασχόλησης διεξήχθησαν μέσω email σε διάστημα δύο μηνών. Τελικά, οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν».

Αποφασίζοντας για την έφεση, το CAS επικύρωσε μεν την ετυμηγορία ενοχής αλλά μείωσε τη διάρκεια της απαγόρευσης στα πέντε χρόνια και επίσης ανέτρεψε το πρόστιμο της FIFA, ύψους 50.000 ελβετικών φράγκων.

Ο Σιάσια, που οδήγησε τη Νιγηρία στο ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2016, είχε προηγουμένως μια αξιοσημείωτη καριέρα, συμπεριλαμβανομένου του γκολ της Νιγηρίας στην ήττα (1-2) από την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, το παιχνίδι μετά από το οποίο ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε ντοπαρισμένος.

Ο παλαίμαχος επιθετικός έπαιξε 51 φορές για την Εθνική Νιγηρίας και κέρδισε έναν τίτλο πρωταθλητή στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη Ναντ, το 1995.

Στην απόφασή τους, οι δικαστές του CAS ανέφεραν ότι η επιβολή ισόβιας απαγόρευσης ήταν «δυσανάλογη για ένα πρώτο αδίκημα που διαπράχθηκε παθητικά και το οποίο δεν είχε αρνητικές ή άμεσες επιπτώσεις στους ποδοσφαιρικούς φορείς».

Η απαγόρευση ενασχόλησης του Σιάσια με το ποδόσφαιρο λήγει τον Αύγουστο του 2024.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ