UEFA: Ανακοίνωση κατά FIFA για το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια!

Μετά τις αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, η UEFA, μέσω ανακοίνωσης της απέρριψε το σχέδιο της FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξάγεται ανά δύο χρόνια εξηγώντας το σκεπτικό της.

UEFA: Ανακοίνωση κατά FIFA για το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια!

Στα... μαχαίρια είναι UEFA και FIFA εδώ και μήνες.

Κάτι η φημολογούμενη υποδαύλιση της «ανταρσίας» των ευρωπαϊκών συλλόγων στην υπόθεσης της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, κάτι η ανακοίνωση της πρόθεσης γιγάντωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, με παρουσία 12 Ευρωπαϊκών ομάδων, ήρθε κι η εκείνη για διετή διεξαγωγή του Μουντιάλ που «ξεχείλισε» το... ποτήρι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας!

Που με ανακοίνωση-απάντηση στην FIFA, η οποία εξηγεί γιατί είναι εναντίον της ιδέας αυτής (την οποία πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ...) μιλώντας μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν αν εφαρμοστεί η η συγκεκριμένη πρόταση και κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα» από την απέναντι πλευρά.

«Η UEFA αναγνωρίζει ότι η FIFA έχει παρουσιάσει μια πρόταση που προϋποθέτει διπλασιασμό των τελικών τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2028 καθώς και των τελικών τουρνουά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών από το 2025, σε συνδυασμό με μαζική αναδιάρθρωση των ημερομηνιών που επιφυλάσσει το Διεθνές Ημερολόγιο Αγώνων για τους αγώνες που διεξάγονται τακτικά από όλες τις 211 ενώσεις μέλη της FIFA.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσοχή που υπάρχει αναφορκά με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA, με την προτεινόμενη διπλή συχνότητα της τελικής διοργάνωσης, αλλά προτιμούμε να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με μια περιεκτική και όχι κερδοσκοπική προσέγγιση.

Η UEFA είναι απογοητευμένη με τη μεθοδολογία που έχει υιοθετηθεί, η οποία έχει οδηγήσει έως τώρα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις να ανακοινωθούν και να προωθηθούν ανοιχτά προτού δοθεί, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους, η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση διαβούλευσης.

Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό το σχέδιο:

  • η υποβάθμιση της αξίας του Νο 1 παγκόσμιου γεγονότος ποδοσφαίρου, του οποίου η διοργάνωσή του ανά τέσσερα χρόνια δίνει ένα μυστήριο με το οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές οπαδών
  • η διάβρωση των αθλητικών ευκαιριών για τις πιο αδύναμες εθνικές ομάδες με την αντικατάσταση των τακτικών αγώνων με τα τελικά τουρνουά.
  • ο κίνδυνος βιωσιμότητας για τους παίκτες, που αναγκάζονται να συμμετέχουν σε καλοκαιρινούς αγώνες υψηλής έντασης κάθε χρόνο αντί να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα από την αγωνιστική δράση για την ανάκαμψή τους.
  • ο μελλοντικός κίνδυνος για τα γυναικεία τουρνουά, που επισκιάζονται από την εγγύτητα των κορυφαίων ανδρικών εκδηλώσεων.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σοβαρές ανησυχίες που προκαλεί η πρόταση της FIFA με την πρώτη ματιά και δεν μπορούν να διαλυθούν απλά με ατεκμηρίωτα διαφημιστικά συνθήματα σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη ενός πιο φορτωμένου ημερολογίου με την παρουσία περισσοτερών τελικών φάσεων μεγάλων διοργανώσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η UEFA, απορρίπτοντας ουσιαστικά -με τον πλέν επίσημο τρόπο- την πρόταση της FIFA.