Η «αποψίλωση» της Πριμέρα!

Μετά τον Νεϊμάρ, πέρσι, το Ισπανικό πρωτάθλημα χάνει και δεύτερο κορυφαίο αστέρα του, με την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η «αποψίλωση» της Πριμέρα!

H ανακοίνωση της πολύκροτης μετακίνησης του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Γιουβέντους προξένησε, όπως ήταν απόλυτα φυσικό, ασύλληπτο ντόρο.

Όχι μόνο λόγω του, ποδοσφαιρικού και οικονομικού (ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά brand names παγκοσμίως), «μεγέθους» του παίκτη –κάτοχος των τελευταίων δύο «εκδόσεων» της «Χρυσής Μπάλας» και πεντάκις (μοιράζεται το ρεκόρ με τον Μέσι) νικητής του κορυφαίου διαπροσωπικού βραβείου, γαρ- που μετακινήθηκε.

Ούτε καν λόγω το ονόματος των ομάδων που συνελλάγησαν.

Η μεταγραφή αυτή, παρότι δεν είναι η ακριβότερη στα χρονικά του παγκόσμιου φούτμπολ (υπολείπεται τόσο των Νεϊμάρ-Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν, όσο και των Κοουτίνιο-Ντεμπελέ στην Μπαρτσελόνα), είναι σίγουρα η σημαντικότερη του φετινού καλοκαιριού, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αφού επιδέχεται πολλών «αναγνώσεων» πέραν των προφανών...

Το ποιος είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος απ’ αυτή την κίνηση, θα μπορούμε ν’ αρχίσουμε να το συζητάμε με την ολοκλήρωση του μεταγραφικού παζαριού, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει βρει τον αντικαταστάτη του πρώτου σκόρερ στα χρονικά της και του εμβληματικότερου παίκτη της, την τελευταία 9ετία τουλάχιστον.

Το αν τα 100 εκ. ευρώ (συν άλλα 12 για «τροφεία» στις πρώην ομάδες του) που ξόδεψε για κείνον η «Γηραιά Κυρία» αλλά και τα 31 εκ. ευρώ, που θα έχει λαμβάνειν, ετησίως, ο «CR7» για κάθε ένα από τα 4 χρόνια συμβολαίου του, αποτελούν σωστή επένδυση για έναν παίκτη που τον Φλεβάρη θα κλείσει τα 34, θα το μάθουμε συν τω χρόνω.

Εκείνο που δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε, είναι η... αποψίλωση αστέρων της Πριμέρα Ντιβισιόν!

Μέχρι πέρσι, την 1η Αυγούστου, στο Ισπανικό πρωτάθλημα παρεπιδημούσαν οι, αδιαμφισβήτητα, τρεις κορυφαίοι παίκτες του πλανήτη και διεκδικητές της «Χρυσής Μπάλας».

Οι δύο κάτοχοι της την τελευταία 10ετία Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι (αλφαβητική η παράθεση προς αποφυγήν παρεξηγήσεως...) κι ο Νεϊμάρ που παρουσιάζεται ως ο «δελφίνος» τους κι ο επικρατέστερος για να σπάσει το συγκεκριμένο «δίπολο».

Με μόνη ατραξιόν τον Μέσι!

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα ο μόνος που έχει μείνει, ως ατραξιόν, στα Ισπανικά γήπεδα, είναι ο Μέσι, που τον περασμένο Δεκέμβρη ανανέωσε με την Μπαρτσελόνα ως το 2021.

Πρώτος την... έκανε ο Νεϊμάρ για τον οποίο «ξηλώθηκε» η Παρί Σεν Ζερμέν καταβάλλοντας τα 222 εκ. ευρώ της ρήτρας του στους «μπλαουγκράνα» και χθες τον ακολούθησε ο «CR7».

Όποιον και να πάρει η Ρεάλ Μαδρίτης για να τον αντικαταστήσει, σε πρώτη φάση, δεν μπορεί να έχει τον εμπορικό αντίκτυπο του Πορτογάλου.

Εκτός κι αν είναι ο... Νεϊμάρ. Ωστόσο μέχρι -και αν– υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, που θα σηματοδοτήσει την συντριβή του παγκοσμίου ρεκόρ μεταγραφής, η Πριμέρα Ντιβισιόν είναι η μεγάλη χαμένη, αφού το Ισπανικό πρωτάθλημα βλέπει τους αστέρες του να φυλλοροούν.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι το καλοκαίρι ο πρόεδρος της, Χαβιέρ Τέμπας, ήταν ο φανατικότερος πολέμιος της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Παρί.

Περισσότερο κι από τους... ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα (!), που παρηγοριούνταν με τα «ζεστά» 222 εκ. ευρώ. Εκείνος, άλλωστε, μίλησε, πρώτος, για παραβίαση του Financial Fair Play και για κυνήγι της υπόθεσης στις δικαστικές αίθουσες...

Όχι, δεν τον έπιασε ο... πόνος για τους Καταλανούς, τον δεδηλωμένο οπαδό της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά γνώριζε ότι απόντος του Νεϊμάρ η διεισδυτικότητα κι η δημοφιλία του Ισπανικού πρωταθλήματος στην τεράστια Βραζιλιάνικη αγορά μειωνόταν. Το ίδιο ισχύει, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό (και σε παγκόσμιο επίπεδο) με την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Άλλωστε δεν έχει, πλέον, ως επιχειρηματικό ατού να «πουλήσει» την απόλυτη μετωπική σύγκρουση: Μέσι vs «CR7»...

Έτσι το πρωτάθλημα απ’ όπου προέρχονται οι 4 τελευταίοι πρωταθλητές Ευρώπης (κι οι 7 την τελευταία 10ετία) κι οι 8 από τους 13 κατόχους του Εuropa League – εκείνο που με ατράνταχτα, ποδοσφαιρικά, κριτήρια (όρα εδώ για περισσότερα https://www.fosonline.gr/podosfairo/champions-league/article/10282/to-primera-league-ton-ispanikon-omadon) - κατέχει την τελευταία 10ετία τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου στην Ευρώπη (και τον κόσμο συνεπώς) κινδυνεύει εκτός από το να υπολείπεται του Αγγλικού, σε οικονομικούς όρους, να βρεθεί να κυνηγά και το Ιταλικό!

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, ακριβότερη στα χρονικά της Γιουβέντους και του Καμπιονάτο, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντίδρασεις σ’ άλλες ομάδες της γείτονος (σ. ήδη λέγεται πως η Νάπολι... γλυκοκοιτάζει τον Μπενζεμά!) κι αποτελεί δήλωση προθέσεων των Ιταλών για επιστροφή στην εποχή που η «Serie A» ήταν η «Μέκκα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου...