Μπαρτσελόνα: Σε δημοψήφισμα μελών η δανειοδότηση 1,5 δισ ευρώ των έργων ανακαίνισης του «Καμπ Νόου»!

Υπερψηφίστηκε, από τη Γ. Σ. της Μπαρτσελόνα, η πρόταση της διοίκησης Λαπόρτα για τη δανειοδότηση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα έργα ανακαίνισης του «Καμπ Νόου», αλλά πλέον για να ξεκινήσουν πρέπει να πάρει και τη θετική ψήφο σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του συλλόγου!

Μπαρτσελόνα: Σε δημοψήφισμα μελών η δανειοδότηση 1,5 δισ ευρώ των έργων ανακαίνισης του «Καμπ Νόου»!

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Μπαρτσελόνα υπερψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης Λαπόρτα για το δανεισμό 1.500.000.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ Espai Barça που περιλαμβάνει νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ (κι όχι μόνο).

Οι εργασίες της Γ.Σ. είχαν ξεκινήσει την περασμένη Κυριακή (17/10) πριν το ματς με τη Βαλένθια, αλλά το ακανθώδες ζήτημα του πρότζεκτ αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων της ομάδας, που περιλαμβάνει και την ανακαίνιση του «Καμπ Νόου», (το οποίο είχε τελματώσει τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης ρευστού) δεν είχε προλάβει να συζητηθεί.

Μάλιστα, η διοίκηση Λαπόρτα έκρινε ξεπερασμένο σε όλα τα επίπεδα το σχέδιο των προκατόχων της και ετοίμασε νέο, αναζητώντας νέες συμφωνίες χρηματοδότησης.

Με ψήφους 405 υπέρ σε σύνολο 455 (21 κατά, έξι λευκά) μελών, αποφασίστηκε ο «μπλαουγκράνα» να συνάψουν συμφωνίες με αμερικανικά funds (Goldman Sachs) για την υλοποίηση του πρότζεκτ που εγκρίθηκε το 2014 σε δημοψήφισμα, αλλά μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόλις κατά 5% (το γήπεδο «Γιόχαν Κρόιφ», στις προπονητικές εγκαταστάσεις, όπου παίζει η Μπάρτσα Β') και έχουν δαπανηθεί 145.000.000 από το σύλλογο.

Το Espai Barça θα περιλαμβάνει την ανακαίνιση της ποδοσφαιρικής έδρας, το νέο "Παλάου Μπλαουγκράνα" για τα τμήματα μπάσκετ, χάντμπολ κλπ., και το Campus Barça, όπου θα ενσωματωθούν όλες οι λειτουργίες του συλλόγου στη γειτονιά Λες Κορτς, όπου βρίσκονται οι προπονητικές εγκαταστάσεις.

Μόνο που για να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω απαιτείται η θετική ψήφος των μελών σε νέο δημοψήφισμα, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Λευκή επιταγή στη διοίκηση με προσωρινή αναστολή άρθρου...

Μία εξίσου σημαντική απόφαση που υπερψηφίστηκε με 397 υπέρ και 14 κατά και είχε εγείρει τεράστιες συζητήσεις ήταν η προσωρινή αναστολή του άρθρου 67, του καταστατικού, που προέβλεπε παραίτηση της εκάστοτε διοίκησης σε περίπτωση που για δύο σερί οικονομικά έτη ο λόγος των χρεών ως προς τα ακαθάριστα κέρδη.

Η αναστολή της ισχύς του εν λόγω άρθρου θα είναι προσωρινή και θα τίθεται σε ψηφοφορία σε κάθε ετήσια γενική συνέλευση.

Μεταξύ των μέτρων που ψηφίστηκαν (265 υπέρ, 54 κατά, 18 λευκά) με στόχο να βρεθούν έσοδα για την ομάδα ήταν η πώληση ενός τμήματος των μετοχών μεταξύ 20% και 49% του Barça Studios σε έναν ή περισσότερους επενδυτές.

Ο σύλλογος θεωρεί ότι η είσοδος τρίτων σε αυτόν τον επιχειρηματικό βραχίονα, που αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό που παράγεται με επίκεντρο την Μπαρτσελόνα, θα αποφέρει έως και 50.000.000 στα ταμεία και θα βοηθήσει και σε τεχνογνωσία.

Την προηγούμενη Κυριακή όπου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί η γενική συνέλευση είχαν υπερψηφιστεί ο ισολογισμός του 2020-2021 και ο προϋπολογισμός για το 2021-2022.