Νις – Μαρσέιγ: Γιατί λέγεται ντέρμπι του μίσους

Η κόντρα ανάμεσα στη Νις και την Μαρσέιγ στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου και οι μαρτυρίες ποδοσφαιριστών που φόρεσαν την φανέλα και των δύο ομάδων.

Νις – Μαρσέιγ: Γιατί λέγεται ντέρμπι του μίσους

Τον γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι εικόνες από το χάος που προκάλεσαν οι οπαδοί της Νις και ο Ντμίτρι Παγέ στο παιχνίδι με την Μαρσέιγ για την τρίτη αγωνιστική του Σαμπιονά. «Απαράδεκτο!», ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε στο πρωτοσέλιδό της η «L’Equipe» για τα όσα έγιναν στο ματς, τα οποία καταδίκασαν παράλληλα και πολλά ακόμα διεθνή Μέσα ενημέρωσης.

Οι αναμετρήσεις των δύο συλλόγων ανέκαθεν κέντριζαν το ενδιαφέρον. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Γαλλίας, ωστόσο η κόντρα μεταξύ τους παραμένει ζωντανή εδώ και δεκαετίες.

Νις και Μαρσέιγ απέχουν περίπου 200 χιλιόμετρα, με τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες να μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής. Για την ακρίβεια, 121 χρόνια οι Μαρσεγιέζοι από τον Αύγουστο του 1899 και 117 χρόνια η ομάδα της Νίκαιας από τον Ιούλιο του 1904. Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα βέβαια, η ποδοσφαιρική τους αντιπαλότητα είναι περισσότερο μονόπλευρη και τρέφεται κυρίως από το μίσος των οπαδών της Νις, αφού για τους αντίστοιχους της Μαρσέιγ το μεγαλύτερο παιχνίδι τους είναι αυτό κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, το οποίο έχει μείνει και στην ιστορία ως «Le Classique».

Η Μαρσέιγ ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, με μεγάλα αστέρια στις τάξεις της και σημαντικές επιτυχίες όχι μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις αλλά και στην Ευρώπη. Αντίθετα η Νις συνεχώς προσπαθούσε να κάνει βήματα προόδου και να μπει και εκείνη στο κλαμπ των «μεγάλων». Πέρασε πολλά χρόνια στην δεύτερη κατηγορία της χώρας και πέρα από τα τέσσερα πρωταθλήματα στο Σαμπιονά και τα δύο Κύπελλα που κατέκτησε την δεκαετία του 1950, χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1997 για να πανηγυρίσει ένα ακόμα σημαντικό τρόπαιο, που ήταν αυτό του Κυπέλλου.

«Είναι ο… μικρός που θέλει να φάει τον μεγάλο», είπε πει μεταξύ άλλων στο παρελθόν ο Γάλλος δημοσιογράφος Vincent Menichini για την μάχη των δύο ομάδων.

Η πρώτη μεγάλη κορύφωση της αντιπαλότητας των δύο συλλόγων καταγράφτηκε το 1954, όταν συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου. Η Νις πήρε τελικά τη νίκη με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά οι οπαδοί της Μαρσέιγ έμειναν να διαμαρτύρονται ότι σε μία φάση στο συγκεκριμένο ματς ο τερματοφύλακας των αντιπάλων σταμάτησε τη μπάλα που είχε περάσει την γραμμή του τέρματός του, χωρίς όμως να καταλογιστεί το γκολ για την ομάδα τους.

Η κόντρα ανάμεσα σε Νις και Μαρσέιγ συνεχίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα κάθε τους παιχνίδι συνεχίζει να μυρίζει… μπαρούτι.

«Υπάρχει αντιπαλότητα επειδή και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ο ανταγωνισμός όμως είναι περισσότερο από την πλευρά της Νις προς την Μαρσέιγ», είχε πει στο παρελθόν ο Ντιντιέ Ντιγκάρ, ο οποίος έχει κρεμάσει πλέον τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά κατά την διάρκεια της πορείας του στο άθλημα φόρεσε την φανέλα και των δύο συλλόγων (2007-08 Παρί Σεν Ζερμέν, 2010-2015 Νις).

Ο Φαμπρίς Αμπριέλ που έπαιξε στην Μαρσέιγ την διετία 2009-2011 και στη Νις την τριετία 2011-2014, είπε από την πλευρά του: «Δεν μιλάγαμε πολύ για αυτό το ντέρμπι στην Μαρσέιγ. Μιλάγαμε κυρίως για το κλασικό ντέρμπι με αντίπαλο την Παρί. Στη Νις νιώθαμε πολύ περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο ομάδων. Οι οπαδοί μας είναι ακόμα σε αντιπαλότητα με όλους τους συλλόγους στη Γαλλία».

Τέλος, ο Αλεξί Μποσετί, που γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Νις αλλά και που ήταν κοντά στους φανατικούς οπαδούς της ομάδας, τους Ultras, παραδέχτηκε: «Υπάρχει λιγότερη εχθρότητα από την πλευρά τους απ’ ότι από τη δική μας. Μισούμε την Μαρσέιγ περισσότερο από ότι εκείνη εμάς. Είναι έτσι και νομίζω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει».